Pátek 22. ledna 2021, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 22. ledna 2021 Slavomír

Penze se odkládá. Náš životní styl se změní, míní Zdeněk Pohlreich

Říká o sobě, že čím je starší, tím lépe se mu daří pouštět z hlavy věci, se kterými nemůže hnout. Tvář soutěže Tady šéfuju já, která právě probíhá na stránkách iDNES.cz, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich nám prozradil, proč se ještě neodebere do penze a jak prožívá současné nelehké období.

Zdeněk Pohlreich | foto:  David Neff, MAFRA

Co se vám vybaví, když se řekne muž v kuchyni?
Dobré jídlo. Velikánský nepořádek. Chlap v legrační zástěře, možná i dámské. Ale určitě jedna ze zásadních věcí je, že na stole to vypadá dobře, ale v kuchyni jako po boji.

Kdo vaří u vás doma?
Já. A dělám to rád. Vaření pro rodinu je moje oblíbená činnost.

Jaké první jídlo a v kolika letech jste uvařil?
Myslím, že to byla bramborová kaše, kterou jsem uvařil, když mi bylo asi deset.

A byla dobrá?
Řekl bych, že byla fajn. My jsme měli takový nový robot z NDR, tak v tom se to dělalo hezky.

Co pokládáte za svůj kulinární majstrštyk?
No, teď bude majstrštyk hlavně přežít! Ale obecně mám strašně rád ryby a mořské plody, to je něco, co mě baví. Ale nemám to nějak vyhraněné.

Jaký je váš vztah k tradiční české kuchyni?
Musím říct, že taková ta klasická česká kuchyně je něco, co doma nevaříme. Je to na mě trošku těžké a malinko tomu chybí kyslík.

Která světová kuchyně to u vás vyhrává?
Já mám rád středozemní kuchyni a taky japonskou nebo thajskou.

Změní podle vás pobyt v karanténě a na home officu to, jak se lidé v Česku stravují?
To je dobrá otázka! Každopádně příležitost tu je. Lidé mají doma spoustu času, o kterém si asi neuměli představit, že ho budou mít. Ale já si stejně v duchu myslím, že se všichni upřímně těší, až budou zase otevřené hospody. Život bez restaurací je strašně smutný.

Na jaře jste spolu s Janem Punčochářem a Janem Stejskalem připravovali jídlo pro hasiče, záchranáře, policisty, zdravotníky. Chystáte teď v druhé vlně něco podobného?
My jsme teď v takovém „stand by“ módu, ale zatím nemáme intenzivní pocit, že by to bylo zapotřebí.

Jak se vlastně v současnosti změnila vaše práce?
Změnilo se to strašně v tom, že je o hodně smutnější. Balíme jídlo lidem s sebou a samozřejmě se musíme cenově přizpůsobit tomu, jaký je ten trh. Takže to není nic příjemného. Vlastně jsme museli vytvořit úplně jiný produkt, než jsme byli posledních deset dvanáct let zvyklí. Samozřejmě se snažíme pořád vařit dobré jídlo. Chutné to musí být stejně. Ale zdrojově se pohybujeme někde, kde bychom normálně asi nebyli.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

V rozhovoru pro magazín 5+2 jste řekl, že jste impulzivní člověk, jenž má tendenci řešit věci, které nejsou důležité a které nedokáže změnit. A že byste s tím chtěl něco udělat. Už je to lepší?
Už jsem se z toho vyléčil. Přestal jsem to řešit a rezignoval jsem. Pro mě je to tak lepší. Naprosto racionálně jsem si to zdůvodnil a žije se mi líp. Je to vědomá rezignace.

Nezlobte se, ale mně to zní trošku smutně.
Na tom není nic smutného! Jedna z výhod toho, že stárnete, je to, že zjišťujete, co nechcete. A myslím si, že to je klíčová věc. Jak člověk získává zkušenosti, tak si uvědomuje, že hromadu věcí v životě nechce mít. A já vím, že je módní přemýšlet pozitivně - a nerad bych, aby to znělo pesimisticky - ale já si prostě nechci dávat do hlavy věci, se kterýma neumím hnout.

Když už jste mluvil o stárnutí, od prosince jste prý plánoval jít na penzi, stáhnout se na odpočinek a zpovzdálí sledovat, jak to ostatním jde. Změnily se nějak vaše plány?
Bohužel silně! Rozhodně jsem si nemyslel, že budu letošek trávit tím, že se budu snažit zachránit svoji firmu. To jsem si rozhodně nemyslel. Všechno je jinak.

Takže penze se odkládá?
Přesně tak. Penze se bohužel odkládá. I když už jsem dostal pět roušek ve zmuchlaný obálce.

Zdeňka Pohlreicha už sice v kuchyni moc neuvidíte, přesto nezahálí. Čte,...

Jak vidíte budoucnost české gastronomie?
Bavit se v téhle chvíli o budoucnosti gastronomie nebo něčeho jiného nedává smysl. Nikdo nevíme, co bude. Ale všichni doufáme, že se život bude vracet k normálu. To, jak se budeme mít, samozřejmě strašně moc záleží na ekonomické kondici České republiky a lidí tady. Pak teprve gastronomie bude mít nějakou šanci se vyvíjet dál. Protože záleží na tom, kolik restaurací přežije, kolik budou mít lidi peněz, jaký bude životní styl a co všechno budou muset řešit.

Myslíte si, že se náš životní styl výrazně změní?
Já si myslím, že se změní hodně. Že hromada lidí zjistí, že svět je jiný, než si mysleli. A budou se muset adaptovat na novou realitu. To docela určitě. Posledních pět sedm let tady nikomu nepřišlo na mysl, že by třeba mohl přijít o práci, nebo že by třeba mohly přijít horší časy. Museli jsme se to všichni dost tvrdě naučit. A já z toho žádnou radost nemám.

To tedy náš rozhovor moc vesele nekončí...
Víte, já si myslím, že z jedné strany je to trošku trest a z druhé strany je to zrcadlo toho, jak žijeme. A jak jsme si to tady nastavili. Ale to by bylo na delší povídání. Já ovšem na druhou stranu věřím na občanskou společnost a na lidi jako takové. Oni ochutnali, co to je žít dobře, a budou to chtít zpátky. Ale budou se muset naučit vzít osud do vlastních rukou. Víc než tomu bylo doposud.

Zapojte se do soutěže o myčku Miele

Pošlete fotografii „muže v kuchyni“, pokud se bude líbit ostatním čtenářkám a čtenářům, můžete vyhrát jednu ze tří Myček Miele. Více se dozvíte ZDE.

Pravidla soutěže najdete na tomto odkazu.

Komerční sdělení
Ceny v soutěži Tady šéfuju já

Soutěž o ceny Miele se koná na iDNES.cz v termínu od 15. 10. – 19. 11. 2020. Vylosovaní čtenáři mohou vyhrát tři myčky nádobí Miele G 5210 SC a tři vstupenky pro dva na párty se Zdeňkem Pohlreichem.

Cena Miele párty se šéfem Zdeňkem Pohlreichem

Vyhrajte dvě vstupenky na Miele párty s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Můžete si vybrat, zda budete chtít na párty přijít do Prahy nebo do Brna do Miele Experience Centra. Na párty na vás bude čekat degustační menu o pěti chodech, do jehož přípravy se s mistrem můžete i sami zapojit. Z párty si odnesete nezapomenutelné vzpomínky a skvěle se pobavíte. Strávit i krátký čas se Zdeňkem Pohlreichem je nevšední zážitek, který překračuje hranice současné gastronomie.

Myčka nádobí Miele G 5210 SC bílá

Špičková volně stojící myčka Miele G 5210 SC Active Plus poskytuje dostatečný objem a vysoký komfort pro uložení až 14 jídelních sad. Energetická třída A+++ zaručuje maximální hospodárnost a skvělé výsledky mytí a sušení. Z programové nabídky je třeba zmínit QuickPowerWash, který se postará o běžně zašpiněné nádobí již za 58 minut. Na konci programu mytí navíc dochází k automatickému pootevření dvířek, což zajišťuje dokonale suché nádobí.

Ceny do soutěže věnoval německý výrobce prémiových domácích spotřebičů, společnost Miele. Již od svého založení v roce 1899 se Miele řídí příslibem kvality s mottem „Vždy lepší“. Miele tím říká: „Děláme vše pro to, abychom byli ‚vždy lepší‘ než všichni ostatní dodavatelé a ‚vždy lepší‘, než jsme nyní.“ Pro zákazníky to znamená uklidňující vědomí, že dostanou ty nejlepší domácí spotřebiče, které mohou za své peníze získat. Díky tomu je Miele jedinečné. Každý, kdo se rozhodne pro značku Miele, učiní moudré rozhodnutí, pravděpodobně na celý život.

Spoluorganizátorem soutěže je společnost KPA ONE s.r.o.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich byl v červnu hostem pořadu Rozstřel:

Autor:
  • Nejčtenější

Umělec ukázal, jak by asi vypadaly slavné tváře z obrazů doopravdy

Umělec Nathan Shipley byl zvědavý, jak doopravdy vypadaly některé historické postavy, které jsme doposud znali pouze z...

Menstruace či anál. Jedenáct otázek o sexu, které se stydíte položit

Jak je to s často skloňovanou velikostí, je sex během menstruace normální a co páry, které navštěvují swingers párty?...

Slabý kus půjde, normální covid zvládne, našla řešení vyměněná manželka

Ať už má Monika z Výměny manželek zdravé sebevědomí, nebo spíš patent na rozum, rozhodně nechce být ovcí ve stádu....

Jsem jiná, ale to mě nezastaví, říká dívka se srdcem mimo hrudní koš

Jedenáctiletá Virsavija Borun-Gocharová z Hollywoodu se narodila se vzácnou poruchou. Má srdce mimo hrudní koš. Podle...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět rodičovských přešlapů. Pozor, tyto chyby při výchově možná děláte i vy

Co je pro mého potomka nejlepší? Tuto otázku si klade nejeden rodič. A není na ni lehké odpovědět. O tom, co je naopak...

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

  • Další z rubriky

Bez lednice a elektřiny. Dřišťál místo citronu a další fígle našich prababiček

Premium Vedla antikvariát, kde sbírala staré recepty, návody a nejrůznější kuchařské knihy. To nejzajímavější z nich Alena...

Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu

Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato...

V každé zemi je to jiné. Šéfcukrář popsal, jaký dezert mají Češi nejraději

Premium Šéfcukrář Vojtěch Řehák klade důraz nejen na dokonalý vzhled dezertu, ale podstatná pro něj je i čerstvost a kvalita...

Zima je nejkrásnější u kamen a se svařákem v ruce. Dvanáct triků, jak na něj

Chladné počasí přímo vybízí k tomu, abychom si po návratu z procházky pořádně prohřáli tělo. Připravte si dokonalé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...

Hráč vytvořil v Minecraftu Everest v měřítku 1:1, na vrchol lezl čtyři hodiny

S využitím skutečných geografických dat vytvořil streamer G0ularte virtuální kopii nejvyšší hory na Zemi a poté vylezl...