Asterová: S jídlem to máme na svátky komplikované, všichni jsou na dietě

  • 12
Herečka Jitka Asterová (59) sice miluje Vánoce, moc ovšem není na pečení cukroví. Prozradila, že v mládí raději udělala jeden velký rohlíček a z toho pak ukrajovala menší.

Nedávno jste křtila knihu kolegyně Jiřiny Bohdalové Když hvězdy vaří, do které jste také přispěla svým receptem. Prozraďte, co to bylo?
Já jsem zrovna byla v období diet. Velmi mě potěšilo, že mě paní Jiřinka oslovila. To byla velká výzva a zrovna jsem měla vychytané takové dva originální recepty. První byl tatarák z lososa, který je absolutně bez tuku a podávaný s žitným chlebem. Je na něm zvláštní také to, že je skoro nesolený, sůl tam zastupují kapary. Mám vychytávkU pro všechny, kteří dělají tatarák z lososa. Rybu netřeba naškrábat, ale je důležité maso pečlivě nakrájet na kostičky. Ta konzistence tomu dodá úplně jinou dimenzi.

Je to tedy vaše oblíbené jídlo?
Ano, miluje ho celá rodina. Pak to jsou ještě krůtí řízky, ale mohou být i kuřecí nebo vepřové. Nahradím vajíčko a mouku bílým smetanovým jogurtem, do kterého ty naklepané krůtí nebo kuřecí steaky naložím na noc, pak je obalím v drcených cornflakes. Nesmí to být ta moučka, ale musí to být nahrubo nadrcené. Někdo tady tvrdil, že dietní recepty nejsou dobré. Toto sice není úplně dietní, je to taková odlehčenější verze klasiky, ale je to strašně dobré.

Najdeme tyto řízky i u vás na štědrovečerní tabuli, nebo jste zastánce kapra?
Já jsem právě zastánce řízků. My to máme v rodině trochu komplikované. Nejedeme totiž moc takovou tu klasickou českou kuchyni. Všichni jsou pořád na dietě. Takže já ty kuřecí či krůtí řízky v cronflakes určitě tyto Vánoce udělám.

A cukroví? Pečete nějaké odlehčenější, klasiku nebo na to není vůbec čas?
Mě to spíš moc nebaví. Je to taková miniaturní práce, neuděláte rychle najednou sto rohlíčků. Já si pamatuji, že když jsem byla ještě opravdu hodně mladá, náctiletá, naši odjeli před Vánoci na dovolenou a já jsem jim chtěla udělat radost, že napeču cukroví. Tak jsem to vyřešila po svém a udělala jsem jeden obrovský rohlík. A z toho se ukrajovaly ty rohlíčky. Nejraději bych to udělala takto. Ale asi ne. Takže letos mě přece jen neminou ty klasické vanilkové rohlíčky. Po tom se nejvíc zapráší.

Děláte i nějaké zdravější cukroví?
Dělám jednu odlehčenou verzi z tofu. Akorát, protože tofu se kazí stejně tak jako maso, tak se musí rychle udělat. Jsou to takové kuličky obalené v kokosu. Je to hrozně dobré. Ale ty budu dělat až těsně před Štědrým dnem, tak tři čtyři dni. Alespoň se to nevypije, jako vaječný koňak, který teď musím dodělat už třetí várku. Řekla jsem, že se mi povedl hrozně dobrý, všem jsem dala ochutnat a zbytek jsem dopila.

Jitka Asterová

Máte ještě nějaké neobvyklé vánoční tradice?
U nás se to pokaždé malinko mění. Stálé je to, že se máme všichni rádi a že jsme pořád spolu. Akorát někteří lidé ubývají a někteří přibývají. A zatím ještě nejsem pořád nejstarší v rodině. Ale už se to blíží, takže to se na tom pro mě mění, ten můj pohled. Jinak se opravdu snažím, aby to byly Vánoce klidu a míru. Letos jsem opravdu moc nehrotila dárky, takže budete zklamané děti, opravdu. Já vždycky vyhrožuji, že nebude nic, a tentokrát jsem dodržela slovo.

Co se týče Silvestru a Nového roku, jak je strávíte?
Neznám nikoho z mých blízkých, kdo by měl rád Silvestr a kdo by se na něj těšil. Já to beru tak, že dřív se dělala spousta chlebíčků a dívali jsme se na Televarieté a bylo to úplně nejlepší. Vyrazit někam na Silvestra v Praze do centra je úplný nesmysl. A opít se na Silvestra, to dělá jen blbec. Takže já to udělám podobně jako Vánoce. Budeme všichni spolu, bude tam hora dobrého jídla a pití. Vaječňák už asi nezbude a užijeme si to v poklidu.

,