Pavel Maslák | foto: Michal Růžička, MAFRA

Jde o Portland i Rio. Atleti mohou v Ostravě „nasednout“ na let za oceán

  • 1
Praha, Praha a opět Praha. Dlouhá série, kdy domácí halový šampionát atletů neustále hostila hala v pražské Stromovce, bude narušena. Šampionát o víkendu přivítá Ostrava. A půjde na něm také o letenky do Portlandu a Ria.

„Podařilo se nám po dlouhém boji v Ostravě vybudovat halu, která původně měla být jen tréninková, ale nakonec je způsobilá i pro velké závody,“ říká Oldřich Zvolánek, ředitel závodů na šampionátu.

Přesto to nebude poprvé, co se v Ostravě atleti utkají o republikové halové tituly. V roce 1977 se zde uskutečnilo halové mistrovství tehdejšího Československa. Čtvrtku žen (měřenou pouze ručně) tehdy vyhrála Jarmila Kratochvílová za 55,9.

Stará ostravská hala však byla s tou dnešní neporovnatelná.

„Byla to čtyřdráha, měřila 160 metrů a běhalo se tak trochu z kopce do kopce, protože zatáčka byla otřesně vysoká a klopená,“ vzpomíná Zvolánek. Nyní mají atleti k dispozici šest drah na 200metrovém oválu s ideálním poloměrem zatáček.

Na oválu, sprinterské rovince i v sektorech pro technické disciplíny se bude bojovat také o to, zda se rozroste česká výprava pro březnové halové mistrovství světa v Portlandu. Zároveň půjde o první letošní příležitost plnit limity na olympijské hry do Ria.

Do Portlandu se zatím probojovala (a chce tam startovat) jen šestice atletů:
Pavel Maslák - 400 metrů,
Jakub Holuša - 1 500 metrů,
Michal Balner - tyč,
Tomáš Staněk - koule,
Kristina Mäki - 1 500 metrů,
Jiřina Ptáčníková - tyč.

Český skokan o tyči Michal Balner ve finále světového šampionátu v Pekingu

Michal Balner má start v Portlandu jistý.

Specifickým případem je mladičká výškařka Michaela Hrubá. Ta má sice skočeno výborných 195 centimetrů, ale do Portlandu nechce.

„Postoj Míši a její trenérky je takový, že o halový svět nemají zájem. Nicméně to s nimi ještě proberu, přijde mi to škoda,“ říká šéftrenér Tomáš Dvořák.

„Aktuálně je Míša třetí až osmá ve světových tabulkách roku. Její disciplína má v Portlandu rovnou finále. Mohla by tam přijet na poslední chvíli, tak jako na běžný mítink. Zároveň však platí, že Český atletický svaz své závodníky v halové sezoně nikdy nenutil startovat. V létě bude mít letos vrcholů nepočítaně: mistrovství Evropy, mistrovství světa juniorů, olympijské hry.“

Se startem v Portlandu nepočítá ani mistryně světa Zuzana Hejnová, soustředí se plně na hry v Riu. Ale v Ostravě se nyní představí.

Přesto šéftrenér Dvořák doufá, že ve Spojených státech by mohlo reprezentovat 12 až 15 atletů. Pozvání od IAAF by pro početně redukovanou soutěž vícebojařů mohli obdržet Adam Sebastian Helcelet a Kateřina Cachová, ambice má i čtvrtkařská štafeta. A zdaleka nejen oni.

„Ve spoustě disciplín bude nyní při mistrovství republiky šance na limity. Týká se to Honzy Kudličky v tyči, kterému chybí dva centimetry a start mu zajistí výkon 577 a výše. Jistotu zatím nemá v tyči ani Romana Maláčová se svými 462 centimetry. Velmi blízko je rovněž Radek Juška v dálce a o limit se pokusí i Filip Sasínek, chybí mu necelé dvě vteřiny do potřebného času na 1 500 metrů. Měl by mít k dispozici vodiče, potřebuje čas 3:39,50, což nebude žádná sranda.“

Jan Kudlička

Radek Juška

Některé české atletické hvězdy, které by v hale mohly závodit, se v Ostravě nepředstaví, protože buď předčasně ukončily sezonu (Rosolová), nebo jsou dlouhodobě zraněni (Svoboda), či doléčují drobné bolístky (Holuša).

K největším osobnostem domácího šampionátu naopak bude patřit Pavel Maslák, obhájce titulu halového mistra světa. V Ostravě se chystá na dvoustovku, potřebuje potrénovat rychlost. „Rád bych překonal svůj čas z Afriky 20,65,“ oznamuje. „Těším se hodně. Jedu domů za rodinou, závodíme v nové hale a bude tam víc diváků než v Praze.“

Na halovém mistrovství světa pak chce Maslák výkonem 45,40 potvrdit i svůj olympijský limit na 400 metrů. Podle kritérií Českého atletického svazu musí atleti, kteří mezinárodní limit pro Rio splnili už loni (což pravidla IAAF umožňují), potvrdit své právo účasti na hrách splněním limitu pro červencové mistrovství Evropy v Amsterdamu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž