Usain Bolt (uprostřed) probíhá vítězně cílem závodu v Kingstonu. Vlevo třetí...

Usain Bolt (uprostřed) probíhá vítězně cílem závodu v Kingstonu. Vlevo třetí Yohan Blake, vpravo čtvrtý Asafa Powell . | foto: AP

Bolt se v kvalifikaci na Rio zranil, Richardsová-Rossová končí kariéru

  • 3
Sprinter Usain Bolt nedokončil kvůli svalovému zranění jamajskou olympijskou kvalifikaci v běhu na 100 metrů. Světový rekordman nenastoupil do finále, ovšem jeho účast na hrách v Riu by neměla být ohrožena. Naopak zranění v americké kvalifikaci zakončilo kariéru čtvrtkařské legendy Sanyi Richardsové-Rossové.

Bolt průměrným časem 10,04 vyhrál svoje semifinále, avšak poranil si přitom sval. Podle prvních zpráv by ovšem zranění nemělo být vážné, a 29letý Jamajčan tak může útočit na třetí sprinterský „triple“ pod pěti kruhy za sebou.

Finále ovládl mistr světa na stovce z roku 2011 Yohan Blake, jenž byl v cíli časem 9,95 o jedinou tisícinu sekundy rychleji než druhý Nickel Ashmeade.

Třetí skončil Boltův a Blakeův tréninkový partner Jevaughn Minzie, bývalý světový rekordman Asafa Powell byl až čtvrtý.

„Bůh existuje. Hodně lidí nevěřilo, že se dokážu vrátit, ale jsem tady,“ řekl Blake, kterého dlouho trápily zdravotní problémy. „Chtěl jsem běžet rychleji, ale kvůli problémům na startu jsem si musel dávat pozor,“ dodal s odkazem na zmatky ohledně ulitého startu.

Mezi ženami triumfovala na nejkratší trati Elaine Thompsonová, která časem 10,70 vyrovnala národní rekord Shelly-Ann Fraserové-Pryceové. Ta doběhla se ztrátou 23 setin druhá, třetí skončila Christania Williamsová.

Richardsová-Rossová končí s atletikou

Americká čtvrtkařka Sanya Richardsová-Rossová nedokončila v pátek kvůli svalovému zranění národní kvalifikaci v běhu na 400 metrů a následně ukončila kariéru. Jednatřicetiletá pětinásobná mistryně světa přišla o šanci rozšířit v Riu de Janeiro svou sbírku čtyř zlatých olympijských medailí. Šanci na vzácný double na dvoustovce a čtyřstovce dál živí Allyson Felixová.

VÍTĚZSTVÍ. Sanya Richardsová-Rossová slaví triumf na mítinku Diamantové ligy v

„Zradil mě sval,“ vysvětlovala Richardsová-Rossová, proč zhruba po 250 metrech trati odstoupila. „Moje kariéra byla skvělá. To, že jsem mohla naposledy závodit tady, navíc před těmito fanoušky, je neuvěřitelné,“ řekla trojnásobná účastnice OH a jedna z nejlepších čtvrtkařek v historii.

Jen pár minut po odstoupení Richardsové-Rossové hladce prošla z rozběhů další čtyřnásobná olympijská vítězka Felixová, ačkoli ji stále trápí zraněný kotník. Pokud devítinásobná světová šampionka postoupí, mohla by se v Riu stát teprve třetí ženou, která na jedněch OH vyhraje běhy na 200 i 400 metrů.

Na desítce zvítězil poosmé za sebou stříbrný medailista z her v Londýně Galen Rupp, kouli ovládl Ryan Crouser před úřadujícím mistrem světa Joem Kovacsem. Do Ria postoupí z každé disciplíny trojice nejlepších.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž