Doporučujeme

Zelenina nemusí být jen přílohou

Jíte pořád maso a už chcete konečně začít žít alespoň trochu zdravě? Zkuste jednou týdně místo masa uvařit zeleninové jídlo. Uvidíte, jak vám to pomůže. Zelenina prospívá zdraví a dodává tělu životně důležité vitaminy a stopové prvky. A co víc? Pomáhá udržet štíhlou linii a dokonce podporuje dobrou náladu.
Uvnitř článku najdete několik receptů na zeleninové pokrmy.

Pórek po švýcarsku

600 g bílých částí pórku, 40 g rostlinného tuku, sůl, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, 30 g másla, 50 g strouhaného sýra
Bešamel: 30 g hladké mouky, 30 g másla, 3 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, sůl

Očištěný pórek nakrájíme na 1 cm tlusté špalíčky, osmahneme na tuku, přidáme sůl, nadrobno rozsekaný česnek, pepř, maličko podlijeme a udusíme dopoloměkka. Zapékací misku vymažeme máslem  a na dno srovnáme pórek. Na bešamel rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, jen velmi lehce osmahneme, zředíme mlékem, osolíme a dobře povaříme. Do husté, trochu prochladlé omáčky vmícháme žloutek rozmíchaný ve lžíci mléka. Omáčku nalijeme na pórek, posypeme strouhaným sýrem, poklademe lupínky másla a zapékáme pod grilem nebo v dobře předehřáté troubě, až se sýr roztaví a zezlátne. Podáváme s vařenými brambory a a se salátem.

Rajčata plněná bylinkami

1 jemně nasekaná šalotka, 3 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžička jemně posekaného tymiánu, 60 g strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, 4 masitá rajčata, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na nádivku smíchejte šalotku, petržel, tymián, strouhanku a olivový olej. Odřízněte vršky rajčat a dejte je stranou. Lžičkou vyberte semínka. Rajčata postavte do vymazané zapékací misky a uvnitř je osolte a opepřete. Naplňte je nádivkou a zavíčkujte". Rajčata zapékejte 15 minut v troubě tak, aby se dokonale prohřála, ale neztratila tvar. Podávejte je teplá nebo i studená. Nádivku lze libovolně variovat, například na vrchol nádivky můžete položit kousek sýra mozzarela, který se dobře taví.

Sója po čínsku

400 g sterilovaných sójových bobů, 2 cibule, 100 g pórku, 100 g čerstvé papriky, 30 g sušených čínských černých hub, 2 ks řapíkatého celeru, olej, 8 stroužků česneku, 1 lžíce škrobu do 1 dl vína, 4 lžíce sojové omáčky, sůl 

Houby namočíme do studené vody a po půl hodině scedíme a nakrájíme na kousky, stejně jako zeleninu. V hluboké pánvi rozpálíme olej a vsypeme postupně krájený česnek, cibuli, pórek, celer, papriku a houby. Po osmahnutí přidáme scezené boby, povaříme, ochutíme solí, vlijeme víno se šrobem a sojovou omáčku. Krátce povaříme a podáváme s pečivem nebo rýží.

Brokolicový koláč

500 g brokolice, sůl, 150 g bílého jogurtu, 100 ml smetany, 5 vejce, 200 g tvrdého ovčího sýra, muškátový oříšek, pepř, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce másla 

Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme, opeříme a okořeníme muškátem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Nízkou zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme brokolici a sýrovou masu. Poklademe vločkami zbylého másla a zapékáme asi 15-20 minut.


  • Vybrali jsme pro Vás