Usain Bolt a Haile Gebrselassie v Manchesteru.

Usain Bolt a Haile Gebrselassie v Manchesteru. | foto: Reuters

Bolt přemýšlí, že si pojistí nejrychlejší nohy světa

  • 0
Manchester (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Nejrychlejší muž světa poučil nejlepšího fotbalistu planety, jak má správně běhat. V neděli to ukáže sám. Jamajský sprinter Usain Bolt bude závodit v Manchesteru. A za měsíc zavítá do Česka.

Přichází v džínách a mikině, ležérně, ruce v kapsách. Flegmatik Usain Bolt. Ale stačí, aby na něj zamířily fotoaparáty, a hned ožívá. Míří si prstem na hlavu, dělá grimasy, naznačuje kriketové údery. Vzápětí ukazuje, jak hrál tenis. "Podání mi ještě šlo. Ale jakmile ke mně přiletěl míček z druhé strany, zaklonil jsem se a nevěděl, co s ním."

Hrdina pekingské olympiády je v Manchesteru. Anglické město zažívá hvězdný víkend. V sobotu mají fotbalisté United pozdvihnout pohár šampionů Premier League, v neděli tu při netradičním pouličním mítinku poběží Bolt 150 metrů a Haile Gebrsellasie 10 kilometrů.

"Dva nejrychlejší muži světa v Manchesteru: nejrychlejší sprinter a nejrychlejší vytrvalec," září z obrazovky při jejich tiskové konferenci. Bolt shlíží shůry na Etiopana o hlavu menšího. Jak by to asi dopadlo, kdyby si tratě prohodili? "Neblázněte! Já a 10 kilometrů? To mi doufám nikdy nehrozí. V kuse běhám maximálně 600 metrů," povídá Jamajčan a na ruce si pohrává s masivním stříbrným prstenem s diamantem.

Trať 150 metrů absolvuje soutěžně poprvé v životě, také závod na ulici bude pro něj premiérou. "Na ulici jste mnohem blíž lidem, čerpáte z nich energii," těší se. Nejlepší čas historie na 150 metrů drží výkonem 14,99 Donovan Bailey. Překoná ho? "Všechno je možné. Když budu uvolněný – a když tu konečně vyjde slunce."

Jenže venku zatím prší. "Brr, to byla zima," otřepe se po tréninku s fotbalisty United. "Rooney si vzal rukavice a stříleli jsme na něj penalty, byla legrace." Ronaldovi radil, jak líp na hřišti běhat. "Ukázal jsem mu, jak správně pokládat nohu a kde mít váhu, aby byl rychlejší." Bolt je zavilým fanouškem zdejších Reds. "V sobotu chci z tribuny vidět, jak drží pohár. Jinak odtud neodjedu," prohlašuje."

Stačí chvilka hovoru a rozehřeje se, vtipkuje. Třeba při otázce: Jakou nejslavnější celebritu máte v mobilu?" "Přece svou přítelkyni!"

Odpoledne se v manažerově pracovně schází s novináři v hotelu k rozhovoru pro čtyři česká média včetně MF DNES. Za měsíc a den poběží stovku v Ostravě, na Zlaté tretře. "Už jsem zase zdravý. I u vás mohu zaútočit na světový rekord," tvrdí. Své zlaté nohy zatím nemá ani pojištěné. "Ale po mé nedávné autohavárii o tom uvažujeme."

Čtěte v pondělní MF DNES

Ve sportovním sešitě najdete rozhovor s nejrychlejším mužem světa Usainem Boltem. Jamajský sprinter bude 17. června závodit na Zlaté tretře Ostrava.

.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž