„Zpočátku jsem proto dost trpěla,“ vypráví. „Ale teď už jsem hodně najela na rýži, kterou jsem předtím nikdy neměla ráda.“
Za vše mohou dvě slova. Potravinová intolerance.
V únoru si na ni nechala udělat vyšetření, které určilo, které trávicí enzymy její tělo postrádá a kterou část potravy obtížně zpracovává. Později na stejné vyšetření přivedla i svého přítele, vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta.
„Máme výhodu, že nám intoleranci zjistili podobnou, takže teď si spolu dáváme podobná jídla,“ říká on. „Vynecháváme také lepek. A ani už nemám tolik chuť na sladké jako dřív,“ dodává ona.
Sečteno a podtrženo: „Cítím se díky tomu líp. Hlavně už nejsem tolik nafouklá, což bývá u ženských hodně velký problém.“
„U chlapů ne,“ směje se Helcelet.
Oba ve svém atletickém životě řešili problémy se zánětlivými onemocněními. A jak vysvětluje Jan Vojáček, hlavní lékař kliniky Endala, vše je propojené se vším: „Tělo funguje komplexně, není možné k němu přistupovat pouze tak, že se budeme lokálně snažit zbavit se zánětu, když je celkové nastavení vašeho organismu prozánětlivé. A strava je jedním z důležitých faktorů, které je ovlivňují.“
Vojáček (mimochodem bývalý ligový brankář fotbalistů Olomouce) varuje, že krátkodobý zánět se pak může rozvinout v problém, který vás připraví o celou sezonu. „Ti sportovci se tělem živí, a pokud ho chtějí používat jako ferrari, tak by se k němu podle toho měli chovat. Do ferrari těžko budete lít olej, který lijete do škodovky.“
Rosolová svoji stravu v minulosti neřešila. „Nikdy jsem se moc nehlídala,“ uznává. Zato nyní má doma mentora i v Helceletovi, který Vojáčkovu výkladu přikyvuje a říká: „To vše je logické. Když zatížíme naše tělo jídlem, které mu vadí, tak mu ubližujeme.“
Vyšetřením na potravinovou intoleranci prošel rovněž překážkář Petr Svoboda. „Ale mně toho nezakazují tolik jako Adamovi a Denče.“ I v jeho případě jsou nicméně problémem brambory. „Proto teď ujíždím na těstovinách.“
Jinak to však Svoboda s kontrolou stravy nepřehání. „Těžko se vzdám svíčkové a rajské, protože když přijedu domů, tak tam prostě na výběr nemám. Řeknu mámě: Tohle nemůžu jíst. A ona mi odpoví: Tak si jez, co chceš.“
Když ho Rosolová poslouchá, přiznává: „Já taky nejsem do stravy úplný blázen. Dopřávám si vždy jeden den v týdnu, kdy si přece jen nějakou tu neřest dovolím. A těším se, až skončí sezona, že si uspořádám týden, kdy budu jíst všechno.“
Na čem si potom pochutná? „Třeba na té svíčkové. S pěti knedlíkama. Ale neumím ji udělat.“ Svoboda se usměje: „Hele, já ji umím. A tu rajskou taky.“