Zelí sdílí osud krávy

  17:57aktualizováno  17:57
Tak jako má kráva pro mnoho dětí fialovou barvu a jmenuje se Milka, rostou na polích místo hlávek rovnou umělohmotné sáčky s nakrájeným zelím. Toto tvrzení není přehnané. Současné dětské kresby totiž zobrazují strašáka v zelí jako postavu uprostřed masa, knedlíků a nakrouhaného zelí.

Byla to pohroma, když na hřebeny Krušných hor přišlo prudké jarní tání. Proudy ledové vody skákaly přes terasovitá políčka a rvaly s sebou do údolí kamení, hlínu i celé trsy ještě neprobuzené trávy. Rázovití obyvatelé horských osad na severních svazích hor, v okolí městeček Kovářská, Vejprty a Přebuz mokrou hlínu lopatami urovnali do proutěných nůší a na svých zádech ji vynášeli zpět vzhůru.

Krušnohorské zelí ve své vařené podobě
1,2 kg červeného zelí, 1 jablko, 2 polévkové lžíce červeného vinného octa, sůl, špetka cukru, šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 200 g cibule, 100g husího sádla, 350 ml červeného vína, 1 brambor
Pro bylinný sáček:1 hřebíček, 2 zrníčka nového koření, 7 zrníček bílého pepře, 4 kuličky jalovce, 1 bobkový list, 1/4 skořicové tyčinky
Zelí nastrouhejte, jablko odzrňte, nakrájejte jej na kousky a vložte do hrnce. Přidejte ocet, sůl, cukr, šťávu a kůru z pomeranče, vložte sáček s kořením (pytlíček si můžete zhotovit z gázy), vše promíchejte, stlačte rukou nebo vařečkou a ponechejte jednu hodinu uležet. Cibuli nakrájenou na kolečka nechejte v rozpáleném husím sádle zesklovatt a přidejte ji do hrnce. Vše důkladn promíchejte a přilijte víno. Směs přiveďte k varu, 15 minut ji poduste a poté odstrate sáček s kořením. Nakonec jemně nastrouhejte brambor a vařte dalších 15 minut. 
Takto upravené zelí je vhodné k pečené drůbeži. V některých krajích střední Evropy se do zelí přimíchá několik lžiček ovocné marmelády nebo se k němu přidávají zesklovatělé plátky jablek.
Stráně zdolávali celé dny i týdny. Museli, jinak by  jejich proslulé zelí nemělo v čem růst a bylo by malé, neduživé a scvrklé.

Proslulé krušnohorské zelí! Nakrouhané, posypané solí a promíchané s cibulí, jedlými jeřabinami, jalovcem a plátky kyselých, scvrklých planých horských jablek a půl roku kvašené v kameninových sudech  představovalo vyhlášenou specialitu. Bylo stejně slavné jako všetatská cibule, jako levické husy, jako kuře z Brestu, jako ocet z Modeny. Bylo to zelí s rodokmenem. Znali ho v Karlových Varech, Berlíně i Praze. Bylo známé, ale už není.

Dnešní zelí je anonymní plodinou, u níž netušíme, zda-li k nám připlulo na lodích z Číny nebo Argentiny, přijelo v kamionech z Dánska, Holandska, Ukrajiny, nebo bylo vypěstováno na lánech v okolí Plzně. Zelí je dnes pro mnoho lidí pouze fádní zeleninou, kterou, jako nechtěné dítě necháváme na talíři nedojedenou.

A to přesto, že je součástí českého národního jídla, přestože se bez něho neobejde mnoho jídel pocházejících z fantazie středo- a východoevropských národů a přestože se z něho dají vyčíst i lidské osudy. Zelí, přesněji jeho rozpůlená hlávka byla a v mnoha oblastech stále je oblíbenou  pomůckou ukrajinských a rumunských věštkyň z řad kočovných Cikánů. Churavějící nebo z budoucnosti vyděšený venkovan si do cikánského tábora přinesl hlávku zelí, kterou si sám vypěstoval.  Ve věštění poučená žena ji na plochém kameni obřadně rozpůlila a z průřezu,

Zelná roláda ("golubce")
250 ml mléka, 50 g dlouhozrnné rýže, po 150 g hovzího, vepřového a skopového masa, 30 g špeku, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 30 g másla, 3 polévkové lžíce nasekané petrželky, 1/2 čajové lžičky oregana, 2 žloutky, špetka soli, čerstvě mletý pepř, 12 až 18 plátků nejlépe čínského zelí, 250 ml masového vývaru
Mléko svařte s 1/8 l vody, rýži ve směsi na mírném plameni uvařte (asi 20 min.). Maso i špek rozemelte. Cibuli a česnek nakrájejte, v 10 g másla lehce osmažte a nechejte vychladnout. Maso promíchejte s bylinkami, žloutky, cibulí a česnekem, posolte a opepřete. Přidejte uvařenou rýži. Listy zelí krátce povařte ve vařící vod, odkapejte a nožem z nich odstraňte tužší středovou část. Listy rozprostřete, osolte a opepřete. Masovou směs rozdělte na dvanáct dílů, vložte je na zelné listy a srolujte. Pekáč vymastěte máslem, poskládejte do ní zelné rolády a zalijte jej vývarem. Zbývající máslo ve formě vloček poklaďte na "golubce". Pekáč vložte do vyhřáté trouby a ponechejte jej tam při 180 stupních asi 35 až 40 minut.
jež se někdy podobá lidskému tělu i s končetinami, jindy mozkovým závitům nebo načechrané sametové draperii, určovala příčinu nemoci i průběh budoucího života.

Zelí není pouze bílé, červené nebo čínské. Především musíme rozlišovat mezi mnoha jeho regionálními variacemi, od špičatého holandského, jež je ozdobou každého venkovského trhu, přes ploché giganty z francouzské Bretaně až po plané zelí z běloruských vlhkých nížin. Stejně tak pestré je i jeho použití. Zelí může být přílohou k masu, zelí nacházíme uvnitř čínských jarních taštiček, můžeme z něho připravit salát nebo ho použijeme jako obal pro masovou náplň.

Ještě před padesáti lety platilo pravidlo, že zelí je domovem především v polské, ruské a německé kuchyni. Na konci druhého tisíciletí se nám ale může zdát, že centrem zelného pojídání jsou mnohé vesnice v Českém lese, v těsné blízkosti hranic s Bavorskem.

Během posledních padesáti let se do těchto horských vsí přistěhovali Češi z Ukrajiny a Slovenska, Maďaři z okolí Lučence, rumunští Huculové, Romové z Banátu i Poláci z Těšínska. Každý přinesl i svou zelnou kulturu. Proto v některých obzvláště slavných nedělích můžete ze samoty u hřbitova zavětřit vůni ukrajinských zelných "golubců",  na návsi typickou ostrost z maďarského zelného vinného salátu a u kostela vás položí slovenská zelňačka. A na kraji obce Demeterovci šlapou bosýma nohama zelí v kádi. To jejich má nejlepší šmak, a nikdo neví proč.

Autor:

Nejčtenější

Za co utratí 50 tisíc? Nemá ani na jídlo pro děti, divila se vyměněná Andrea

Tereza se svou rodinou: synem Davidem, sestrou Bárou, neteřemi Danielou a Hanou...

Tereza si svůj osud nevybrala. Od dětství se starala o mladší sestru, když jim před dvěma lety máma zemřela,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Nejsme rádi, když se nás lidé ptají, co máme v kalhotách, říká trans muž

Spoluzakladatel organizace Trans*parent Viktor Heumann v diskusním pořadu...

Seriál Most! oživil ve společnosti hned několik choulostivějších témat, jedním z nich je i vztah Čechů k transgender...

Horoskop v roce Vepře pro všechna znamení čínského zvěrokruhu

Děti s pokladničkami ve tvaru prasátka. Podle astrologů by měl rok zemského...

Čínský horoskop počítá s dvanácti zvířaty ve zvěrokruhu. Každé z nich také vládne delším časovým cyklům a v únoru...

Další z rubriky

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

Zamilovaný koláč

Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete...

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný...

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Najdete na iDNES.cz