Polévky pro mlsné jazýčky: pikantní papriková i chlazená jogurtová

  0:29aktualizováno  0:29
Jaro a léto přináší do našich kuchyní čerstvou zásobu zeleniny, kterou můžeme hned chutně připravit. Nechte se překvapit ostřejší paprikovou polévkou, osvěžte se jogurtovou s okurkou a mátou, milovníky klasiky potěší rajčatová polévka a gastronauty celerový krém.

Papriková polévka | foto: archiv restaurace Podolka

Papriková polévka

podle Tomáše Vobořila, šéfkuchaře restaurace Podolka

Papriková polévka
  • 750 g červených paprik/kapií
  • 1 paprička habanero (volitelné)
  • 500 g rajčat
  • 200 g lilku
  • 150 g cibule
  • 300 ml vody/zeleninového vývaru
  • 2–3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 200 g kešu
  • 100 g jarní cibulky
  • 5 g sladké červené papriky, sůl, pepř

  1. Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.
  2. Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy.
  3. Nakrájejte si jarní cibulku.
  4. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.
  5. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.
  6. Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a rajčata vhoďte do základu polévky.
  7. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky.
  8. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.

Polévka z loupaných rajčat s balzamikovým octem

Rajčatová polévka s balzamikovým octem
  • 800 g loupaných rajčat
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn)
  • sůl
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • olivový olej

1. Najemno nakrájenou cibuli opečeme dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek, slaninu nakrájenou na kostičky a necháme lehce opéct. Přidáme balzamikový ocet Kalamáta Papdimitriou, loupaná rajčata, bazalku a další bylinky a řádně provaříme. Dle chuti dochutíme solí.

2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, před podáváním do polévky přidáme nok zakysané smetany, nasekanou čerstvou bazalku a zakápneme olivovým olejem.

Chlazená jogurtová polévka s okurkou a mátou

Chlazená jogurtová polévka
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 3 a 1/2 šálky bílého jogurtu
  • 1 oloupaná a pokrájená středně velká okurka
  • 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
  • 1 čerstvá a jemně nasekaná zelená chilli paprička (dle chuti, může být menší množství)
  • 1/4 lžičky garam masala (indické „koření pěti vůní“)
  • 1/4 lžičky soli (dle chuti)
  • 1/8 lžičky bílého pepře

Na ozdobu: lístky čerstvé máty

  1. Pokud máte celý kmín, nadrťte ho a dejte stranou.
  2. Do mixéru dejte jogurt (můžete ho nakombinovat se zakysanou smetanou), okurku, koření (garam masala), sůl, pepř, mátu.
  3. Chilli papričku doplňte těsně před podáváním. Naservírovaný chod posypte namletým kmínem a dozdobte čerstvou mátou.

TIP: Kdo nemá rád kmín, je možné ho nahradit lehce opraženými dýňovými semínky a pro zpestření dozdobit nadrobno pokrájeným rajčetem.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

podle Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blue Alcron

Polívková smršť

Projekt s spojuje polévky slavných kuchařů s veřejnou sbírkou, výtěžek putuje o. p. s. ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.

Stánek Polívkové smršti najdete každou středu na farmářských trzích na Pankráci. Bude i součástí rybího a seafood festivalu Fishkus, který proběhne 16. 5. na pražské Smíchovské náplavce.

Celerový krém podle Romana Pauluse

Celerový krém podle Romana Pauluse

  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř, citronovou šťávu
  • lanýžový olej

Postup:

Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10-15 minut.

Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jak správně používat parfém? Stačí tři střiky, ale na správné místo

Ilustrační snímek

„Parfém je neviditelný, ale nezbytný a nenahraditelný módní doplněk. Avizuje, že žena přichází, a připomíná, když už...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Houbový tatarák na topinkách

Houbový tatarák na topinkách

Máte rádi houby? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na houbový tatarák s topinkami.

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

Jak naučit děti anglicky? Zkuste to během sportu nebo relaxace
Jak naučit děti anglicky? Zkuste to během sportu nebo relaxace

Hledala způsob, jak propojit učení s pohybem a naučit děti jazyk nenásilnou formou. Tereza Dědková založila před 4 lety projekt Little Bubbles, ve kterém spojila tři velké vášně: jógu, angličtinu a práci s dětmi. Jak to funguje a pro koho jsou Bublinky vhodné?

Najdete na iDNES.cz