Hra na schovávanou. Dostaňte do dětí zeleninu, aniž by si toho všimly

  0:30
Možná potomek prochází fází odmítání, je vybíravý, nebo máte děti v různých věkových rozestupech, a tak vedle přípravy pyré pro batolata už nestíháte vařit jídlo pro staršího sourozence. Poradíme vám, jak do malých i velkých strávníků vpravit zeleninu zcela nepozorovaně.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Schovat do těsta!

Mnoho druhů zeleniny a ovoce můžete schovat do pečených chlebíčků a bábovek. Cuketová čokoládová bábovka pojme až čtyři hrnky strouhané cukety a nejen že bude úžasně vláčná, ale hlavně si toho, že jíte zeleninu, nevšimnete ani vy.

Mrkvová bábovka

Stejně tak můžete mixovanou zeleninu, nebo ovoce skrýt do palačinek a lívanců. Základní pravidlo je, že na objem 1 litru těsta musí být alespoň 1 vejce a vždy alespoň nějaká mouka (jakákoliv, celozrnná, pohanková, cizrnová…). Část mouky lze nahradit vločkami. Těsto můžete rozdělit na několik částí a udělat například špenátové, borůvkové a nakonec banánové palačinky. Barvičky děti tak zaujmou, že ani nebudou vědět, že jste do nich právě dostali například poloviční denní dávku kyseliny listové a mnoho vitaminů.

Kupujte těstoviny s různými druhy zeleniny, nebo alespoň z různých druhů zrn. Dají se koupit třeba s červenou řepou, špenátem, nebo z červené čočky. Zelenina je součástí těsta a byť se musí o něco déle vařit, nikdo si ničeho nevšimne. Občas se vyplatí projít regály s alternativními produkty nebo bezlepkovou nabídku. Můžete narazit například na pohankovo-špaldové těstoviny, těstoviny s lilkem a jiné. Zkrátka zkoušejte různé druhy příloh.

Bedýnka

Co oči nevidí...

Pokud děláte pyré z dýně, mrkve, květáku (třeba pro půlroční dítě) případně sladkých brambor, můžete je vcelku „beztrestně“ přidávat do různých omáček, třeba na těstoviny. Těstoviny původně se sýrovou omáčkou a nenápadně zapraveným pyré z dýně a květáku jsou u nás doma hit. Hlavní je se tvářit, že je to něco, co už znají, a nepřidat tam toho moc, aby to nepřebilo chuť sýra.

Dělejte šizenou klasiku. Například svíčková bez svíčkové jako omáčka na těstoviny funguje dokonale. Mrkev, celer a petržel rozmixujte ve vývaru, přidejte trochu smetany, octa a falešná „svíčková“ je na světě za 15 minut.

Stejně tak můžete pyré přidávat do vaječné směsi, pokud cokoli obalujete. U nás doma tak zbytky květákového, dýňového nebo cuketového pyré putují do trojobalu na kuřecí nugetky či miniřízečky.

Tip: Jakmile vám nejmenší dítě přesedlá z pyré na kaše s kousky zeleniny, můžete je vždy starším zapéct do placek. Základ tvoří těsto na bramborové placky, ke kterému přidáte mixovanou, nebo na kousky krájenou dušenou zeleninu. Nic se nevyhodí a v bramborových plackách schováte i tetu s dvoukolákem.

Kuřecí nugetky s tajným trojobalem

Kuřecí nugetky s tajným trojobalem

Ingredience:

  • 450 gramů kuřecího masa bez kostí (prsní, nebo stehenní bez kůží s šlach)
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce celerového pyré (možné vynechat)
  • 2 lžičky libečku
  • 6 lžic ledové vody
  • 2 lžíce strouhanky

Na trojobal:

  • celozrnná hladká mouka
  • 5-7 lžic zeleninového pyré (dýňové, celerové, jakékoliv vám zbude po miminku)
  • 1 vejce
  • strouhanka

Pracovní postup:

  1. Maso se solí, olejem, zeleninovým pyré a libečkem dobře rozmixujeme. Je na to potřeba opravdu výkonný elektrický sekáček nebo silný tyčový mixér, ale v tom případě doporučujeme těsto na nugetky dělat po částech. Postupně přiléváme ledovou vodu, nebo drcený led, aby se těsto nezahřívalo. Když je těsto na nugetky umíchané, můžeme si pomoci trochou strouhanky, aby se lépe spojilo, ale obvykle není potřeba.
  2. Mezitím si připravíme tři misky. Jednu s moukou, druhou s rozšlehaným vejcem se zeleninovým pyré (1 vejce klidně na 5–7 lžic pyré) a třetí se strouhankou. Vaječná směs se zeleninou na mouku krásně přilne a obaluje se opravdu snadno.
  3. Nugetkové těsto tvarujeme rukama, které jsme si přes tím namočili ve studené vodě. Smažíme na rostlinném oleji dozlatova.
Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...