Pochoutka, která přichází z hor

aktualizováno 
-
Existuje prý na pět set způsobů, jak připravit brambory. Zvlášť vynalézavě se v tomto směru projevily národy horské a chudé. Pro ně byly brambory často jedinou zárukou přežití, a to nejen v časech hladomoru a epidemií. Dnes je doba, kdy se na trhu objeví první rané brambory, především svátkem labužníků.

Známý český kuchař Jaromír Trejbal si ze svého působení v Monte Carlu přivezl recept, který šéfkuchařské špičky světa svorně označily za nejchutnější úpravu brambor vůbec: nové brambory, nejlépe rohlíčky, se uvaří ve slané vodě se slupkou a ještě vlažné se oloupou. Na pánvi se rozškvaří kousek másla, brambory se krájejí přímo na pánev a osolí. Do brambor se pak vmíchá trocha sekaného česneku a čerstvé petrželky a trocha vláčné střídky veky nebo bagety, vše se osmahne a ihned podává. Je zajímavé, že od této lahůdky podávané Fordům a Vanderbildtům na zlatých podnosech a se vzletnými francouzskými jmény se příliš neliší ani tradiční "kerkonošská" jarní dobrota, zvaná místním nářečím "koroptve střílené motykou". V troubě upečené bramborové "koroptve" se přelily sádlem, osolily a přidal se utřený česnek.

Nové brambory žádají prostor
Pro úpravu nových brambor je vždy typická jednoduchost, aby dostatečně vynikla jejich jemná chuť. Stačí je uvařit ve slupce a přelít bylinkovou omáčkou, třeba z pažitky. Tu připravíte tak, že ze stejného množství rozpuštěného másla a mouky (třeba 30 gramů) umícháte světle žlutou jíšku, přidáte stejné množství vody a mléka (250 mililitrů), kostku vývaru a metličkou rozšleháte dohladka. Přivedete k varu, po 5 minutách osolíte a přidáte 2 lžíce jemně nakrájené pažitky nebo jiných jarních bylinek. Neméně pověstné jsou jarní brambory posypané strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.

Kaše pokaždé jinak
Kromě běžné bramborové kaše, připravované s horkým mlékem, kterou milují zejména děti, je ve světové oblibě ještě jiná varianta, skordalia. Vznikla v Řecku a přímo ztělesňuje zásady zdravé výživy. Připravíte ji tak, že uvařené brambory rozmačkáte, smícháte s panenským olivovým olejem a rozetřeným česnekem, kterým rozhodně nešetříte. Osolíte a podáváte studenou či jen mírně teplou, jak je ve Středomoří u jídel všeobecně zvykem. Tradičně vydatná česká kuchyně se může pochlubit ještě další bramborovou kaší, která chutná nejlépe k opečené vinné klobáse, jitrnicím nebo uzenému. Na lžíci sádla osmažíte menší pokrájenou cibuli a 200 gramů kysaného zelí, přisolíte a uvaříte doměkka. Půl kilogramu uvařených brambor rozmačkáte a mlékem zředíte na hustou kaši. Přimícháte osmahnuté zelí a na závěr do "lepenice" přidáte ještě asi 50 gramů zelí jen kysaného.

Brambory nasladko?
Zdá se, že jako první se do Evropy z tropů dostaly brambory sladké, batáty, ale v chladném podnebí se neujaly. Nemusíte litovat, i jejich otužilejší příbuzní chutnají nasladko dobře. Zkuste dva recepty, které pocházejí, jak jinak, opět z českých hor. Na peciválky připravíte těsto z 500 gramů vařených brambor, 150 gramů polohrubé mouky, 2 vajec, soli a mléka podle potřeby. Rozválíte na plát pruhy široké asi 15 milimetrů. Naskládáte je na pomaštěný plech a naříznete nožem na kostky. Po obou stranách upečete dorůžova, dokrojíte, dáte do mísy, polijete horkým mlékem, přikryjete poklicí a protřesete. Po 2 minutách přebytečné mléko slijete, peciválky posypete mletým mákem smíchaným s cukrem a polijete čerstvým máslem. Třesení je i v druhém názvu krkonošské pochoutky - natřásanky. Opět uvaříte půl kilogramu brambor a nastrouháte je na vál posypaný hrubou moukou. Vždy po části prosypete moukou. Pak rukama potřásáte tak, aby se brambory moukou obalily a neslepovaly. Vymažete pekáč tukem i po stranách, vložíte část brambor, na ně pokladete oloupané plátky jablek a posypete cukrem, skořicí a zbytkem brambor. Pokapete máslem a dáte zapéct do trouby.



Autor:

Nejčtenější

Až mi bude lékař nutit léky, abych přežil, vyhledám jiného, říká Dušek

Herec Jaroslav Dušek

Jaroslav Dušek (57) má svůj svět. Alternativní, pro někoho možná podivínský. „Od roku 1991, kdy jsem poprvé šel přes...

Hosteska z Glóbů se vecpala celebritám na fotky a je hitem internetu

Jamie Lee Curtisová a FIJI Water dívka Kelleth Cuthbertová na Zlatých glóbech...

Zlaté glóby ovládla letos podle mnoha uživatelů Twitteru hosteska Kelleth Cuthbertová. Ta se objevila s product...

Pravda vyjde najevo a my nebudeme za bestie, říká Šafářová o vztahu

Na utkání se Spartou nechyběla ani tenistka Lucie Šafářová, fanynka Komety Brno...

Tenistka Lucie Šafářová (31) promluvila o vztahu s Tomášem Plekancem (36). Hokejista, který se rozvádí se zpěvačkou...

John Travolta odložil paruku a od fanoušků sklidil pochvalu

John Travolta v lednu 2019 a v prosinci 2018

Herec John Travolta (64) je známý tím, že rád ukrývá svou pleš. V zásobě má spoustu paruk a příčesků, kterými maskuje...

Nejvíc mi imponuje, když mě chlap dokáže rozesmát, říká Písařovicová

Daniela Písařovicová

Loňská věštba jí přislíbila spoustu práce a vyšlo to. Daniela Písařovicová (40) byla ve StarDance a protančila se...

Další z rubriky

Sociální sítě dál šílí z obyčejného vejce. Sbírá lajky a baví lidi

Nejúspěšnějším snímkem v historii sociální sítě Instagram se stal v lednu 2019...

Nejúspěšnějším snímkem v historii sociální sítě Instagram se stal obrázek vajíčka. Do úterního dopoledne získal přes 39...

Než brát cokoli, raději si počkám na tu pravou nabídku, říká Jan Révai

Jan Révai

Jan Révai (44) hereckou profesi nikdy nestudoval. Díky píli a ochotě učit se za pochodu měl možnost zahrát si zajímavé...

Hvězda Bohemian Rhapsody a Panství Downton Allen Leech se oženil

Allen Leech a Jessica Hermanová na premiéře filmu Bohemian Rhapsody (30. října...

Allen Leech (37), známý z filmu o skupině Queen s názvem Bohemian Rhapsody a úspěšného seriálu Panství Downton si vzal...

Najdete na iDNES.cz