6. DEN ME: Špotáková vybojovala posledním hodem bronz, Martínková sedmá

  8:20aktualizováno  23:20
Předposlední den atletického evropského šampionátu v Mnichově přinesl reprezentační výpravě druhou medaili. Barbora Špotáková v oštěpařském finále dosáhla na další velký úspěch, když si vyházela bronz. O umístění na stupních chtěla zabojovat také čtvrtkařská štafeta, která však doběhla šestá. Program dne otevřeli chodci, Eliška Martínková dorazila do cíle ženského závodu na skvělém sedmém místě.
Česká oštěpařka Barbora Špotáková se raduje ze zisku bronzové medaile.

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se raduje ze zisku bronzové medaile. | foto: ČTK

Opět ukázala, že se umí pod tlakem vyšponovat ke skvělým výkonům. V jedenačtyřiceti dala Špotáková vzpomenout na zážitky, které českým fanouškům připravovala posledních patnáct let.

Dlouho se v závodě oštěpařek na předních příčkách nic zásadního nedělo.

Špotáková v euforii: Řekla jsem si, že musím dětem ukázat, jak se bojuje

První místo držela od druhé série Řekyně Elina Tzengková s bezkonkurenčním pokusem o délce 65,81 metru. Devatenáctiletá závodnice slavila osobní rekord a běžela za trenérem. O zlatu bylo rozhodnuto.

O dramatizaci na zbylých příčkách se postarala až Adriana Vilagošová ze Srbska. Špotákovou, které dlouho patřilo třetí místo díky druhému hodu 60,31 metru, v páté sérii překonala o pouhý jeden centimetr. Češku tak odsunula těsně pod stupně vítězek.

Soutěž oštěpařek vyhrála na evropském mistrovství Elina Tzengková.

Špotáková ale zareagovala včas. Nejpovedenější hod si nechala až do poslední série. Její oštěp se sice nezapíchl do země, ale odrazem zanechal stopu na hodnotě 60,68, což stačilo i na posun před do té doby druhou Maďarku Réku Szilágyiovou.

Musíš přehodit tu Maďarku! Co? Jo, aha, dobrý. Jak Špotáková umí doma poslouchat

Večerní program

Online reportáž

„Říkala jsem si, že to Maďarce nemůžu nechat, byla jsem pořádně namotivovaná,“ hlásila Špotáková do kamery ČT Sport.

A jelikož Vilagošová hned vzápětí zapsala 62,01 metru, čímž Češku srazila ze stříbra na bronz, vyšla bramborová příčka na Szilágyiovou. Maďarka sice ještě měla možnost reagovat a rodačku z Jablonce nechávala napnutou, jenže její závěrečný hod letěl hluboko pod šedesát metrů.

Tři nejlepší oštěpařky z ME v Mnichově. Zleva bronzová Barbota Špotáková, zlatá Elina Tzengková z Řecka a stříbrná Srbka Adriana Világošová.

Špotáková v Mnichově, kde se přesně před dvaceti lety rozhodla specializovat na oštěp, získala jedenáctou medaili z vrcholných akcích.

„Je to úplná nádhera. Když jsem tady začínala před dvaceti lety, nechtěla jsem o medaili vůbec mluvit. Bylo to o štěstí, medaile není jen moje, ale všech, co mě formovali celý život. Asi si ji snad ani nenechám,“ dodávala vyčerpaná, ale šťastná.

Ve finále se s ní objevily i dvě reprezentační kolegyně: Nikola Ogrodníková s Nikol Tabačkovou.

První jmenované, která obhajovala stříbro z předešlého evropského šampionátu, se finále vůbec nepovedlo. Nepřekonala ani 55 metrů a skončila na poslední dvanácté příčce.

Oštěpařka Barbora Špotáková slaví bronzovou medaili z mistrovství Evropy v Mnichově.

„Tak to ve sportu někdy bývá, není to jen o výhrách a naházených metrech. Holt je to sport a někdo musí být poslední. Hodně jsem chtěla, myslím, že i energie tam byla, ale nevyužila jsem jí,“ vysvětlovala.

Čtyřiadvacetiletá Tabačková se naopak třetím pokusem (57,93) procpala do užší finálové osmičky, kterou bez jakéhokoli zlepšení uzavřela.

Oštěp vyhrál nad softbalem. Tabačková o šedivých vlasech i hrozbě Železného

„Byla jsem hodně nahecovaná, což mi pomohlo ve třetím pokusu. Trochu mě mrzí ten konec, ale osmé místo je super. Druhý cíl, kterým byl osobní rekord, se nepovedl, takže mám padesátiprocentní úspěšnost,“ usmála se.

Zklamání čtvrtkařské štafety i Jiranové

„Je to zklamání, mysleli jsme, že uděláme medaili, nebo poběžíme ještě rychlejší čas,“ přiznával finišman české štafety Patrik Šorm pro ČT po finále na 4x400 metrů.

Na posledním úseku i se silným závěrem už nic moc nezmohl. Štafetový kolík od vysíleného Michala Desenského přebíral až jako sedmý s velkou ztrátou na favority. Konečný výsledek vylepšil alespoň o jednu příčku.

ME v atletice 2022

Příloha iDNES.cz

Matěj Krsek přitom závod skvěle rozběhl a předával v kontaktu s nejlepšími. Pavel Maslák se poté propadl na páté místo, nicméně reprezentační kvartet zůstával v kontaktu.

Klíčová ztráta vznikla při třetím úseku Desenského: „Chtěl jsem svůj běh napálit, ale přepálil jsem to a v závěru mi došly síly,“ doplnil čtvrtkař z Hradce.

Vítězství slavila štafeta Velké Británie před Belgičany a Francouzi. Ženské trati vládly Holanďanky, stříbro bralo Polsko a na Britky vyzbyl bronz.

Alex Haydock-Wilson dobíhá do cíle štafetového závodu na 4x400 metrů a zajišťuje Velké Británii zlatou medaili z mistrovství Evropy.

Ještě před oběma týmovými finále vstoupila do soutěží v Mnichově překážkářka Helena Jiranová na stometrové trati.

V úvodním rozběhu skončila čtvrtá a čekala, zda její čas 13,50 bude stačit na postup. Hned ve druhém vyrovnaném běhu jí ale soupeřky vytlačily z pozice zajišťující účast v semifinále.

Česká překážkářka Helena Jiranová bojuje s časem v rozběhu na mistrovství Evropy v Mnichově.

„Na začátku se mi do čtvrté překážky běželo skvěle, pak jsme se tam trochu chytili s Klaudií (Polka Wojtuniková) a rozhodilo mě to. Každopádně jsem měla postoupit alespoň ze třetího místa, když Italka Bogliolová nenastoupila. Je to zklamání,“ smutnila krátce po doběhu v rozhovoru pro ČT Sport.

Favorité nezaváhali, Duplantis zase dominoval

Švédský fenomén světové atletiky Armand Duplantis si znovu odskákal vlastní závod. Stříbrného Němce Bo Kandu Lita Baehreho v Mnichově porazil o více jak dvacet centimetrů, dalších deset nadělil bronzovému Lillefossemu z Norska.

A to se ani nepouštěl do boje se světovým rekordem, pouze vylepšil vlastní zápis z před čtyř let. Nejlepší výkon evropských šampionátů zvýšil o centimetr na 606 centimetrů. Což je výrazně pod jeho možnostmi.

Radující se Švéd Armand Duplantis suverénně vyhrál závod ve skoku o tyči i na evropském šampionátu v Mnichově.

Deset minut po zahájení tyčkařské soutěže zazněl i startovní výstřel ženské osmistovky, kterou dle předpokladů s přehledem opanovala Keely Hodgkinosonová. Britka zprvu nechala své soupeřky udávat tempo, načež ve druhém kole nastoupila. Druhá doběhla Francouzka Rénelle Lamoteová, třetí Anna Wilegoszová z Polska.

Sobotu uzavřelo jiné zápolení běžkyň, a to na tříkilometrové steeplechase. I v tomto případě se radovala hlavní adeptka na vítězství – Albánka Luiza Gegaová, která jasně porazila mimo jiné stříbrnou domácí závodnici Leu Meyerovou s bronzovou Britkou Elizabeth Birdovou.

Úspěšný debut chodkyně Martínkové na ME

Dvacetiletá Martínková se postarala o nejlepší výsledek českých chodců v Mnichově. Vít Hlaváč a Tereza Ďurdiaková zaznamenali v úterý na 35 kilometrech devátou, respektive dvanáctou příčku.

Dobrý základ ještě lepšímu výsledku dala mladá závodnice Martínková hned na startu. S hlavními favoritkami se držela až do devátého kilometru, pak si z hlavní skupiny, která přidala, vystoupila a pokračovala vlastním tempem.

Česká chodkyně Eliška Martínková na dvacetikilometrové trati v závodě evropského šampionátu v Mnichově

Původně se pohybovala na jedenáctém místě, jenže v závěru se posunula díky nedisciplinovanosti některých protivnic.

Velké zklamání zažila zejména obhájkyně zlata María Pérezová. Španělská favoritka zvyšovala tempo a pustila se do risku, který se jí nevyplatil a vyústil v diskvalifikaci.

Dopolední program

Online reportáž

Stejně jako před čtyřmi dny na delší distanci se ze zlata díky nejlepšímu kariérnímu výkonu (1:29:03) raduje Řekyně Antigoni Drisbiotiová.

Stříbrnou Polku Katarzynu Zdzieblovou porazila o sedmnáct sekund. Bronz bere zásluhou Saskie Feigeové domácí reprezentace.

Dvacetiletá Martínková za vítězkou zaostala o necelé tři minuty.

Půjdu po hlavě. Jak dvacetiletá Martínková zariskovala a objednala si déšť

Mužský závod ovládl Španěl Álvaro Martín, který obhájil titul mistra Evropy v osobním rekordu 1:19:11 před druhým Švédem Perseem Karlströmem s vikingskou čepicí a svým krajanem Diegem Garcíou Carrerou.

Výsledky 6. dne atletického ME

Mnichov

Finále:
Muži:
Tyč:
1. Duplantis (Švéd.) 606, 2. Lita Baehre (Něm.) 585, 3. Lillefosse (Nor.) 575, 4. Koppelaar (Niz.) 575, 5. Collet (Fr.) 575, 6. Guttormsen (Nor.) 575.
4x400 m: 1. Británie (Hudson-Smith, Dobson, Davey, Haydock-Wilson) 2:59,35, 2. Belgie 2:59,49, 3. Francie 2:59,64, 4. Španělsko 3:00,54, 5. Nizozemsko 3:01,34, 6. ČR (Krsek, Maslák, Desenský, Šorm) 3:01,82.
20 km chůze:
1. Á. Martín (Šp.) 1:19:11, 2. Karlström (Švéd.) 1:19:23, 3. D. García 1:19:45, 4. Amezcua (oba Šp.) 1:20:00, 5. Fortunato (It.) 1:20:06, 6. Campion (Fr.) 1:20:47.

Ženy:
800 m:
1. Hodgkinsonová (Brit.) 1:59,04, 2. Lamoteová (Fr.) 1:59,49, 3. Wielgoszová (Pol.) 1:59,87, 4. Hoffmannová (Švýc.) 1:59,92, 5. Reekieová 2:00,31, 6. 6. Bellová (obě Brit.) 2:00,68.
3000 m př.: 1. Gegaová (Alb.) 9:11,31, 2. Meyerová (Něm.) 9:15,35, 3. Birdová (Brit.) 9:23,18, 4. Konieczeková (Pol.) 9:25,15, 5. Güvencová (Tur.) 9:25,58, 6. Prisecaruová (Rum.) 9:35,17.
Oštěp: 1. Tzéngkoová (Řec.) 65,81, 2. Vilagošová (Srb.) 62,01, 3. Špotáková (ČR) 60,68, 4. Szilágyiová (Maď.) 60,57, 5. Ratejová (Slovin.) 59,36, 6. Jasiunaiteová (Lit.) 58,95, ...8. Tabačková 57,93, 12. Ogrodníková (obě ČR) 54,48.
4x400 m: 1. Nizozemsko (Saalbertová, Klaverová, De Witteová, Bolová) 3:21,68, 2. Polsko 3:21,68, 3. Británie 3:21,74, 4. Belgie 3:22,12, 5. Německo 3:26,09, 6. Irsko 3:26,63.
20 km chůze:
1. Drisbiotiová (Řec.) 1:29:03, 2. Zdzieblová (Pol.) 1:29:20, 3. Feigeová (Něm.) 1:29:25, 4. Oljanovská (Ukr.) 1:29:46, 5. Traplettiová (It.) 1:29:56, 6. Berettaová (Fr.) 1:30:37, 7. Martínková (ČR) 1:31:44.

Rozběhy
Ženy:
100 m př.:
1. Di Lazzarová (It.) 13,11, ...17. Jiranová (ČR) 13,50 - nepostoupila do semifinále.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Hudební nářez. Válečníci z Děčína jdou do play off s nu-metalovou hymnou

16. dubna 2024  5:57

Mottem letošního play off v Národní basketbalové lize mužů je #poprve a děčínští Válečníci do něj s...

Zázračný pan Rudovous, který mívá i plán C. Jak vysoko míří Xabi Alonso?

16. dubna 2024

Premium Dávno bylo hotovo, rozhodnuto. Klidně mohl slavit tak jako celá lavička za ním. Náhradníci, maséři,...

Plíšková s jednou Kuděrmětovovou uspěla, Krejčíková proti druhé narazila

15. dubna 2024  17:29,  aktualizováno  23:55

Vít Kopřiva se v Mnichově první letošní výhry na tenisovém okruhu ATP nedočkal. Při třetím startu v...

Chelsea rozdrtila v ligové dohrávce Everton, jen Palmer slavil čtyřikrát

15. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  23:21

Fotbalisté Chelsea deklasovali v dohrávce 33. kola Premier League liverpoolský Everton 6:0. Domácí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...