Bažantí kaldoun
Ingredience:
- 1000 g bažantích drůbků, masa a kostí
- sůl
- 2 cibule
- 4 kuličky celého pepře
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 2 mrkve
- 1/2 malého celeru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml mléka
- mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- 2 vejce nebo 4 křepelčí vajíčka
- pažitka
Pracovní postup:
- Bažantí drůbky, maso a kosti opláchneme vodou a vložíme do studené osolené vody, společně s jednou cibulí, celým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přivedeme k varu a vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou mrkev a celer a vše uvaříme doměkka.
- Během vaření sbíráme z povrchu pěnu. Hotový vývar přecedíme přes síto, měkké maso obereme a nakrájíme. Mrkev a celer nakrájíme na nudličky.
- Zbylou cibuli nakrájíme, zpěníme na másle a zaprášíme moukou. Krátce ji orestujeme, zalijeme vývarem, důkladně rozmícháme a přivedeme k varu. Ke konci přilijeme mléko.
- Polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vejce uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Do hotové polévky vrátíme nakrájené maso a zeleninu. Polévku rozdělíme do talířů, doplníme vejci a posypeme pažitkou.
Jak připravit bažantí vývar? To vám ukáže šéfkuchař Marek Svoboda: