Středa 25. května 2022, svátek má Viola
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 25. května 2022 Viola

Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

  0:01
Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy, nebo si pro každou dýni chodíte do obchodu, určitě vám přijde vhod nová kniha receptů zkušeného šéfkuchaře.

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s farmářem Milanem Jamborem z Čáslavi. | foto: Jiří Grégr

Své zkušenosti z českých podniků i několikaletého působení v zahraničí momentálně Petr Klíma zúročuje v pražských Dejvicích. Čtvrti, která je proslulá nejen specifickou atmosférou starých časů, ale také pulsujícím komunitním životem a vyhlášenými farmářskými trhy na „kulaťáku“.

Fotogalerie

Právě tam šéfkuchař nedaleké restaurace Country Life nachází inspiraci pro své recepty, ale také nová přátelství s farmáři, kterým není jedno, co si jejich zákazníci nakládají na talíř.

Sám Petr Klíma o sobě říká, že sice není vegan nebo vegetarián a nemá ambice na tyto stravovací styly vábit své čtenáře a strávníky, ale v životě i v kuchyni dává přednost střídmosti a lokálním produktům, hodně mu záleží na zdravotním dopadu jídla a maso vnímá jako něco, co by si člověk – v souladu s našimi předky – měl dopřávat jen jednou za čas.

Obálka Zeleninové kuchařky Petra Klímy

Zeleninová kuchařka s podtitulem Z farmy přímo na váš stůl, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, je celá jeho dílem, protože všech bezmála sto receptů nejen vymyslel a vyladil, ale také naaranžoval, vyfotil a nakonec i snědl. Je rozdělená do čtyř oddílů podle ročních období a nabízí ještě jednu kapitolu věnovanou exotickým chutím. A věřte, že sliny se vám budou sbíhat už při pohledu na fotografie...

Kromě převážně lokální zeleniny a surovin v ní Petr Klíma využívá také ovoce, takže si na své přijdou i milovníci sladkého. A to i přesto, že recepty v knize jsou nejen veganské (bez mléka, vajec, masa a dalších živočišných produktů), ale také bezlepkové. Ale dost už povídání, jde se vařit!

Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem

Ingredience na 5 porcí:

Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem
  • 300 g dýně Hokkaidó (i se slupkou)
  • olivový olej
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 velká červená cibule
  • 1,5 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 lžička polévkového koření
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mořské soli
  • petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Dýni nakrájíme na stejně velké kostky, vyskládáme je na plech, zalijeme olejem, osolíme, promícháme a vložíme do trouby. Pečeme při 180 ºC do poloměkka.
  2. Mrkev a celer nakrájíme na kostky a chvíli restujeme na rozpáleném oleji v pánvi. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rozmarýn a opět restujeme do zhnědnutí.
  3. Zalijeme 1 l vody, přidáme na kostky nakrájenou řepu, polévkové koření a přivedeme k varu. Vaříme, dokud řepa nezačne měknout. Trvá to asi 30 minut.  
  4. Poté zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve 100 ml vody. Nakonec vsypeme opečenou dýni a nasekanou čerstvou petrželovou nať. Důkladně promícháme a dle potřeby dosolíme.

Tip: Pro zjemnění můžete přidat trochu sójové smetany. Přílohou mohou být brambory, rýže nebo pečivo. Do jídla také zkuste přidat předem uvařenou luštěninu či uzený tempeh.

Těstoviny s čočkou a olivami

Ingredience na 4 porce:

Těstoviny s čočkou a olivami
  • 100 g tmavozelené čočky
  • 150 g těstovin
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • ½ chilli papričky
  • 2 řapíky celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g drcených konzervovaných rajčat
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • hrst černých oliv
  • 1 lžička sušeného oregana
  • čerstvá bazalka nebo petrželka
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Dvě hodiny předem namočenou čočku přendáme do hrnce a vaříme 15–20 minut (nemusí být úplně měkká). Uvařenou čočku scedíme a necháme dojít pod pokličkou.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji dorůžova, postupně přidáváme nasekanou chilli papričku, nakrájený řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev a vše krátce restujeme. Přisypeme koření a osmahneme.
  3. Poté zalijeme vínem, 200 ml vody a krátce dusíme, dokud nezačne celer měknout. Trvá to asi 10 minut. Přidáme rajčata, sójovou omáčku, olivy, oregano a opět krátce podusíme.
  4. Do omáčky nasypeme uvařenou čočku, dle potřeby osolíme a důkladně promícháme.
  5. Těstoviny uvaříme dle návodu a přidáme do směsi. Přisypeme nasekané bylinky a opět celé promícháme.

Tip: Pokud máte rádi těstoviny více rajčatové, není na škodu použít celou plechovku rajčat. Na talíři můžete pokrm posypat lahůdkovým droždím.

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Ingredience na 4 porce:

Miso polévka s rýžovými nudlemi a mořskou řasou
  • 5 malých sušených hub shitake
  • ½ listu řasy wakame
  • 3 lžíce miso pasty z hnědé rýže
  • 170 g tofu natural
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kari koření
  • sezamový olej
  • 1 chilli paprička
  • svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce sezamových semínek natural
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 limetka
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 g rýžových nudlí
  • hrst sójových klíčků
  • bylinky (koriandr, thajská bazalka)

Pracovní postup:

  1. Houby vložíme do vody a necháme nejlépe přes noc namočené. Před začátkem vaření také namočíme řasu wakame.
  2. Z hub slijeme vodu. Zalijeme 0,8 l vody a vaříme asi 20 minut. Před koncem vaření přidáme miso a namočenou řasu a ještě minutku povaříme. Necháme stranou.
  3. Tofu nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky, přidáme sójovou omáčku, škrob, kari koření a rukama promícháme.
  4. Tofu osmahneme na oleji dozlatova, přidáme půlku nakrájené chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujeme. Nakonec přisypeme papriku, rychle orestujeme a zastříkneme šťávou z celé limetky. Poté zalijeme kokosovým mlékem a přivedeme k varu.
  5. Mezitím vyjmeme houby, ze kterých odřízneme tuhou třeň, a nakrájíme je i s řasou na libovolně velké kousky (houby můžeme v polévce nechat i vcelku).
  6. Vše i s miso vývarem vlijeme do polévky. Jakmile se polévka začne vařit, vložíme do ní nudle a povaříme 3 minuty.
  7. Odstavíme z plotny, přidáme čerstvé nasekané bylinky a klíčky, zamícháme a necháme pod pokličkou dojít.
  8. Polévka je hodně hustá a vydatná. Dle potřeby můžeme ještě dochutit miso pastou – každá je trochu jinak slaná.

Tip: Pokud byste si chtěli osmažené tofu vychutnat, část po opražení vyjměte stranou a přidejte do polévky po nalití do misky. Před podáváním posypejte bylinkami, jarní cibulkou, sezamem, chilli papričkou nebo čerstvými klíčky.

Autor:
  • Nejčtenější

Po seskoku s padákem zůstala ochrnutá, nyní odešla přehlídku prádla

Dnes devětadvacetiletá Emma Carey v roce 2013 odcestovala z Austrálie do Evropy na plánovanou dovolenou. Tehdy se ve...

Pětinásobná matka sdílela devítitýdenní proměnu po porodu dvojčat

Dvaatřicetiletá Chontel Duncanová ukázala světu, že i po pátém dítěti může mít žena skvělou postavu bez pomoci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Blanka zhubla 40 kilogramů. Teď si místo XL kupuji velikost XS, říká

Mladé mamince Blance osud nadělil postavu „krev a mlíko“, časem však nabrala tak, že si v každém oblečení připadala...

Radka roky tajila mezerník. Ve Vysněné kráse získala zuby i mladší obličej

Na prahu padesátky se rozhodla vydat za vysněnou krásou a příjemným úsměvem. Radka se trápila desítky let pro vytržené...

Leinweberová: Se stářím jsem se srovnala, ale LDN mne v dětství děsila

Už na první pohled působí Eva Leinweberová jako herečka zejména komických rolí. Pravda ale je, že za usměvavou tváří se...

V předdůchodu si odpočinu a pak se uvidí. Možnost, o které se moc neví

Premium Má do penze pět let a je v předdůchodu na tři roky. Na víc totiž nemá naspořeno. Že to nejde? Ale ano. Legislativa to...

Mami, ty se uzdravíš! Jana Vránová o synově cestě do NHL i boji s rakovinou

Premium Před sedmi lety si prožila peklo. Bojovala s rakovinou lymfatických uzlin a nevěděla, jak to synovi, hrajícímu tehdy...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

  • Další z rubriky

Lidé s handicapem vyrábí čerstvé těstoviny. Přečkali i období covidu

Pasta Fidli je projekt, který se pokouší dokázat, že je možné skloubit komerční podnikání s možností zaměstnávat lidi,...

Nebojte se pozvat do kuchyně řasy, jsou elixírem zdraví a prospějí postavě

V Japonsku jsou na stole samozřejmostí, my ve středu Evropy jsme si na řasy coby součást jídelníčku ještě moc nezvykli....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hnědnutí banánů může zastavit jedině skladování bez kyslíku, tvrdí vědci

Podle statistik skončí každý rok 50 milionů tun banánů v popelnici. A to jenom proto, že se jejich slupka začíná...

Není trdelník jako trdelník. Upečte si ho podle Ládi Hrušky na plechu

Pokud milujete nadýchaný trdelník s oříšky a skořicí, nemusíte se za ním vydávat na turisticky exponovaná místa nebo na...

Muž s penisem na předloktí. Pěstoval si ho šest let pro transplantaci

Je to vlastně příběh protkaný smutkem, groteskní fyzickou modifikací, ale se šťastným koncem. A též s mnoha otázkami....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Češi posílají na pomoc Ukrajině „ďáblův kočár“

Po pondělním zasedání Kontaktní skupiny pro Ukrajinu zazněla na tiskové konferenci několikrát informace, kterou...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

V Charkově se skrývá tajemný supertank, příliš drahý pro sériovou výrobu

Válka na Ukrajině vstupuje do nové fáze. Rusové se po Kyjevu stahují i z okolí Charkova a chystají se zřejmě soustředit...