Tomáš Staněk

Tomáš Staněk | foto: Reuters

Koulař Staněk byl sedmý ve finále Diamantové ligy v Bruselu

  • 0
Koulař Tomáš Staněk skončil sedmý ve finále atletické Diamantové ligy v Bruselu. V soutěži v centru města, která dnes předcházela pátečnímu hlavnímu programu, zaostal výkonem 20,86 metru o 81 centimetrů za svým letošním maximem. Triumf v Diamantové lize obhájil úřadující mistr světa Tomas Walsh z Nového Zélandu.

Český rekordman Staněk vstupoval do finále s nejhorším letošním výkonem, i když si ho o víkendu v Domažlicích posunul o více než tři decimetry na 21,67. V Bruselu měl jen dva platné pokusy, přičemž delší byl ten ze čtvrté série. Díky němu nechal za sebou stříbrného olympijského medailistu z Ria Joea Kovacse z USA, ale loňské páté místo z finále nezopakoval.

Staňkovi příliš nevyhovovaly podmínky závodu. „Měli jsme dlouhé prostoje, než začala soutěž, což v takové zimě není dobré,“ uvedl český koulař na facebooku atletického svazu. „Bojoval jsem s technikou místo se soupeři, škoda dvou přešlapů, co byly za 21, mohly mě posunout v pořadí, ale šlápl jsem na obroučku,“ litoval.

K umístění na stupních vítězů bylo potřeba překonat dvaadvacetimetrovou hranici. Za nyní už trojnásobným vítězem Diamantové ligy Walshem se seřadili Brazilec Darlan Romani (22,15) a olympijský vítěz Ryan Crouser z USA (22,08).

Do disciplín zařazených do pátečního hlavního programu druhého finále Diamantové ligy se žádný český atlet nekvalifikoval. Minulý týden v Curychu závodili čtyři, přičemž na stupně vítězů se dostala jen třetí Nikola Ogrodníková mezi oštěpařkami.

Finálový mítink atletické Diamantové ligy v Bruselu

Muži:
Koule: 1. Walsh (N. Zél.) 22,30, 2. Romani (Braz.) 22,15, 3. Crouser (USA) 22,08, ...7. Staněk (ČR) 20,86.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž