Zelí a kapusta chrání před rakovinou a zároveň chutnají

aktualizováno  1. února 2021 
Podle lékařských výzkumů nás pravidelná konzumace zelí a kapusty chrání před rakovinným bujením v trávicím traktu. Obávanému nadýmání můžete předejít, přidáte-li k zelí některou z bylinek, která tyto účinky mírní. Mezi ně patří kmín, rozmarýn, šalvěj, tymián, saturejka a fenykl.
Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto

Polévka z čerstvého zelí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Recept pro ONU: Bílé kysané zelí s dýní

AUTOR: Pavel Sapík (restaurace U Zlaté studně)

Na 4 porce

* 500 g bílého kysaného zelí
* 1 velká cibule
* 250 g dýně
* 100 g slaniny
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla (nejlépe kachního)
* sůl, pepř, cukr, ocet (na dochucení)

1. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí. Necháme podusit do poloměkka. Poté přidáme 2/3 na kostky nakrájené dýně.

2. Zbývající 1/3 dýně nastrouháme a také přidáme do zelí, které se tím zahustí. Přidáme propasírovaný česnek, osolíme a opepříme. Na závěr dochutíme cukrem, případně octem, tak aby výsledná chuť byla harmonicky sladkokyselá.

3. Při podávání lehce přelejeme na kostičky nakrájenou a orestovanou slaninou, můžeme přidat i plátky opečené anglické slaniny.

Tip
Vyzkoušet můžete i koláč ala quiche. Na těsto potřebujete 300 g mouky, špetku soli, 125 g másla a 100 ml vlažné vody. Jako náplň pak použijte zelí z receptu a vše zasypte sýrem.

Zelné placičky (zelňáky)

Příprava: 15 minut + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 500 g kysaného zelí
* 400 g hladké mouky + trochu na vál
* 1/4 lžičky kypřícího prášku
* 2 vejce
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* sádlo na opékání

1. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme. V míse zpracujeme nakrájené kysané zelí, prosátou mouku s kypřicím práškem, vejce, sůl a koření na tužší těsto.

2. Z těsta vytvarujeme na pomoučeném vále placičky jako na karbanátky a lehce je obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpálíme trochu sádla a placičky opékáme po obou stranách dozlatova.

3. Takto postupně upečeme všechny zelňáky, klademe je na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, a podáváme.

Tip
Do těsta můžete vmíchat i trochu čerstvé nebo sušené majoránky a těsto upéct na plechu vyloženém pečicím papírem.

Vařená kapusta s klobásou

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 4 pikantnější klobásy
* 1 menší hlávka kapusty
* 800 g brambor, oloupaných
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce másla

1. Do kastrolu vložíme oloupané a překrájené brambory, kapustové listy a vše zalijeme vodou tak, aby byl obsah sotva potopený, osolíme a přidáme mletý kmín.

2. Uvedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud kapusta nezměkne. Měkkou kapustu vyjmeme a brambory do vaříme skoro do měkka. Uvařenou kapustu překrájíme na drobno a ochutíme prolisovaným česnekem a mletým pepřem.

3. Vodu z brambor odlijeme tak, aby sahala asi do poloviny, přidáme klobásky, ochucenou kapustu a společně prohřejeme. Nakonec přidáme lžíci másla. Vařené brambory s kapustou a uzeninou podáváme v hlubokém talíři s částí vývaru.

Tip
Brambory se zeleninou můžete rozmačkat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a podávat s kouskem čerstvého másla a ohřátou klobásou.

Pirohy se zelím

Příprava: 60 minut + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby

Na těsto:
* 250 g hladké mouky
* 150 dkg hery
* 1 vejce
* 50 ml vody
* 1/2 lžičky citronové šťávy

Na náplň:
*
500 g hlávkového zelí
* sůl a mletý pepř
* 60 g másla
* 1 vejce vařené natvrdo
* trocha petrželky

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem ho zapracujeme do mouky. Přidáme žloutek, sůl, vodu, citronovou šťávu(můžeme nahradit octem) a zpracujeme pevné hladké a pružné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme minimálně 1/2 hodiny v chladničce odležet.

2. Zelí očistíme, nakrouháme, dáme do mísy a pořádně prosolíme a pomačkáme, aby pustilo šťávu. Pak jej vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrole rozpustíme máslo, vložíme zelí a dusíme do měkka, dokud se neodpaří všechna voda.

3. Zelí necháme vychladnout, vmícháme posekané vejce natvrdo, bylinky a dochutíme. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku o síle asi 2 mm a vykrájíme zní kolečka o průměru 10 cm. Na střed dáme trochu náplně, okraje potřeme bílkem, přeložíme a dobře stiskneme.

4. Taštičky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 200 stupních. Potom snížíme teplotu na 175 stupňů a dopečeme dozlatova, trvá to dalších asi 10-15 minut.

Bílá kapustičková polévka

Příprava: 15 minut + 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 2 lžíce másla
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 400 g kapustiček
* 4 brambory, na kostičky
* 200 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* menší hrst sušené nebo hrst čerstvé majoránky

1. Kapustičky očistíme od zavadlých listů, seřízneme oschlé konce a omyjeme. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli a usekaný česnek, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku.

2. Přilijeme vlažnou vodu nebo vývar, osolíme, opepříme, prošleháme a uvedeme k varu. Na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory, kapustičky a vaříme doměkka, trvá to asi 5-7 minut.

3. Nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít varem, stáhneme z ohně a dochutíme sušenou rozemnutou majoránkou (nebo čerstvou jemně usekanou), solí a pepřem.

Závitky s vegetariánskou náplní

Příprava: 20-30 minut

Pro 4 osoby

* 8 větších kapustových listů
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku

Na náplň:
*
3 housky
* 4-5 lžic smetany
* 4 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce másla
* 250 g žampionů
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu

1. Kapustové listy omyjeme a spaříme ve vroucí vodě, zchladíme ve studené a necháme okapat. Silná žebra listů se řízneme nožem nebo přes fólii naklepeme paličkou. Housky nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme je smetanou a necháme je nasáknout.

2. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, bílou část nakrájíme najemno a nať nakrájíme napříč na tenké plátky. Česnek oloupeme a jemně usekáme. V kastrolu na lžíci másla zpěníme cibuli a usekaný česnek, přidáme žampiony, osolíme, opepříme a okořeníme a dusíme pod poklicí do měkka, dokud se nevydusí voda, kterou houby pustily, trvá to asi 15 minut.

3. Houbovou směs necháme zchladnout, přidáme navlhčené housky, cibulovou nať, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Na každý kapustový list dáme na kraj trochu náplně.

4. Náplň vytvarujeme do válečku, boční okraje listu ohneme směrem dovnitř a listy zavineme. Takto postupně zavineme všechny kapustové listy.

5. Závitky převážeme bílou nití a naskládáme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem. Poklademe je zbylým máslem, přidáme celé stroužky česneku, mírně podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů pod poklicí asi 20-30 minut. Během pečení závitky otočíme, popřípadě podlijeme trochou vody. Podáváme se šťávou, pečeným česnekem a různě upravenými brambory nebo bramborovou kaší.

Tip
Podobně můžete listy naplnit nádivkou z mletého masa nebo do houskové nádivky přidat místo žampionů lesní houby, vejce uvařená natvrdo, slaninu, uzené maso apod. Závitky můžete také obalit v těstíčku nebo trojobalu a usmažit dozlatova.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...