Koulař Tomáš Staněk na atletickém mítinku v Jablonci nad Nisou | foto: ČTK

Koulař Staněk je druhý na světě, Jiranová splnila limit na MS

  • 1
Koulař Tomáš Staněk zahájil halovou sezonu stylově. Při vítězství na mítinku Jablonecká hala si připsal výkon 21,18 metru. Úřadující mistr Evropy se zařadil na druhé místo světových tabulek rozjíždějící se halové sezony, jejímž vrcholem bude za dva měsíce mistrovství světa v Bělehradu.

Na Střelnici se v sobotu představili také elitní čeští atleti a atletky, pro které bude vrcholem halové sezony březnové mistrovství světa v Bělehradu.

Koulař Tomáš Staněk, úřadující evropský halový šampion, absolvoval na jabloneckém mítinku první letošní start a sezonu zahájil vítězstvím i výtečnými pokusy. První měřený byl 20,06, následně přišlo zlepšení na 20,38 a nejdelší pokus předvedl ve čtvrté sérii, kdy jeho náčiní dopadlo na metu 21,18. Tím se Staněk zařadil na druhé místo světových tabulek rozjíždějící se halové sezony, další jedenadvacetimetrový vrh předvedl ještě pátým pokusem - 21,04.

Skvěle si na Střelnici vedla v běhu na 60 metrů překážek Helena Jiranová a postarala se o velmi příjemné překvapení. Kromě prvenství totiž zaujala především svými časy. Už v rozběhu si vylepšila dva roky starý osobní rekord právě z Jablonce o šest setin na 8,14. Ve finále ho pak ještě výrazně srazila až na 8,07, což je nejrychlejší český čas na této distanci za posledních devět let, a navíc splnila limit a zajistila si start na světovém šampionátu v Bělehradu.

„Jsem nadšená a vůbec jsem nečekala, že budu už zkraje sezony takhle rychlá. Je to super,“ radovala se Helena Jiranová, která se tímto časem vyhoupla už na třetí příčku historických národních tabulek.

Jan Veleba (vlevo) vítězí v běhu na 60 metrů na atletickém mítinku v Jablonci nad Nisou

V Jablonci testoval svoji formu i desetibojař Adam Sebastian Helcelet, jenž na šedesátce překážek jako jediný stlačil svůj čas pod osm vteřin - 7,96. K tomu se odchovanec turnovské atletiky představil ještě v koulařském kruhu, kde si vylepšil sezonní maximum na 15,07 metru.

Sprint na 60 metrů vyhrál Jan Veleba, jenž solidním časem 6,68 o dvě setiny sekundy porazil Zdeňka Stromšíka. Ve skoku dalekém dominoval Radek Juška výkonem 784 centimetrů, na hladké šedesátce si vylepšila už v rozběhu Nikola Bendová osobní rekord na 7,35, finále pak vyhrála časem o setinu pomalejším.

Celkem se v sobotu na Jablonecké hale představilo 105 závodníků z pěti zemí. „Jsme rádi, že se nám v této covidové době povedlo vůbec mítink uspořádat a navíc že byly od českých atletů a atletek k vidění opravdu výborné výkony,“ řekl Dušan Molitoris, předseda pořádajícího oddílu TJ Liaz Jablonec a šéf organizačního výboru mítinku, a dodal, že už v klubu prakticky ihned po ukončení letošního ročníku začali s přípravami na příští, jubilejní 50. ročník Jablonecké haly.

Atletický mítink Jablonecká hala

Muži - 60 m: 1. Veleba (Dukla Praha) 6,68, 2. Stromšík (Vítkovice) 6,70, 60 m př.: 1. Helcelet (Olymp Praha) 7,96, tyč: 1. Ščerba (Ústí n/L) 535, 2. Bárta (Dukla Praha) 535, dálka: 1. Juška (Olymp Praha) 784, trojskok: 1. Sivila (Dukla Praha) 14,16, koule: 1. Staněk (USK Praha) 21,18.

Ženy - 60 m: 1. Bendová (Olymp Praha) 7,36, 60 m př.: 1. Jiranová 8,07, dálka: 1. Kučerová (obě USK Praha) 608, trojskok: 1. Průšová (Dukla Praha) 12,48.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž