Anežka Drahotová na trati chodeckého mítinku Poděbrady walking

Anežka Drahotová na trati chodeckého mítinku Poděbrady walking | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Kauza Drahotová: na doping prý ukázala zvýšená hladina testosteronu

  • 16
Chodkyně Anežka Drahotová měla při dopingové kontrole v roce 2018 zvýšenou hladinu testosteronu. Informoval o tom její právní zástupce Jan Šťovíček, který se podle svých slov dozvěděl detaily o pozitivním nálezu neformální cestou. Případ vyšel najevo v úterý.

„Problémem má být zvýšená hladina testosteronu a jeho tzv. prekurzorů, což jsou jakési stavební kameny testosteronu. Jedná se o látky, které přirozeně produkuje lidské tělo. Pro mě osobně je to důkaz toho, že Anežka nedopovala. Věřím, že to brzy prokážeme a její jméno očistíme,“ uvedl Šťovíček v prohlášení zaslaném ČTK.

Dvojnásobná medailistka z mistrovství Evropy vinu odmítá, do vyjasnění situace nebude závodit. „Konzultujeme celou záležitost s odborníky, kteří se vyjadřují v tom smyslu, že je velice odvážné sportovkyni na základě tohoto nálezu obvinit z dopingu. Může se jednat o projev nějaké nemoci nebo poruchy,“ uvedl Šťovíček.

Případ Drahotová

Advokát si stěžuje na postup Antidopingového výboru ČR, od kterého se prý marně snaží získat důkazy proti Drahotové. „Se spravedlivým procesem to nemá nic společného. Antidopingový výbor hraje mrtvého brouka, který nereaguje, ani když do něj strčíte. Mrzí mě to, jsme připraveni spolupracovat a nález vysvětlit, ale s tímto přístupem to nejde,“ prohlásil Šťovíček.

„Za Antidopingový výbor necítím, že bychom nějaké kroky podnikli špatně. Domnívám se, že poskytujeme informace, které máme poskytovat,“ řekl ČTK zástupce ředitelky a tajemník Antidopingového výboru ČR Tomáš Vávra.

U Drahotové se jedná o nesrovnalosti v biologickém pase. Vzorky se skladují několik let a zkoumají neustále novými způsoby, proto trvalo roky, než se atletka o pozitivním nálezu dozvěděla. Případ převzal Český atletický svaz, který by měl s Drahotovou zahájit disciplinární řízení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž