Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce

Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pomáhá při řešení různých zdravotních obtíží, podporuje trávení, žvýkání kousku zázvoru zažene nevolnost například při cestování, příznivě působí proti nadýmání a detoxikuje střeva. V zázvoru obsažený gingerol mírní zánětlivé reakce v ústní dutině a krku. Při vstřebávání vzbuzuje v těle milou hřejivost, což je úlevné třeba při nachlazení.

Zázvorový čaj

Na konvičku čaje oloupejte kousek zázvoru velikosti většího vlašského ořechu, jednu polovinu nastrouhejte, druhou nakrájejte na kousky. Vše přelijte litrem vroucí vody. Asi po pěti minutách louhování nápoj slijte přes cedník a podle chuti přidejte ještě trochu medu.

V organismu zázvor potlačuje množení virů i bakterií a povzbuzuje váš imunitní systém. Když je venku nevlídno, dodá porci dobré nálady.

Jeho štiplavost registruje mozek jako jistý typ bolesti. Aby tento podnět utišil, začne vylučovat hormony štěstí, které přinesou uvolnění a pocit pohody. Na to všechno postačí zázvorový čaj.

Své zázvor odvede i v kuchyni, kde dodává charakteristickou notu zejména asijským jídlům. Přidává se do omáček, polévek, pomazánek, nápojů, bonbonů i pečiva.

Velmi intenzivní zázvorový šmrnc získáte, když kořen do pokrmů nastrouháte najemno. Během vaření se jeho chuť zvolna vytrácí, nejlepší je proto přihodit ho do polévky nebo kari až krátce před koncem přípravy.

Čerstvý zázvor

Zázvorový sirup

Asi 100 g zázvoru oloupejte a nastrouhejte najemno. Ohřívejte ho v hrnci se 180 g třtinového cukru, šťávou z půlky citronu a 125 ml vody do chvíle, než se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a zhruba 10 minut povařte při mírné teplotě. Slijte přes cedník a nalijte do lahve. V lednici vám vydrží až měsíc. Při použití dejte do sklenice minerálky nebo horké vody dvě až tři lžíce sirupu.

Zázvor pravděpodobně pochází ze Srí Lanky, dnes se ale pěstuje v tropických a subtropických regionech Jižní Ameriky, na Jamajce a v rozsáhlých oblastech Asie. K nám se dováží většinou z Číny.

Cesta je ovšem dlouhá, takže se při jeho nákupu zaměřujte na to, jestli je kořen neporušený a pyšní se hedvábným leskem. Kromě toho by měl být pěkně pevný a na dotek hladký, neměl by se nechat jednoduše stisknout.

Svraštělé exempláře ignorujte, často už bývají dřevnaté. Vedle příjemné pálivé chuti a vůně má i skvělé léčivé účinky. Způsob uchování

Zázvor sice nevydrží věčně, lze ho však skladovat až několik týdnů, když ho uložíte na chladné, suché a tmavé místo. Zabalený v mrazicím sáčku může putovat i do ledničky. Nakrájený nebo nastrouhaný se dá na několik měsíců uložit v mrazničce.

Se slupkou, či bez?

Je to stejné jako u jablka, pod slupkou se skrývá mnoho cenných látek. U čerstvého zázvoru vůbec nechutná špatně, měl by být ale v bio kvalitě, aby slupka neobsahovala pesticidy. Běžný zázvor raději oloupejte, nejlépe podélně hranou lžičky.

Podpora hubnutí

Přejete si urychlit metabolismus? Pro svižnější spalování kalorií nakrájejte nadrobno kousek zázvoru velikosti palce a vařte v cca 1,5 l vody, než se jí polovina odpaří. Tekutinu sceďte a popíjejte v průběhu celého dne, první sklenici nejlépe hned před snídaní.

Používáte v kuchyni závor?

celkem hlasů: 121

Nejčtenější

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

16. dubna 2025

Hot cross buns

Hot cross buns

Střední

50 min

Tradiční velikonoční pečivo z Anglie.