Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

  0:01aktualizováno  0:01
Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy, nebo si pro každou dýni chodíte do obchodu, určitě vám přijde vhod nová kniha receptů zkušeného šéfkuchaře.

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s farmářem Milanem Jamborem z Čáslavi. | foto: Jiří Grégr

Své zkušenosti z českých podniků i několikaletého působení v zahraničí momentálně Petr Klíma zúročuje v pražských Dejvicích. Čtvrti, která je proslulá nejen specifickou atmosférou starých časů, ale také pulsujícím komunitním životem a vyhlášenými farmářskými trhy na „kulaťáku“.

Fotogalerie

Právě tam šéfkuchař nedaleké restaurace Country Life nachází inspiraci pro své recepty, ale také nová přátelství s farmáři, kterým není jedno, co si jejich zákazníci nakládají na talíř.

Sám Petr Klíma o sobě říká, že sice není vegan nebo vegetarián a nemá ambice na tyto stravovací styly vábit své čtenáře a strávníky, ale v životě i v kuchyni dává přednost střídmosti a lokálním produktům, hodně mu záleží na zdravotním dopadu jídla a maso vnímá jako něco, co by si člověk – v souladu s našimi předky – měl dopřávat jen jednou za čas.

Obálka Zeleninové kuchařky Petra Klímy

Zeleninová kuchařka s podtitulem Z farmy přímo na váš stůl, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, je celá jeho dílem, protože všech bezmála sto receptů nejen vymyslel a vyladil, ale také naaranžoval, vyfotil a nakonec i snědl. Je rozdělená do čtyř oddílů podle ročních období a nabízí ještě jednu kapitolu věnovanou exotickým chutím. A věřte, že sliny se vám budou sbíhat už při pohledu na fotografie...

Kromě převážně lokální zeleniny a surovin v ní Petr Klíma využívá také ovoce, takže si na své přijdou i milovníci sladkého. A to i přesto, že recepty v knize jsou nejen veganské (bez mléka, vajec, masa a dalších živočišných produktů), ale také bezlepkové. Ale dost už povídání, jde se vařit!

Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem

Ingredience na 5 porcí:

Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem
  • 300 g dýně Hokkaidó (i se slupkou)
  • olivový olej
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 velká červená cibule
  • 1,5 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 lžička polévkového koření
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mořské soli
  • petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Dýni nakrájíme na stejně velké kostky, vyskládáme je na plech, zalijeme olejem, osolíme, promícháme a vložíme do trouby. Pečeme při 180 ºC do poloměkka.
  2. Mrkev a celer nakrájíme na kostky a chvíli restujeme na rozpáleném oleji v pánvi. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rozmarýn a opět restujeme do zhnědnutí.
  3. Zalijeme 1 l vody, přidáme na kostky nakrájenou řepu, polévkové koření a přivedeme k varu. Vaříme, dokud řepa nezačne měknout. Trvá to asi 30 minut.  
  4. Poté zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve 100 ml vody. Nakonec vsypeme opečenou dýni a nasekanou čerstvou petrželovou nať. Důkladně promícháme a dle potřeby dosolíme.

Tip: Pro zjemnění můžete přidat trochu sójové smetany. Přílohou mohou být brambory, rýže nebo pečivo. Do jídla také zkuste přidat předem uvařenou luštěninu či uzený tempeh.

Těstoviny s čočkou a olivami

Ingredience na 4 porce:

Těstoviny s čočkou a olivami
  • 100 g tmavozelené čočky
  • 150 g těstovin
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • ½ chilli papričky
  • 2 řapíky celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g drcených konzervovaných rajčat
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • hrst černých oliv
  • 1 lžička sušeného oregana
  • čerstvá bazalka nebo petrželka
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Dvě hodiny předem namočenou čočku přendáme do hrnce a vaříme 15–20 minut (nemusí být úplně měkká). Uvařenou čočku scedíme a necháme dojít pod pokličkou.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji dorůžova, postupně přidáváme nasekanou chilli papričku, nakrájený řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev a vše krátce restujeme. Přisypeme koření a osmahneme.
  3. Poté zalijeme vínem, 200 ml vody a krátce dusíme, dokud nezačne celer měknout. Trvá to asi 10 minut. Přidáme rajčata, sójovou omáčku, olivy, oregano a opět krátce podusíme.
  4. Do omáčky nasypeme uvařenou čočku, dle potřeby osolíme a důkladně promícháme.
  5. Těstoviny uvaříme dle návodu a přidáme do směsi. Přisypeme nasekané bylinky a opět celé promícháme.

Tip: Pokud máte rádi těstoviny více rajčatové, není na škodu použít celou plechovku rajčat. Na talíři můžete pokrm posypat lahůdkovým droždím.

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Ingredience na 4 porce:

Miso polévka s rýžovými nudlemi a mořskou řasou
  • 5 malých sušených hub shitake
  • ½ listu řasy wakame
  • 3 lžíce miso pasty z hnědé rýže
  • 170 g tofu natural
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kari koření
  • sezamový olej
  • 1 chilli paprička
  • svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce sezamových semínek natural
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 limetka
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 g rýžových nudlí
  • hrst sójových klíčků
  • bylinky (koriandr, thajská bazalka)

Pracovní postup:

  1. Houby vložíme do vody a necháme nejlépe přes noc namočené. Před začátkem vaření také namočíme řasu wakame.
  2. Z hub slijeme vodu. Zalijeme 0,8 l vody a vaříme asi 20 minut. Před koncem vaření přidáme miso a namočenou řasu a ještě minutku povaříme. Necháme stranou.
  3. Tofu nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky, přidáme sójovou omáčku, škrob, kari koření a rukama promícháme.
  4. Tofu osmahneme na oleji dozlatova, přidáme půlku nakrájené chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujeme. Nakonec přisypeme papriku, rychle orestujeme a zastříkneme šťávou z celé limetky. Poté zalijeme kokosovým mlékem a přivedeme k varu.
  5. Mezitím vyjmeme houby, ze kterých odřízneme tuhou třeň, a nakrájíme je i s řasou na libovolně velké kousky (houby můžeme v polévce nechat i vcelku).
  6. Vše i s miso vývarem vlijeme do polévky. Jakmile se polévka začne vařit, vložíme do ní nudle a povaříme 3 minuty.
  7. Odstavíme z plotny, přidáme čerstvé nasekané bylinky a klíčky, zamícháme a necháme pod pokličkou dojít.
  8. Polévka je hodně hustá a vydatná. Dle potřeby můžeme ještě dochutit miso pastou – každá je trochu jinak slaná.

Tip: Pokud byste si chtěli osmažené tofu vychutnat, část po opražení vyjměte stranou a přidejte do polévky po nalití do misky. Před podáváním posypejte bylinkami, jarní cibulkou, sezamem, chilli papričkou nebo čerstvými klíčky.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Krmí dítě podle tabulek, kritizovala rodiče náhradní manželka

Jídlo pro Leontýnku patří i na sociální sítě.

Bára je se svým životem spokojená. Žije s manželem a roční dcerou Leontýnkou v novém vlastním domě u Tábora a přesně...

Dcera miliardáře se přiznala k roli v sektě, která sexuálně zneužívala ženy

Clare Bronfmanová u soudu (New York, 19. dubna 2019)

Dcera kanadsko-amerického miliardáře Edgara Bronfmana se přiznala ke své roli v sektě, která sexuálně zneužívala ženy....

Někdo se zbláznil, říkal si u scénáře Kameňáku herec Václav Vydra

Václav Vydra

Tvrdil, že touží být hasičem či ošetřovatelem v zoo. Jen ne hercem. Podvědomě chtěl uniknout srovnávání s členy své...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Dvoubarevné marcipánové řezy

Dvoubarevné marcipánové řezy

Čeká nás prodloužený velikonoční víkend, tak si upečte tyto výborné řezy. Určitě je ocení partner, ale také návštěva k...

RECEPT DNE: Gratinovaný chřest ve slanině

Gratinovaný chřest ve slanině

Chřestu není nikdy dost! A když je teď sezona, tak si ho pořádně užijte.

RECEPT DNE: Křupavá kuřecí prsíčka s hráškovo-koriandrovým pyré

Křupavá kuřecí prsíčka s hráškovo-koriandrovým pyré

Už vás omrzela bramborová kaše? Pak je načase vyzkoušet jako přílohu něco jiného. Třeba hráškové pyré! V kombinaci s...

Najdete na iDNES.cz