Kateřina Hálová při českém halovém šampionátu ve Stromovce v roce 2015.

Kateřina Hálová při českém halovém šampionátu ve Stromovce v roce 2015. | foto: Profimedia.cz

Aby mohla běžet na mistrovství Evropy, bere si Hálová v práci volno

  • 1
Běhá po práci mimo vyhlášená atletická centra, doma se stará o šestiletého syna Matúše. Přesto se dokázala zlínská osmistovkařka Kateřina Hálová kvalifikovat na halové mistrovství do Bělehradu.

„Nemůžu tomu věřit. S trenérem jsme tajně doufali. On asi více než já,“ líčila rozzářená Hálová bezprostředně poté, co časem 2:03,89 minuty splnila na domácím šampionátu limit.

Také osobou trenéra se Hálová vymyká atletům, kteří se kvalifikovali na halový vrchol sezony. Za její atletickou formu odpovídá manžel Martin, mimo jiné kondiční kouč superligových florbalistů Otrokovic.

„Mě její výkon nezaskočil. Loni v hale nezávodila, protože tělo trpí více než venku. Ale když jsem viděl limit, tak jsem věřil, že to vyjde,“ tvrdí Hála.

Co na tom, že požadovanému času vyhověla na poslední možnou chvíli, týden před Bělehradem. Hálová má ve sbírce tituly pod otevřeným nebem, mistrovství Evropy bude její první velkou akcí.

„Je to můj největší úspěch,“ přiznává; sen se jí přitom splnil ve věku 35 let, když už mají mnohé atletky po kariéře.

Zlínská atletka ale po mateřství zraje. Loni si venku vylepšila osobní rekordy na všech svých distancích od 400 do 800 metrů, limit na letní evropský šampionát jí utekl o desetiny.

„Celé jsem to pokazila, nic mi nevycházelo,“ zlobila se tehdy na sebe po republikovém finále na 400 metrů překážek, které jí vyneslo stříbro. Teď si zklamání vynahradila.

Aby mohla do Bělehradu odjet, musela si vzít v práci volno. Hálová učí na Základní škole Emila Zátopka, což je v jejím případě symbolické. Její výkon měl ve škole pozitivní ohlas. Na jejich webových stránkách se hned objevila gratulace.

„V pondělí mi celá třída zatleskala a popřála hodně štěstí,“ prozradila Hálová. Neskrývá, že na startu bude nervózní. „Chtěla bych svůj výkon z domácího šampionátu minimálně zopakovat. Nehodlám se držet vzadu. Když se poběží pomalu, půjdu dopředu,“ naznačila.

Manžel se synem jí budou fandit na dálku u televize: „Chodím do práce a někdo musí pohlídat syna.“

Na letní mistrovství světa v Londýně, kde je ostrý limit výrazně tvrdší (2:01), zatím nemyslí. Atletika není pro Hálovou na prvním místě.

„Hodně lidí nám říkalo, ať zkusí rok nepracovat a jenom běhat. Ale to jsme zavrhli. Je to jenom sport, život je o něčem jiném,“ říká kouč.

O to větší radost pak mají Hálovi z každého úspěchu. „A která žena by nebyla ráda, když jí muž doma říká, hlavně odpočívej,“ culí se manželka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž