Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák | foto: Karel Pešek, MAFRA

Dvořák: V superlize mají týmy zástupy hvězd, u nás to jsou jednotlivci

  • 3
Heraklion (Od našeho zpravodaje) - První úkol, vrátit se do superligy, čeští atleti na mistrovství Evropy družstev splnili. Za dva roky je ale čeká další, ještě těžší - ukázat slušné představení i v superlize. Takové, který by stačilo na udržení, případně na ještě lepší výsledek. „V superlize musí být všechny výkony na super úrovni,“ tuší český šéftrenér Tomáš Dvořák.

Jistě, stačí se podívat na výsledky do Čeboksar, kde o víkendu slavili Rusové superligový triumf. Vítězka čtyřstovky překážek běžela za 54,46 vteřin, zatímco Zuzana Hejnová vládla v čase 55,11.

Na hladké čtvrtce zvítězil mezi muži Jarryd Dunn výkonem 45,09 vteřin, zatímco Pavel Maslák byl o necelou půl vteřinu pomalejší.

Renaud Lavillenie ovládl soutěž tyčkařů výkonem 585 centimetrů, Janu Kudličkovi stačilo o 10 centimetrů méně na druhé místo.

Ovšem našly by se i opačné případy, třeba oštěp žen vyhrála Christina Obergföllová hodem dlouhým 61,69 metrů, což je skoro o metr kratší vzdálenost než u vítězného hodu Barbory Špotákové v Heraklionu (62,56). Navíc nejde výkony z různých soutěží a různých podmínek úplně přesně poměřovat.

Přesto je jisté: české atlety nečeká za dva roky nic jednoduchého.

„V téhle soutěži si tým může dovolit pár bodových výpadků, jinak musí být vše na super úrovni. V superlize to platí obzvlášť,“ uvědomuje si Dvořák. „Člověk vidí diametrální rozdíly v soutěžení na superlize a tady na první lize. Nelicituje se na technické poradě, jestli bude základ tyčky 250 pro holky a 380 pro kluky.“

Český tým má několik hvězd, které jsou schopny uspět i ve světové konkurenci. Maslák, Hejnová, Holuša, Špotáková, Kudlička... „Ale uvidíme, co bude za dva roky, kdo bude startovat. Jsou tu už někteří zkušenější, čert ví,“ přemítá Dvořák. „Navíc loni jsme si to taky malovali a najednou Máslo (Maslák) a Zuzka (Hejnová) scházeli.“

V superlize ho však vyzvou ještě hvězdnější výběry, třeba Rusko, které ovládlo letošní ročník. „Když jsem se díval na výsledky z Čeboksar, také tam nejsou všichni v super kondici. Ale můžou si to dovolit, mají zástupy dalších. U nás je to mnohdy o jednotlivcích,“ srovnává Dvořák.

Pokud se jim však forma sejde, mohou hrát důstojnou roli i o úroveň výše.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž