Brianna Rollinsová-McNealová

Brianna Rollinsová-McNealová | foto: Reuters

CAS potvrdil překážkářské šampionce Rollinsové-McNealové pětiletý trest

  • 1
Sportovní arbitrážní soud (CAS) potvrdil překážkářce Brianně Rollinsové-McNealové pětiletý trest za doping. Americká atletka tím pádem nemůže obhajovat triumf v běhu na 100 metrů překážek na olympijských hrách v Tokiu, délka zákazu startů navíc šampionku z Ria diskvalifikuje i z příštích her v Paříži. CAS dnes oznámil, že její odvolání zamítl.

Rollinsovou-McNealovou potrestala v červnu Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Zastavení činnosti bylo až do rozhodnutí Sportovní arbitráže CAS dočasně pozastaveno, mohla se proto zúčastnit v minulých dnech národního šampionátu a olympijské kvalifikace. V Eugene skončila druhá a byla by si zajistila místo v týmu, po neúspěšném odvolání ji v nominaci nahradí čtvrtá žena v cíli Gabbi Cunninghamová.

Rollinsová-McNealová má vedle olympijského prvenství i titul mistryně světa z roku 2013. S osobním rekordem 12,26 sekundy jí patří čtvrté místo v historických tabulkách. Trest dostala za neoprávněné zasahování do procesu získávání výsledků dopingové kontroly. Podle dopingového kodexu se může závodník takového prohřešku dopustit například manipulací s identifikačními čísly na formuláři o dopingové kontrole během testování.

Už v minulosti přitom Rollinsová-McNealová měla problémy kvůli porušení pravidel o hlášení pobytu. Během roku 2016 po zisku olympijského zlata nebyla třikrát za sebou zastižena k testování a dostala roční zákaz startů. Nyní měla závodní činnost zpětně pozastavenou od loňského srpna, na dráhu se bude moci vrátit v srpnu 2025.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž