Alberto Salazar

Alberto Salazar | foto: Reuters

Nejen doping. Kouč Salazar má trest i za nevhodné chování k atletům

  • 3
Americká organizace dohlížející na bezpečné prostředí pro sportovce zakázala trvale činnost atletickému kouči Albertu Salazarovi, jenž už je potrestán za doping. Bývalý trenér britské hvězdy Mohameda Faraha a dalších elitních vytrvalců je podezřelý z nevhodného chování sexuální a psychické povahy ke svěřencům.

Organizace SafeSport neuvedla, čeho se přesně Salazarovo obvinění týká. Loni v lednu měl kouč dočasně zastavenou činnost poté, co některé z jeho bývalých svěřenkyň uvedly, že je Salazar léta verbálně a psychicky terorizoval.

V říjnu roku 2019 dostal Salazar od Americké antidopingové agentury čtyřletý distanc za to, že porušoval dopingová pravidla v roli šéfa tréninkové skupiny Nike Oregon Project. Bývalý maratonec se proti suspendaci odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu, jenž v jeho případě dosud nerozhodl.

Jedním z nejslavnějších Salazarových svěřenců byl Brit Farah, jenž pod jeho vedením získal zlato na 5000 a 10.000 metrů na olympiádě v Londýně i Riu de Janeiro. Somálský rodák neměl nikdy pozitivní dopingový test ani nebyl nařčen z porušování pravidel. Spolupráci ukončili v roce 2017.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž