Atlety čeká boj o evropské tituly

Madrid - (Od zvláštní zpravodajky iDNES) - Palác sportu ve španělské metropole je připraven. V pátek dopoledne, v 10.00 se poprvé ozve pistole startéra. V Madridu začnou boje o cenné kovy na 28. halovém mistrovství Evropy v atletice. Mezi 583 atlety starého kontinentu nechybí ani šestnáct českých zástupců.

Největší naděje české výpravy jsou jasné: olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, obhájce titulu z Vídně 2002 a bronzový výškař z Her v Aténách Jaroslav Bába, druhý muž aktuálních světových tabulek.

Naděje na možná překvapení? Dálkařka Denisa Ščerbová, výškař Svatoslav Ton. Zajímavý bude první start na velké mezinárodní akci vícebojařského nováčka Petra Svobody, jen před pár dny skočila nejlepší osobní výkon po porodu dcery Terezky trojskokanka Šárka Kašpárková.

V pátek bude mít v Palacio de Deportes dvojroli. V devět večer bude nést českou vlajku na slavnostním zahájení šampionátu, předtím ji však od 19.35 hod čeká společně s Martinou Darmovzalovou kvalifikace trojskoku. Sektor ve zdejší hale dobře zná, právě v Madridu skočila 14,25 m - výkon, který ji zajistil start na šampionátu.

Limit, zaručující postup do osmičlenného finále šampionátu, byl stanoven na 14,30 m. "Zdá se, že organizátoři zvedli povrch a víc to pruží," podotkla zkušená trojskokanka. "Ale když je forma, není to rozhodující," naznačila mistryně světa z Atén 1997.

Martina Darmovzalová  nebude v sektoru dělat společnici pouze Kašpárkové, před trojskokanskou kvalifikací ji ve 12.35 hod čeká boj mezi dálkařkami. Stejně jako devatenáctiletou Denisu Ščerbovou. Ta figuruje díky českému halovému rekordu 664 cm na čtvrtém místě mezi účastnicemi šampionátu. "Tabulky moc neberu. Je to našlapané v centimetrech, kdokoli může uletět," připouští loňská juniorská mistryně světa z Grosseta.

Zajímavá čísla z Madridu

583 atletů ze 43 zemí

4000 akreditovaných osob

88 rozhodčích

4 obří videostěny

500 akreditovaných novinářů z 33 zemí

víc než 25 000 prodaných vstupenek

"Ale jsem trochu nervóznější než loni, už je ně mě tlak," přiznala. Takové situace ji však vyhovují, dokáže se vyhecovat. Limit na finále je 663 cm. "Osm holek to neskočí, to jsem si jistá. Na finále by mohlo stačit 665," řekla.

Vpředvečer šampionátu si dala jediné předsevzetí - postoupit do finále. "Finále, to už pak bude jiný závod," dodala. Jediný problém, který před závodem řešila, byl dres. Česká výprava nebude v Madridu jednotná, chyba v komunikaci se sponzorem způsobila, že část atletů využije tmavě modré dresy z letošní kolekce, další vezmou oblečení z olympijských her, jiní ještě starší dresy. Ščerbová se představí v olympijském. "To letošní oblečení na mě vlálo," smála se.

Problém s oblečením nemusel řešit koulař Petr Stehlík, z letošní kolekce mu velikostně nic nesedlo. Tak doufá, že mu sedne závod... "Cítím, že energii v sobě mám," tvrdil pátý z posledního šampionátu ve Vídni 2002. Postupový limit pro koulaře byl stanoven na deset centimetrů za hranici dvaceti metrů.

Rozběh čeká na Michala Šnebergera, který se v Madridu trápí se zánětem ohryzku. "Není to virové, ale dostal jsem kalciovku. Snad mi to neubere na síle," přál si šestadvacetiletý atlet. "V rozběhu se nechci šetřit poběžím na třetí postupové místo ne na čas."

O splnění kvalifikačního limitu se ve výškařském sektoru zrekonstruovaného Paláce sportu bude snažit výškařka Iva Straková (limit 195 cm) i bývalá halová mistryně světa i Evropy ve skoku o tyči Pavla Hamáčková (limit 450 cm). Ta startovala na halovém šampionátu naposledy ve Vídni, na "Evropě" tehdy skončila šestá.

V sektoru tyčkařek se představí také nejlepší atletka loňského roku, Jelena Isinbajevová. Ruska už letos třikrát zlepšila halové maximum a ve finále se v Madridu nedá vyloučit jeho další posun.

Isinbajevová je pouze jednou z hvězd evropského šampionátu, ve startovních listinách figurují čtyři individuální olympijští vítězové - ještě švédský výškař Stefan Holm, jeho krajanka, šampionka ve víceboji Caroline Klüftová a Roman Šebrle. Ten přiletěl do dějiště mistrovství jako poslední z české výpravy. I "díky" zpoždění kvůli výměně letadla v Praze...

Kvalifikační limity pro postup do finále na HME v Madridu (v disciplínách s českým zastoupením) - muži - výška: 230 cm, dálka: 805 cm, koule: 20,10 m, ženy - výška: 195 cm, dálka: 663 cm, trojskok: 14,30 m.
 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž