EUFORIE. Barbora Špotáková slaví zlato na mistrovství světa v Londýně.

EUFORIE. Barbora Špotáková slaví zlato na mistrovství světa v Londýně. | foto: Reuters

Oštěpařka Špotáková je v nominaci na nejlepší atletku Evropy

  • 1
Mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková figuruje v desetičlenné nominaci na nejlepší atletku Evropy za letošní rok. Slavnostní vyhlášení ankety se uskuteční v sobotu 14. října ve Vilniusu.

Špotáková se v anketě dvakrát prosadila na přední příčky po svých olympijských triumfech. V roce 2008 po pekingském vítězství byla druhá, zlato z Londýna v roce 2012 jí vyneslo třetí místo.

Prvenství v anketě získali v minulosti jen tři čeští atleti. Dvakrát ji ovládl oštěpař Jan Železný (1996 a 2000), desetibojař Tomáš Dvořák vyhrál v roce 1999 a naposledy triumfovala Zuzana Hejnová, která v roce 2013 neprohrála ani jeden z 13 závodů v běhu na 400 metrů překážek, získala titul mistryně světa a ovládla Diamantovou ligu.

Prestižní seriál v novém formátu letos vyhrála i Špotáková, což se jí povedlo popáté v kariéře. K soupeřkám šestatřicetileté oštěpařky v anketě o evropskou atletku roku patří již trojnásobná mistryně světa v hodu kladivem Polka Anita Wlodarczyková, diskařská suverénka Sandra Perkovičová z Chorvatska, světová šampionka v běhu na 200 metrů a bronzová medailistka ze stovky Dafné Schippersová či Ruska Marija Lasickeneová, která letos vládla výškařkám.

V mužské nominaci nechybí britský vytrvalec Mo Farah, který může anketu vyhrát počtvrté.

Do 26. září mohou hlasovat i fanoušci prostřednictvím sociálních sítí. O konečném pořadí rozhodnou také členské svazy Evropské atletické asociace, novináři a komise odborníků, všichni čtvrtinovým dílem.

Nominace

Muži: Pierre-Ambroise Bosse (Fr./800 m), Yohann Diniz (Fr./chůze), Pawel Fajdek (Pol./kladivo), Mo Farah (Brit./5000 a 10.000 m), Andrius Gudžius (Lit./disk), Ramil Gulijev (Tur./100 a 200 m), Piotr Lisek (Pol./tyč), Kevin Mayer (Fr./víceboje), Johannes Vetter (Něm./oštěp), Karsten Warholm (Nor./400 m př.).

Ženy: Ines Henriquesová (Portug./chůze), Marija Lasickeneová (Rus./výška), Anita Mártonová (Maď./koule), Antonella Palmisanová (It./chůze), Sandra Perkovičová (Chorv./disk), Dafne Schippersová (Niz./100 a 200 m), Ekaterini Stefanidiová (Řec./tyč), Barbora Špotáková (ČR/oštěp), Naffissatou Thiamová (Belg./víceboje), Anita Wlodarczyková (Pol./kladivo).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž