Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | foto: ČTK

Špotáková obhajuje kontinentální titul. Věřím, že to mám v sobě, říká

  • 1
Trápila se se zlomenou nohou, přesto se oštěpařka Barbora Špotáková dokázala vrátit do výtečné formy a vede letošní světové tabulky. Teď je před ní další výzva: obhajoba kontinentálního titulu z Curychu. Na letošním mistrovství Evropy v Amsterdamu ji ve čtvrtek čeká kvalifikace a v sobotu finále. S medailovou tečkou? „Poperu se o to. Nebude to ale určitě úplně jednoduché,“ řekla upřímně Špotáková.

Konkurenci bude mít Špotáková více než slušnou. Nechybí druhá žena světových tabulek Christin Hussongová z Německa ani silná Lotyška Madara Palameikaová.

„Určitě s těmi dvěma počítám, bude potřeba hodit přes 66 metrů,“ uznala Špotáková v rozhovoru pro Český atletický svaz před středečním odletem do Amsterdamu.

O čem ještě mluvila?

O malém množství absolvovaných závodů:
Moc těch závodů nemám za sebou. Věřím, že to mám v sobě, fyzicky jsem připravená dobře. Doufám, že třeba trefím první hod v kvalifikaci a ve finále se o to pak poperu. Nebude to ale určitě úplně jednoduché.

O období po mistrovství republiky v Táboře, kde se dostala do čela letošních světových tabulek:
Hned po Táboře mě skolila chřipka, moc jsem neměla možnost ležet, tak jsem to tak nějak „pytlíkovala“. Všechno jsem odtrénovala.

O stavu pravé nohy:
Po memoriálu Josefa Odložila jsem se bála, protože jsem to do té doby po závodě cítila. Najednou nic a od té doby o ní nevím. Problém je spíš, že nemám moc neběháno plných rozběhů. Nakonec jsem ale v Táboře hodila víc dobrých pokusů. Takže se nemám čeho bát, ale jdu do toho určitě s respektem, nenaběhnu do toho naplno.

Barbora Špotáková háže na republikovém šampionátu v atletice v Táboře.
DĚKOVAČKA. Barbora Špotáková děkuje skvělému publiku na republikovém šampionátu...

O hrozbě únavy v Amsterdamu:
Doufám, že tohle se nestane. Cítím se dobře, navíc přijede Lukáš, to mi vždycky dodá energii. Jsem ráda, že se to podařilo, on dovolené nemá moc a je to pro mě velká podpora.

O kvalifikaci v parku:
Mně se to líbí, jsem ráda, že v 35 letech člověk může zažít něco nového. Je potřeba atletiku trochu měnit, v těch vyšších funkcích se o to snaží. Doba pokročila a atletika trochu zaspala. Je to určitě dobře, doufám, že na to budu vzpomínat v dobrém, ne jako na zatracený park. Ale já si věřím a jestli tam budou diváci, tak se i moc těším.

O otevřeném hřišti:
Může to být klidně i velký problém, otevřená plocha pro hody dobrá není. Já vždycky radši házela na zavřeném stadionu, kde je vítr o hodně stabilnější. Myslím, že to tam může vítr docela zamotat. Oštěp může odnést na nějakou stranu klidně o sedm metrů jako nic.

O bydlení na letišti:
Věrka (Cechlová) psala, že je to daleko ... Mrzí mě, že to nepojmou jako my v Praze při evropském šampionátu, kdy byl hotel v centru nebo na metru. Nejsme jen stroje a každý má rád, když se může projít po městě. Tohle mi vždycky dělalo dobře, když jsem se někam mohla podívat. Je to blbé, měli by závodníkům udělat nějaký program.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž