Atleti mají ohroženu obhajobu titulu

Praha - Mužská čtvrtkařská štafeta možná nebude obhajovat titul na halovém mistrovství Evropy. Sestava, která před dvěma lety senzačně triumfovala v Gentu, není mezi osmi pozvanými týmy pro březnový šampionát ve Vídni. Na mistrovství Evropy se totiž poprvé poběží pouze finále. Do něj se nakonec dostane pořadatelské Rakousko a jen pět dalších štafet. Stejná pravidla platí i pro ženský závod, ani na něj Česko nedostalo pozvánku.

Mužský tým v těchto dnech trénuje v Jižní Africe ve stejném složení, v jakém nastoupilo před dvěma lety ve zlatém závodě. Tehdy běželi Jiří Mužík, Karel Bláha, Jan Poděbradský a Štěpán Tesařík.

„Je to zvláštní, obhájci by tam být měli,“ řekl Mužík. „Přitom klukům to teď běhá.“ Poslední testy před odletem na soustředění do Jižní Afriky naznačovaly, že běžci se letos mohou dostat do podobné formy jako před dvěma lety.

Družstvo však sráží nevydařená minulá sezona. V zimě se tým nedostal na halové mistrovství světa. Na letním šampionátu vypadl v rozběhu. Právě výkony z minulého roku byly pro pozvánky rozhodující. Pořadí každé země určil loňský průměr časů jejích čtyř nejlepších čtvrtkařů.

„Kluci měli loni špatnou sezonu, moc toho nenaběhali. Ale letos to vypadá, že v hale budou zase dobří,“ tvrdí atletický šéftrenér Václav Fišer.

Svaz stále vyjednává s evropskou asociací EAA. Jistá naděje stále trvá. Za prvé není jisté, že se ve Vídni sejdou všechny štafety, které mají na start právo. A pak platí, že každá země musí nominovat minimálně dva ze svých čtyř nejlepších závodníků v minulém roce.

Osvědčená jména halovou sezonu často vynechávají, aby šetřila síly na letní šampionát, který má nesrovnatelně větší význam. Svaz proto čeká na definitivní rozhodnutí, které přijde v druhé půlce února.

Všichni členové čtvrtkařského týmu se zatím připravují v Jižní Africe. Mužík, Bláha, Poděbradský i Tesařík mají všichni reálnou naději splnit limit pro závod jednotlivců, který činí 47 vteřin. Každá země může v jedné disciplíně vyslat jenom tři běžce.

„Myslím, že do závodu jednotlivců se dostanou. A když už tam budou, bylo by poněkud nešťastné, kdyby nemohli běžet štafetu,“ řekl Fišer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž