Švédská atletka Carolina Klüftová ve výškařském sektoru.

Švédská atletka Carolina Klüftová ve výškařském sektoru. | foto: Profimedia.cz

Divoška Klüftová končí, bývalou vícebojařskou královnu zradilo tělo

  • 7
Svým bláznivým třeštěním i rozpustilými úsměvy získávala v atletických sektorech zástupy obdivovatelů, divoká gesta uměla Carolina Klüftová umocnit i skvělými výkony. Bývalá vícebojařská královna se však s aktivní kariérou v devětadvaceti letech loučí.

Na vině jsou dlouhodobé zdravotní potíže, které švédskou atletku nepustily ani na olympijské hry do Londýna. "Moje tělo je unavené. Je smutné, že musím skončit," citovala agentura Reuters vítězku sedmiboje na OH v Aténách v roce 2004.

"Jedna etapa života je za mnou. Jsem pyšná, že jsem ji mohla prožít," dodala Klüftová, která kvůli únorové operaci holeně vynechala část halové sezony. Londýn jí unikl kvůli zranění zadního stehenního svalu.

Klüftová kromě zlata z Atén během kariéry získala také tři tituly mistryně světa a vytvořila stále platný evropský rekord 7 032 bodů, který je druhým nejlepším výkonem všech dob. Od vícebojů se kvůli ztrátě motivace v posledních letech odvrátila a věnovala skoku do dálky, větších úspěchů však nedosáhla.

Švédská atletka o úmyslu skončit s kariérou po olympiádě v Londýně informovala už loni. V červenci však po zranění stehna změnila názor a chtěla závodit do konce roku, což nakonec přehodnotila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž