Úspěšný Amsterdam. Po Maslákovi bere stříbro i Kudlička v tyčce

  12:42aktualizováno  21:34
Večerní program třetího dne atletického mistrovství Evropy ozářili dvěma stříbrnými medailemi dva čeští atleti. Nejprve doběhl Pavel Maslák druhý ve finále čtvrtky, pak na něj navázal i Jan Kudlička ve skoku o tyči. Pro českou výpravu je to už čtvrté stříbro z evropského šampionátu.
Pavel Maslák (vlevo) a Jan Kudlička (vpravo) se stříbrnými medailemi z...

Pavel Maslák (vlevo) a Jan Kudlička (vpravo) se stříbrnými medailemi z atletického mistrovství Evropy v Amsterdamu. | foto: Ivana Roháčková

Až v osmé dráze startoval do svého finále Pavel Maslák. „Je to výhoda akorát v tom, že si můžete běžet podle sebe. Ale tím, že nikoho nevidíte, tak ani nevíte, jak na tom jste,“ říkal pak v cíli.

Start měl pětadvacetiletý atlet z Havířova perfektní, až ve druhé zatáčce začal mírně ztrácet. Jenže pak přišel skvostný závěr.

Maslák se dostával před jednoho soupeře za druhým, až na posledních metrech proklouznul v čase 45,36 na druhé místo před domácího Liemarvina Bonevaciu.

NEJLEPŠÍ EVROPŠTÍ ČTVRTKAŘI. Zlato z hladké čtvrtky slaví Martyn Rooney, druhý doběhl Pavel Maslák, třetí Liemarvin Bonevacia.

Pro Masláka je to první stříbrná medaile v kariéře na velké akci. Dosud byl dvakrát mistrem světa i Evropy v hale. Kontinentální šampionát pod širým nebem před čtyřmi roky v Helsinkách vyhrál, předloni v Curychu nestartoval vinou zranění.

„Stříbro beru, ale chci zlato,“ tvrdil v televizním rozhovoru s úsměvem. „Na Martyna (Rooneyho) jsem zareagoval pozdě a už jsem ho nestihl dohnat. Přitom sil jsem měl ještě dost,“ litoval.

Maslák: Převládá zklamání. Deset dvacet metrů navíc a mohlo být zlato

Rozhovor od našeho zpravodaje

Proč byl Maslák ze stříbra zklamaný? Jaké to bylo běžet v osmé dráze? Co chybělo ke zlatu? Celý rozhovor čtěte ZDE.

Zlato obhájil o šest setin britský běžec Martyn Rooney.

Maslák ale může jít do finální olympijské přípravy před Riem s větším klidem. „Vím, že už něco v téhle sezoně mám. Když se mi to v Brazílii náhodou nepovede, nemusím věšet hlavu. Pojedu tam uvolněnější,“ vykládal.

V Amsterodamu se postaral o třetí stříbro české výpravy po čtvrtečních druhých místech desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta a oštěpaře Vítězslava Veselého. Další následně přidal tyčkař Jan Kudlička.

Kudlička: Jedna oprava od zlata

Jan Kudlička celou finálovou soutěž založil na výšce 530 cm. Problémy neměl ani s 550 cm, kde vypadlo hned sedm tyčkařů včetně Poláka Wojciechowskiho nebo Francouze Josepha. V soutěži tak zůstalo už jen sedm tyčkařů včetně největšího favorita, Francouze Lavillenieho, který stále vynechával.

Na další výšce přišla první krizová situace, když musel Kudlička jednou opravovat. A právě tahle oprava ho nakonec stála zlato...

V soutěži už totiž pokračoval jen český tyčkař s Polákem Soberou a Francouzem Lavilleniem, který ale stále zůstával v teplácích. Kudlička měl jistou medaili. Otázkou zůstávalo, jakou?

570 centimetrů už bylo příliš jak pro českého, tak pro polského tyčkaře. Čech byl v tu chvíli na druhém místě právě kvůli o jednu opravu horšímu zápisu. Čekalo se, co na to francouzský suverén.

CO SE TO DĚJE? Světový rekordman Renaud Lavillenie neskočil ve finále evropského šampionátu ani jednu výšku a skončil v něm poslední.

Pokud by překonal 575 centimetrů, stal by se mistrem Evropy a Kudlička by měl bronz. Pokud ne, Čech by zůstal stříbrný.

A Lavillenie poprvé neskočil, pak neskočil ani podruhé a dokonce ani potřetí a ve finále skončil poslední bez jediného úspěšného skoku!

„Mrzí mě, že Lavillenie nevyhrál, zasloužil by si to. Ale někdy je těžší skočit základní výšku než světový rekord,“ řekl po závodě Kudlička.

Ze zlata se raduje Polák Sobera, stříbro má Kudlička a třetí skončil Slovinec Renner.

„Jsem na sebe naštvaný, měl jsem dneska vyhrát. Cítil jsem se skvěle, ale nepodařilo se mi to dneska prodat. V Riu nebude konkurence o moc větší. Nebylo by špatné podobný výsledek zopakovat na olympiádě,“ usmál se český tyčkař.

Výsku 570 centimetrů nezdolal možná i proto, že nemohl použít tyč, na které při letošní Pražské tyčce skočil český rekord 583 cm. „Když jsem ji vytahoval, tak jsem si všiml, že ji mám ťuklou mezi rukama. Tak jsem zůstal na měkčí. A shodil jsem to dvakrát lehce,“ řekl.

Šafránkové ani Staňkové se nevedlo

V prvním pátečním finále se představila i česká kladivářka Kateřina Šafránková. Sedmadvacetiletá Češka svůj závod zahájila hodem do vzdálenosti 69,55, který druhým pokusem nedokázala překonat. Ten třetí se pak vůbec neměřil, a tak Šafránková do užšího finále z devátého místa nepostoupila.

Polka Polka Anita Wlodarczyková se raduje ze svého pokusu ve finále evropského šampionátu v Amsterdamu

Přitom letos několikrát hodila za 70 metrů, dokonce si vylepšila i osobní maximum na 72,47 metru.

„Jsem opravdu zklamaná. Cítila jsem se dobře. Šla jsem do závodu s tím, že se dá závodit s každým, když tedy vynechám Wlodarczykovou,“ uvedla. „Chtělo to víc štěstí, ale třeba si ho vyberu na olympiádě v Riu,“ prohlásila rodačka z Kolína.

Soutěž opanovala polská mistryně světa a světová rekordmanka Anita Wlodarczyková, která se každým pokusem dokázala zlepšovat! Stříbro bere Němka Heidlerová, bronz Hanna Skydanovová z Ázerbajdžánu.

Diskařská suverénka Sandra Perkovičová ovládla evropský šampionát o víc ne čtyři metry.

V diskařském finále se představila Eliška Staňková, která hodila hned v prvním pokusu 55,90 metru a tento výkon už nepřekonala. Pořadím se postupně propadala níž a níž, až na konečnou čtrnáctou příčku. Horší byla už pouze Italka Strumillová.

„Po kvalifikaci na mě padla střevní viróza a i přesto, že se lékaři snažili, tělo bylo jiného, hodit se nedalo,“ vysvětlovala jednatřicetiletá diskařka.

Titul evropské šampionky získala favoritka Sandra Perkovičová, která v této disciplíně nemá konkurenci. Druhou nejlepší Julii Fischerovou přehodila o více než čtyři metry! Bronz jde taky do Německa zásluhou Shanice Craftové.

Další páteční medaile

V pátek večer se v Amsterdamu rozdávaly i další evropské medaile.

Ve skoku do dálky se z evropského zlata radovala Ivana Španovičová, která porazila Britku Sawyersovou a Němku Mihambovou.

Na čtvrtce s překážkami vybojoval první zlato z atletického mistrovství Evropy pro Turecko Yasmani Copello. Šestý muž světového šampionátu ve finále porazil Sérgia Fernándeze ze Španělska a Švýcara Kariema Husseina.

Domácí Churandy Martina dvakrát za dva dny potěšil domácí fanoušky, když po stovce vyhrál i dvoustovku. Alespoň si to myslel, než jej rozhodčí po deseti minutách kvůli vyšlápnutí do vedlejší dráhy diskvalifikovali. Mistrem Evropy se tak stal Španěl Hortelano, stříbro bere Guliyev z Turecka a bronz Brit Talbot.

Těsný finiš mužské dvoustovky. To se ještě Churandy Martina radoval z druhého evropského zlata. Jenže pak byl diskvalifikován a evropským šampionem se stal Španěl Hortelano.

Na ženské čtvrtce získala zlato suverénní Italka Libania Grenotová, na druhém místě doběhla Francouzka Gueiová, třetí je Brita Onuoraová.

Až do posledních padesáti metrů bojovali na desetikilometrové trati o zlato Polat Arikan s Ali Kayem. Právě druhý jmenovaný na svého krajana zaútočil, ten měl ale v koncovce víc sil a slaví své druhé evropské zlato z této trati. Bronz putuje do Španělska zásluhou Antonia Abadía.

Steeplařské finále zvládl nejlíp Mahiedine Mekhissi-Benabbad z Francie, který porazil Arase Kayu a Yoanna Kowala.

Celý páteční program pak zakončila domácí Dafne Schippersová. Světová šampionka z Pekingu prolétla stovku za 10,90 a nedala svým konkurentkám šanci. Druhá doběhla Bulharka Colliová, třetí Švýcarka Kambundjiová.

Cachová se v sedmiboji trápí

Do úvodní disciplíny - stovky s překážkami - vstupovala Cachová se suverénně nejlepším sezónním maximem. K tomu se ale tentokrát nepřiblížila.

Představila se v posledním, třetím rozběhu a v dráze číslo sedm doběhla do cíle na třetím místě v čase 13,33 s, což je její pátý nejlepší čas sezony.

Po první disciplíně byla třetí.

A ve skoku do výšky měla svou pozici potvrdit. Vždyť už letos pod otevřeným nebem zvládla 182 centimetrů.

Na úvod Cachová bez problémů překonala 162 centimetrů. Další postupnou výšku vynechala, jenže na 168 centimetrech přišel kolaps. Ani jeden vydařený pokus a pouhých 759 bodů, což je přibližně o dvě stě bodů méně, než kolik šestadvacetiletá vícebojařka očekávala.

„Vůbec nevím, co se stalo ani kde se stala chyba,“ říkala zkroušeně.

A ani ve vrhu koulí se Cachové nevedlo. První pokus se vůbec neměřil, tím druhým se za 11,84 metru zařadila na předposlední místo a nepolepšila si ani svým posledním, který byl ještě o dva centimetry kratší.

Momentka z úvodní disciplíny ženského sedmiboje - stovky s překážkami. Vlevo v červeném dresu Kateřina Cachová.

Aspoň trochu si Cachová spravila náladu v posledním běhu na 200 mětrů, když zaběhla třetí nejrychlejší čas a posunula se na čtrnáctou příčku.

„Skoro nic se mi dneska nepovedlo. Chtěla jsem to alespoň vylepšit na dvoustovce, ale ani tam to nevyšlo, ulila jsem hned první start,“ přiznala česká atletka.

Po prvním dnu vede sedmiboj Anouk Vetterová před Francouzkou Djimouovou.

Hned na začátku sedmiboje skončily šance jedné z favoritek Karoliny Tymiňské z Polska, které na sedmé překážce upadla a zůstala bez bodu.

V pátek na vícebojařky čeká dálka, oštěp a závěrečná osmistovka.

Májková těsně postoupila

Do velkého finále postoupila česká trojskokanka Lucie Májková, která se přitom na evropský šampionát dostala jen díky divoké kartě od Českého atletického svazu. Kvalifikační limit byl sice nastaven na rovných 14 metrů, ale nakonec stačilo i o pár centimetrů méně.

Májková svou kvalifikaci zahájila pokusem dlouhým 13 metrů a 59 centimetrů, v tom druhém přešlápla. K postupu do finále potřebovala skočit 13 metrů a 81 centimetrů.

A ona přesně tolik skočila! Do finále postoupila jako jedenáctá v pořadí. Nejdelší pokus předvedla Polka Michalská, která skočila 14 metrů a 33 centimetrů.

„Trochu se divím, že to vyšlo. Když jsem ten skok pak viděla, přišlo mi, že všechno bylo špatně,“ smála se česká trojskokanka. „Ale jsem spokojená, protože v tom dešti se skákalo špatně. Klouzalo to, zima byla. Postupem času to bylo lepší a lepší,“ dodala.

Konec pro Sekanovou, Melicha i Vokálovou

Daleko měla k finálovému běhu na 3000 metrů překážek Lucie Sekanová. V prvním rozběhu i kvůli kolizi nejprve ztratila kontakt s hlavním polem a síly, které k návratu vypotřebovala, jí ve finiši scházely.

V rozběhu doběhla předposlední a celkově pětadvacátá.

„Špatný čas i kvůli té kolize. Turkyně spadla v příkopu a já šla přes ni. Trochu mě to rozhodilo a už jsem si to nedoběhla,“ vyprávěla česká steeplařka.

Ve třetím rozběhu na 400 metrů překážek se představila velká česká naděje Tereza Vokálová.

Hned od startu sice na své konkurentky ztrácela, ale finiš měla úžasný. Na posledních padesáti metrech předběhla dvě konkurentky a dostala se na čtvrté a poslední postupové místo do semifinále.

Zbýval jediný rozběh.

V tom ale rychlejší čas zaběhly dvě atletky a osmnáctiletá Češka tak při svém prvním velkém startu na mistrovství Evropy zůstala před branami semifinále.

„Nebyl plán začít tak pomalu, ale já jsem se bála. Holky to hrozně nakoply, nechtěla jsem se za nimi tak hnát, co se dá dělat. Pro mě to jsou obrovské zkušenosti, když vidím starší a zkušenější holky, které vědí, jak na to,“ říkala Vokálová po závodě.

Za dva týdny ji čeká světový šampionát juniorů.

Kladivář Lukáš Melich se představil v páteční první skupině kvalifikantů. Za nepříjemného deštivého počasí hodil na úvod 69,45 metru, což v tu chvíli stačilo na šesté místo.

Druhým pokusem se Melich nezlepšil a propadl se na jedenácté místo. Jedině výrazné zlepšení ho mohlo posunout do finále. To ale ve třetí sérii nepřišlo. Sice hodil 70,50 metru, ale to stačilo pouze na desáté místo a do kladivářského sektoru se v tu chvíli blížila druhá čtrnáctičlenná skupina.

„Házel jsem jako čuně. Ani jeden ze tří hodů mi nevyšel, teď musím doufat, že se procpu na olympiádu a že třeba ještě jeden dobrý hod přijde. Někde vzadu to tam je,“ povídal v rozhovoru České televize Melich.

V kvalifikaci nakonec obsadil 19. příčku.

Mistrovství Evropy v atletice v Amsterdamu

Finále:
Muži:
200 m (vítr -0,9 m/s): 1. Hortelano (Šp.) 20,45, 2. Gulijev (Tur.) 20,51, 3. Talbot (Brit.) 20,56.
400 m: 1. Rooney (Brit.) 45,29, 2. Maslák (ČR) 45,36, 3. Bonevacia (Niz.) 45,41.
400 m př: 1. Copello (Tur.) 48,98, 2. Fernández (Šp.) 49,06, 3. Hussein (Švýc.) 49,10.
Tyč: 1. Sobera (Pol.) 560, 2. Kudlička (ČR) 560, 3. Renner (Slovin.) 550.
10.000 m: 1. Arikan 28:18,52, 2. Ali Kaya (oba Tur.) 28:21,42, 3. Abadía (Šp.) 28:26,07.
3000 m př.: 1. Mekhissi-Benabbad (Fr.) 8:25,63, 2. Aras Kaya (Tur.) 8:29,91, 3. Kowal (Fr.) 8:30,79.

Ženy:
Sedmiboj (po čtvrté disciplíně): 1. Vetterová (Niz.) 3882 (100 m př.: 13,29 - výška: 174 - koule: 15,69 - 200 m: 23,89), 2. Nanaová-Djimouová (Fr.) 3786 (13,26 - 171 - 16,17 - 24,92), 3. Dadicová (Rak.) 3715 (13,83 - 177 - 14,10 - 24,11), ...14. Cachová (ČR) 3437 (13,33 - 162 - 11,84 - 24,30).
Kladivo: 1. Wlodarczyková (Pol.) 78,14, 2. Heidlerová (Něm.) 75,77, 3. Skydanová (Ázer.) 73,83, ...9. Šafránková (ČR) 69,55.
400 m: 1. Grenotová (It.) 50,73, 2. Gueiová (Fr.) 51,21, 3. Onuoraová (Brit.) 51,47.
100 m (-0,2 m/s): 1. Schippersová (Niz.) 10,90, 2. Lalovová (Bulh.) 11,20, 3. Kambundjiová (Švýc.) 11,25.
Dálka: 1. Spanovičová (Srb.) 694, 2. Sawyersová (Brit.) 686, 3. Mihambová (Něm.) 665.
Disk: 1. Perkovičová (Chorv.) 69,97, 2. Fischerová 65,77, 3. Craftová (obě Něm.) 63,89, ...14. Staňková (ČR) 55,90.

Rozběhy a kvalifikace:
Muži:

110 m př.: 1. Trajkovic (Kypr) 13,39.
Kladivo: 1. Fajdek (Pol.) 78,82, ...19. Melich (ČR) 70,50 - nepostoupil do finále.
200 m - semifinále: 1. Talbot (Brit.) 20,37.
800 m - semifinále: 1. Kszczot (Pol.) 1:46,32.

Ženy:
400 m př.:
1. Troestová (Dán.) 56,32, ...16. Vokálová (ČR) 57,97 - nepostoupila do semifinále.
3000 m př.: 1. Gegaová (Alb.) 9:38,87, ...25. Sekanová (ČR) 10:10,93 - nepostoupila do finále.
Trojskok: 1. Jagaciaková (Pol.) 14,33, ...11. Májková (ČR) 13,81 - postoupila do finále.
100 m - semifinále: 1. Schippersová (Niz.) 10,96.
1500 m: 1. Terzičová (Srb.) 4:09,71.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Lakers zase s Denverem prohráli, tentokrát střelou v poslední sekundě

23. dubna 2024  7:18,  aktualizováno  8:04

Nález kryptonitu na LA Lakers potvrzen. LeBronu Jamesovi a spol. se nedaří porazit Denver Nuggets,...

Zapomněli na hokej a extraliga ztrpkla. Pardubice stojí za trenérem

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Haaland. Mbappé. A proč ne ten třetí? Do Hvězdných válek se valí další eso

23. dubna 2024

Premium Vypadalo to, že sotva skončí dlouhá éra nedostižných úžasňáků, odstartuje nová, v typově hodně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...