Pomáhá při řešení různých zdravotních obtíží, podporuje trávení, žvýkání kousku zázvoru zažene nevolnost například při cestování, příznivě působí proti nadýmání a detoxikuje střeva. V zázvoru obsažený gingerol mírní zánětlivé reakce v ústní dutině a krku. Při vstřebávání vzbuzuje v těle milou hřejivost, což je úlevné třeba při nachlazení.
Zázvorový čajNa konvičku čaje oloupejte kousek zázvoru velikosti většího vlašského ořechu, jednu polovinu nastrouhejte, druhou nakrájejte na kousky. Vše přelijte litrem vroucí vody. Asi po pěti minutách louhování nápoj slijte přes cedník a podle chuti přidejte ještě trochu medu. |
V organismu zázvor potlačuje množení virů i bakterií a povzbuzuje váš imunitní systém. Když je venku nevlídno, dodá porci dobré nálady.
Jeho štiplavost registruje mozek jako jistý typ bolesti. Aby tento podnět utišil, začne vylučovat hormony štěstí, které přinesou uvolnění a pocit pohody. Na to všechno postačí zázvorový čaj.
Své zázvor odvede i v kuchyni, kde dodává charakteristickou notu zejména asijským jídlům. Přidává se do omáček, polévek, pomazánek, nápojů, bonbonů i pečiva.
Velmi intenzivní zázvorový šmrnc získáte, když kořen do pokrmů nastrouháte najemno. Během vaření se jeho chuť zvolna vytrácí, nejlepší je proto přihodit ho do polévky nebo kari až krátce před koncem přípravy.
Zázvorový sirupAsi 100 g zázvoru oloupejte a nastrouhejte najemno. Ohřívejte ho v hrnci se 180 g třtinového cukru, šťávou z půlky citronu a 125 ml vody do chvíle, než se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a zhruba 10 minut povařte při mírné teplotě. Slijte přes cedník a nalijte do lahve. V lednici vám vydrží až měsíc. Při použití dejte do sklenice minerálky nebo horké vody dvě až tři lžíce sirupu. |
Zázvor pravděpodobně pochází ze Srí Lanky, dnes se ale pěstuje v tropických a subtropických regionech Jižní Ameriky, na Jamajce a v rozsáhlých oblastech Asie. K nám se dováží většinou z Číny.
Cesta je ovšem dlouhá, takže se při jeho nákupu zaměřujte na to, jestli je kořen neporušený a pyšní se hedvábným leskem. Kromě toho by měl být pěkně pevný a na dotek hladký, neměl by se nechat jednoduše stisknout.
Svraštělé exempláře ignorujte, často už bývají dřevnaté. Vedle příjemné pálivé chuti a vůně má i skvělé léčivé účinky. Způsob uchování
Zázvor sice nevydrží věčně, lze ho však skladovat až několik týdnů, když ho uložíte na chladné, suché a tmavé místo. Zabalený v mrazicím sáčku může putovat i do ledničky. Nakrájený nebo nastrouhaný se dá na několik měsíců uložit v mrazničce.
Se slupkou, či bez?
Je to stejné jako u jablka, pod slupkou se skrývá mnoho cenných látek. U čerstvého zázvoru vůbec nechutná špatně, měl by být ale v bio kvalitě, aby slupka neobsahovala pesticidy. Běžný zázvor raději oloupejte, nejlépe podélně hranou lžičky.
Podpora hubnutí
Přejete si urychlit metabolismus? Pro svižnější spalování kalorií nakrájejte nadrobno kousek zázvoru velikosti palce a vařte v cca 1,5 l vody, než se jí polovina odpaří. Tekutinu sceďte a popíjejte v průběhu celého dne, první sklenici nejlépe hned před snídaní.