Soutěžní práce juniorů Dančí hřbet v perníkové crustě a galantýna z uzených kachních prsou obalená v parmské šunce s přílohou kaštanového suflé na podzimní zelenině s omáčkami z černých jeřabin a bílého balsamica, ozdobeno pórkovou slámou. |
Největší a nejznámější kulinářská soutěž oslavila v Německu sté výročí. Získat nějakou z medailí je pr
o každého kuchaře vždy vrcholem ve své profesi.
„Kuchařská olympiáda je ohromný svátek,“ říká představitel Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Zdeněk Hladík, který v roce 1999 dovedl juniorský tým k bronzu.
Soutěžní práce seniorů Prso z perličky pod houbovým mantlem v kuřecím gellé s liškami a lima fazolkami, rizoto z lesních hub s esencí z divokých hub Pečený dančí hřbet v krustě z macadamských ořechů a pistácií s glazírovaným špízem z uzených kachních prsou a jablek, omáčka z Foie Gras, confit z řapíkatého celeru, jablek a kořene kerblíku, pyré z kořene celeru a brambor, zdobené chipsem z bataty Nugátová pěna s kornoutem třešňového sorbetu, coullis z planých třešní, skořicová esence |
Dosáhnout až na vrchol ke zlatu, stříbru či bronzu není vůbec snadné. Zatímco Švédové, Američané či Švýcaři absolvují před olympiádou měsíční soustředění, českým juniorům nezbývá než se připravovat za běžného provozu kuchyní, v nichž jsou zaměstnáni. Začínají však už tři čtvrtě roku před soutěží: Probírají kulinářskou literaturu, sbírají zkušenosti od starších, nesčetněkrát konzultují recepty s odborníky, připravují pokrmy, pořádají ochutnávky a zas znovu a znovu vaří.
Pravidla soutěže jsou velmi přísná a porotci za sebemenší prohřešky odebírají týmu body. Hodnotí se mimo jiné zručnost kuchařů, vzhled pokrmů nebo to, zda kuchař využije veškeré ingredience.
Na poslední olympiádě před čtyřmi lety získal seniorský národní tým v několika soutěžních kategoriích stříbro a dva bronzy. Junioři vybojovali stříbrnou medaili.
„Do další olympiády sice zbývají ještě čtyři roky, ale všichni se během této doby zúčastníme domácích i mezinárodních soutěží a nasbíráme tak další zkušenosti v kuchřském oboru, abychom i příště uspěli,“ dodal Jiří Král, který letos získal stříbrnou medaili jako jednotlivec v soutěži kuchařů.