Sobota 6. března 2021, svátek má Miroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 6. března 2021 Miroslav

Polévky pro mlsné jazýčky: pikantní papriková i chlazená jogurtová

  0:29
Jaro a léto přináší do našich kuchyní čerstvou zásobu zeleniny, kterou můžeme hned chutně připravit. Nechte se překvapit ostřejší paprikovou polévkou, osvěžte se jogurtovou s okurkou a mátou, milovníky klasiky potěší rajčatová polévka a gastronauty celerový krém.

Papriková polévka | foto: archiv restaurace Podolka

Papriková polévka

podle Tomáše Vobořila, šéfkuchaře restaurace Podolka

Papriková polévka
  • 750 g červených paprik/kapií
  • 1 paprička habanero (volitelné)
  • 500 g rajčat
  • 200 g lilku
  • 150 g cibule
  • 300 ml vody/zeleninového vývaru
  • 2–3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 200 g kešu
  • 100 g jarní cibulky
  • 5 g sladké červené papriky, sůl, pepř

  1. Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut.
  2. Kešu dejte do nádoby na pečení a vložte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy.
  3. Nakrájejte si jarní cibulku.
  4. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.
  5. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Pokud byste pekli papriku na vysokém plameni, zhořkne. Zalijte vodou nebo vývarem.
  6. Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a rajčata vhoďte do základu polévky.
  7. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu polévky. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte a vhoďte do základu polévky.
  8. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.

Polévka z loupaných rajčat s balzamikovým octem

Rajčatová polévka s balzamikovým octem
  • 800 g loupaných rajčat
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn)
  • sůl
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • olivový olej

1. Najemno nakrájenou cibuli opečeme dozlatova, přidáme rozmačkaný česnek, slaninu nakrájenou na kostičky a necháme lehce opéct. Přidáme balzamikový ocet Kalamáta Papdimitriou, loupaná rajčata, bazalku a další bylinky a řádně provaříme. Dle chuti dochutíme solí.

2. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, před podáváním do polévky přidáme nok zakysané smetany, nasekanou čerstvou bazalku a zakápneme olivovým olejem.

Chlazená jogurtová polévka s okurkou a mátou

Chlazená jogurtová polévka
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 3 a 1/2 šálky bílého jogurtu
  • 1 oloupaná a pokrájená středně velká okurka
  • 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty
  • 1 čerstvá a jemně nasekaná zelená chilli paprička (dle chuti, může být menší množství)
  • 1/4 lžičky garam masala (indické „koření pěti vůní“)
  • 1/4 lžičky soli (dle chuti)
  • 1/8 lžičky bílého pepře

Na ozdobu: lístky čerstvé máty

  1. Pokud máte celý kmín, nadrťte ho a dejte stranou.
  2. Do mixéru dejte jogurt (můžete ho nakombinovat se zakysanou smetanou), okurku, koření (garam masala), sůl, pepř, mátu.
  3. Chilli papričku doplňte těsně před podáváním. Naservírovaný chod posypte namletým kmínem a dozdobte čerstvou mátou.

TIP: Kdo nemá rád kmín, je možné ho nahradit lehce opraženými dýňovými semínky a pro zpestření dozdobit nadrobno pokrájeným rajčetem.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

podle Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blue Alcron

Polívková smršť

Projekt s spojuje polévky slavných kuchařů s veřejnou sbírkou, výtěžek putuje o. p. s. ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.

Stánek Polívkové smršti najdete každou středu na farmářských trzích na Pankráci. Bude i součástí rybího a seafood festivalu Fishkus, který proběhne 16. 5. na pražské Smíchovské náplavce.

Celerový krém podle Romana Pauluse

Celerový krém podle Romana Pauluse

  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř, citronovou šťávu
  • lanýžový olej

Postup:

Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10-15 minut.

Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Z modelky se stala superhrdinkou. Ženě stačily pouze barvy na tělo

Modelka Amanda Nicole ráda na sociálních sítích provokuje fotografiemi, které odhalují její zaoblené křivky. Někdy se...

Cítila jsem strašnou křivdu, popisuje Gabriela Soukalová konec sportovní kariéry

Premium Boj o bednu se stal bojem o lásku. Sbírala medaile a doufala v ní v manželství s badmintonistou Petrem Koukalem...

Hrál na mě kina, jak je hodnej, popsala kriminálníka vyměněná manželka

„Kradl jsem od patnácti let,“ přiznal Michal (29), který se s Miriam (41) oženil dva měsíce poté, co ho pustili z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jiří se začal hýbat, přestal ujídat sladké a za dva roky zhubl 67 kilo

Jiří vážil 184 kilogramů a cítil, že má na břiše a zádech velký pytel cementu. Morbidní obezitu se rozhodl porazit a...

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

  • Další z rubriky

Osm jednoduchých tipů, které vám pomohou odlehčit jídelníček a zhubnout

Mnohdy stačí jen lehce upravit jídelníček a hubnutí jde samo. Inspirujte se jednoduchými tipy, díky kterým ušetříte i...

Mléko neodvápňuje a po páté jíst smíte. Odbornice vyvracejí mýty o výživě

Mnoho z nás se letos rozhodlo žít zdravěji a shodit nadbytečná kila z Vánoc i lockdownu, stále nás ovšem matou...

Na kuřecí vývar kosti opečte, ať je hezky silný a tmavý

Vývar je základem pro každé vaření, ať už budete připravovat polévky, omáčky nebo péct maso. Proto se vyplatí udělat si...

České rizoto je moje noční můra, svěřil se italský šéfkuchař

Premium Téměř dvacet let Riccardo Lucque (51) učí Čechy milovat autentické italské chutě. A hosté už mu nevracejí těstoviny s...

Tátové, už také můžete krmit. S HiPP BIO Combiotik® tekutou mléčnou výživou
Tátové, už také můžete krmit. S HiPP BIO Combiotik® tekutou mléčnou výživou

S tekutým pokračovacím mlékem HiPP BIO Combiotik® si nyní mohou maminky odpočinout, krmení miminka totiž zvládnou i tatínkové. Ideální je také na...

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Nepravda a účelovka, říká Koukal o tvrzení exmanželky Soukalové

Po obviněních bývalé biatlonistky Gabriely Soukalové (31), že ji exmanžel Petr Koukal (35) podváděl a utrácel její...

Zemřel rockový bubeník kapely Citron a podnikatel Radim Pařízek

Zemřel rockový bubeník spjatý zejména s heavymetalovou kapelou Citron Radim Pařízek. Hudebníkovi, který se uplatnil i v...

Amatérské porno je realita, která lidí baví, říká pornoherečka

Porno je film, fikce, představení. Amatérská videa jsou však realita. „A to na nich lidi baví. Nikdo nechodí po...

Jeden partner byl sadista, druhý asexuál, říká autorka erotické trilogie

Blanka Lipinska (35) se proslavila svou erotickou trilogií s názvem 365 dní. Polská spisovatelka si momentálně užívá na...