„Pomalu přestávám věřit i tomu, že se uskuteční aspoň Evropa,“ přiznává Barbora Špotáková. | foto: Ivana Roháčková

Královna sportů v nesnázích. Sezona snad začne, i když spravedlivá nebude

  • 1
Francouz Renaud Lavillenie i Švéd Armand Duplantis skáčou o tyči doma na zahradě. Mnozí italští či španělští atleti nesmějí ani to. Vidina závodů? Ztrácí se zatím v mlze. Šéf světové federace Sebastian Coe doufá, že ořezaná sezona královny všech sportů by mohla trvat od srpna do října. Tedy: „Pokud to bude možné a bezpečné.“

Spekuluje se o různých variantách podoby takové sezony. Ale ať už dojde na jakoukoliv, stejně bude platit okřídlená věta těchto dnů: „Úplně spravedlivá nebude.“ A nejen kvůli zcela odlišným možnostem na přípravu v různých zemích.

Jak říká Alfonz Juck, manažer předních atletů i mítinků: „Ideální řešení v současnosti nikdo nenajde. Vždy narazíte na nějaké legitimní problémy. Atletika však chce žít a atleti závodit. Budeme muset improvizovat. Třeba i se soutěžemi bez diváků.“

Ovšem takové řešení zatím Coe odmítá: „S prázdnými tribunami by šlo o špatné závody. To už je raději odkládejme.“

Toto téma se mocně přetřásá i v souvislosti s akcí, která se pro evropské atlety může stát náhradním vrcholem sezony: mistrovstvím Evropy v Paříži. 

Za normálních okolností by bylo jen „přístavkem“ k olympijskému vrcholu roku a ti nejlepší by na ně neladili formu. Teď se role šampionátu zásadně mění.

KDYŽ SE JEŠTĚ ZÁVODILO. Švédský tyčkař Armand Duplantis na mítinku v Lievin.

Organizátoři trvají na termínu 25. až 30. srpna. V úterý už otevřeli akreditaci účastníků. Jenže ve Francii je přes 17 920 koronaviru, denní počty úmrtí stále narůstají, epidemie tam ještě nedosáhla vrcholu.

Prodlouží Macron zákaz?

Prezident Emmanuel Macron zakázal akce s větším počtem diváků nejméně do půlky července. Není vyloučeno, že termín prodlouží. Přitom na tribunách pařížského stadionu Charléty by se mohlo každý den tísnit 20 tisíc fanoušků.

„Navíc je otázka, jaké budou v srpnu možnosti cestovat po Evropě,“ připouští Souad Rochdi, generální ředitel Francouzské atletické asociace. 

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Nelze přece pořádat šampionát, když atleti některých zemí na něj nebudou moci přijet.

Je zde i další potíž. V řadě zemí, například v Rusku či Španělsku, jsou kvůli koronavirové krizi zastaveny antidopingové testy. Podvodníkům je hej. Podle průzkumu sdružení The Athletics Association, který proběhl mezi 685 atlety z 82 zemí, se 78 procent dotázaných obává o důvěryhodnost letošních výkonů právě kvůli výpadkům testování.

Ve stejném průzkumu zároveň 86 procent atletů uvedlo, že i po odkladu olympiády chtějí letos závodit.

Periklís Iakovakis, předseda komise sportovců Evropské atletické asociace, říká: „Mistrovství v Paříži by pro ně bylo aspoň něčím pozitivním ve stresujícím období, kdy ztratili pocit normality a běžný režim.“

Definitivní rozhodnutí o osudu evropského šampionátu má padnout v první polovině května. Přece jen větší šance se však dávají scénáři, že by se na podzim uskutečnily alespoň některé podniky Diamantové ligy a další mezinárodní mítinky.

Atleti mohou být lacinější

„Mítinky jsou připraveny i na rozdělení programu do více dnů, aby omezily počty sportovců na stadionu, kdyby to stále bylo vyžadováno,“ říká Alfonz Juck a chystá ostravskou Zlatou tretru na náhradní termín 8. září. S jakými atlety? Kdo ví. Hvězdy měl původně nasmlouvané na květen, úspěšně jednal i s americkým mistrem světa na stovce Colemanem.

„Ale teď je ještě brzy řešit s nimi, zda přijedou také v zářijovém termínu,“ říká. Nikdo nic neví.

Podle Jucka mohou být elitní atleti na podzim lacinější. „Nebudou mít tak vysoké požadavky na startovné jako obvykle, protože si uvědomují, že některé mítinky budou muset disponovat s menšími finančními prostředky než obvykle.“

Na druhou stranu pro řadu atletů z méně vyspělých zemí, jejichž příprava není financována národními středisky, je letošní výpadek závodů, prémií a startovného katastrofou. „Pokud nemají dobře postavené smlouvy s osobními sponzory, musí teď zvažovat, zda v atletice zůstanou, a hledat si zaměstnání, aby letos nějak vyžili,“ líčí Juck.

BUDE TRETRA? Manažer atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava Alfonz Juck v době, kdy se přestavoval Městský stadion v Ostravě.

Přitom jim stále hrozí i horší scénář, tedy že letošní mezinárodní sezona se odpíská úplně.

„Pomalu přestávám věřit i tomu, že se uskuteční aspoň Evropa,“ přiznává Barbora Špotáková. „Z pohledu motivace je to zlé. Tělo bylo předtím nastartované a natěšené a teď si bez závodů najednou zase připadá unavenější.“

Záchrannou brzdou by v takovém případě byly menší národní závody, které už nyní Český atletický svaz chystá. „Aspoň k těm bychom se upnuli, abychom si na nich otestovali formu a zjistili, jestli náš trénink funguje,“ říká Špotáková.

Od 8. června mají být podle plánu vlády umožněny akce do 50 osob. Právě ten den se měl v Praze konat Odložilův memoriál. 

V tradiční podobě se pochopitelně neuskuteční. 

Ale národní závod oštěpařů by se konat mohl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž