Prezident Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe přichází na...

Prezident Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe přichází na tiskovou konferenci, kde potvrdí zákaz startu ruských atletů na OH v Riu. | foto: Reuters

Rusové na atletických oválech? V nedohlednu, zní z IAAF

  • 31
Mezinárodní atletická federace IAAF není spokojena se stavem antidopingového systému v Rusku a s tím, jak postupuje jeho reforma. Kvůli tomu je zrušení plošného zákazu startu ruských atletů na mezinárodních akcích v nedohlednu.

IAAF se nelíbí ani jmenování bývalé tyčkařky a dvojnásobné olympijské vítězky Jeleny Isinbajevové do čela dozorčí rady Ruské antidopingové agentury (Rusada).

„K určitému pokroku došlo, ale v klíčových otázkách jsou stále velké nedostatky. Jsem z toho zklamaný a nechápu, proč není progres mnohem výraznější,“ řekl předseda IAAF Sebastian Coe na zasedání v Londýně.

„Radu IAAF silně znepokojuje, že ke splnění klíčových požadavků na letošní rok má ruský svaz velmi daleko,“ dodal.

Coeovi se nelíbí především nedostatečné množství dopingových testů, nezveřejňování záznamů z biologických pasů sportovců, složitý přístup dopingových komisařů k atletům, kteří stále trénují „za zavřenými dveřmi“, či to, že trenéři spojení s dopingovými aférami stále trénují.

„Rusové si nemohou dělat plané iluze, budeme i nadále nekompromisní. V červenci to znovu prověříme a rozhodneme, ale na uvedených věcech trváme,“ prohlásil Coe.

IAAF kvůli systematickému dopingu v zemi pozastavila členství ruskému svazu v listopadu 2015. Kvůli tomu přišli ruští atleti s výjimkou dálkařky Darji Klišinové i o účast na loňských olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Od té doby IAAF umožnila start na mezinárodních akcích několika atletům, kteří prokázali, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový program.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž