Jaroslav Bába na Hanácké laťce v Olomouci | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Bába, Juška i řada cizinců se představí na atletické Velké ceně Tábora

  • 0
Ve středu v podvečer bude na táborském atletickém stadionu živo. Už po sedmapadesáté. Odstartuje tam další ročník Velké ceny Tábora – jednoho z nejstarších tuzemských mítinků. Podnik, který se chlubí stejně dlouhou historií jako ostravská Zlatá tretra, pozve diváky na atraktivní česká, ale i na řadu zajímavých zahraničních jmen.

Tváří mítinku bude aktuálně druhá nejlepší česká skokanka do dálky, domácí Adéla Záhorová, která minulý týden obsadila na juniorském mistrovství světa ve finském Tampere devátou pozici. Vedle toho ale pořadatelé dokázali do Tábora přivést další nejlepší české atlety.

„Zajímavé budou určitě souboje ve výšce, protože tam začínají výkony závodníků na 195 centimetrech,“ zve místopředseda táborské atletiky David Bor. Divákům se představí česká stálice Jaroslav Bába, slovenský výškař Matúš Bubeník nebo Japonec Takaši Eto s výkonem 228 centimetrů a řada dalších. Včetně velké táborské naděje a juniorského mistra republiky Štěpána Svobody.

V dálce se zase ukáže před hlavní tribunou český reprezentant Radek Juška. Pořadatelé připravili celkem sedmnáct disciplín. A navrch ještě na přání závodníků i mužský skok o tyči. „Vyšli jsme vstříc požadavkům atletů, kteří potřebují plnit limity na mistrovství Evropy v Berlíně,“ vysvětlil David Bor. Startovat tak bude Michal Balner a možná i Jan Kudlička.

Diváci na táborském tartanu nepřijdou o řadu běžeckých disciplín. Na stovce mužů nebudou chybět Jan Veleba, Zdeněk Stromšík, ale i Kanaďané a Nizozemec. Favoritem je pak Slovák Ján Volko, který běhá 100 metrů za 10,13 vteřiny.

Hlavním závodem Velké ceny Tábora je tradičně 800 metrů mužů, který se běží jako Memoriál Jana Pána. Ten uvítá tři aktuálně nejlepší české půlkaře, Jana Kubistu, Filipa Sasínka a vodiče Lukáše Hodbodě. Diváci tak mohou očekávat čas kolem 1:47 minuty. Mezi ženami by měla dominovat vítkovická Simona Vrzalová, která zužitkuje rychlé tempo Kristiny Mäki.

Loni přišlo na táborský stadion zhruba dva tisíce diváků. A podobná účast je standardem. Tím je i servis, který pořadatelé pro diváky připravili. Chybět nebudou velkoplošné obrazovky, režie ani tři moderátoři programu. Ten hlavní vypukne v 18 hodin. Některé technické disciplíny jako výška mužů zahájí už v 16 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž