Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová, archivní foto

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová, archivní foto | foto: Reuters

Semenyaová předvedla na africkém šampionátu výrazné zrychlení na čtvrtce

  • 76
Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na africkém šampionátu v nigerijské Asabě ukázala svou rychlost na pro ni netradiční trati 400 metrů. Vyhrála s velkým náskokem v čase 49,96 a osobní rekord si vylepšila o téměř půl sekundy. Zařadila se na páté místo letošních světových tabulek a naznačila, že by i na této trati mohla bojovat o medaile.

Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů znamená v současné době největší nebezpečí pro 35 let starý světový rekord Jarmily Kratochvílové. Právě čtvrtkařská rychlost s osobním rekordem 47,99 dává české atletce výhodu ve srovnání s Jihoafričankou. Semenyaová, která čtvrtku běžela na velkém závodě poprvé, však chce tento handicap odstranit. V Asabě zlepšila osmnáct let starý jihoafrický rekord o devět setin sekundy.

Zároveň potvrdila, že chce dál závodit i po listopadovém zavedení nových pravidel IAAF, která ji zřejmě distancují kvůli vysoké hladině mužského hormonu testosteronu. Až nová úprava vstoupí v platnost, bude muset Semenyaová buď podstoupit léčbu na snížení testosteronu, nebo přejít na dlouhé tratě, kde toto omezení ani dál platit nebude.

O přechodu na 5000 metrů prý ale neuvažuje. „Chci běhat do čtyřiceti, to jsou ještě tři olympiády a mým cílem jsou tratě 400, 800 a 1500 m,“ řekla sedmadvacetiletá jihoafrická běžkyně. Proti svému případnému vyloučení chce bojovat u Mezinárodní sportovní arbitráže.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž