Zázvor vás na podzim spolehlivě nakopne. Jídlu dodá říz, tělu zlepší imunitu

Tato báječná hlíza vás v chladných dnech zahřeje a povzbudí imunitu, zároveň však dodá exotický nádech vašim kuchyňským kreacím. Co možná nevíte o zázvoru?
Část 1/3
Ilustrační snímek

Zázvor pravděpodobně pochází ze Srí Lanky, dnes se ale pěstuje v tropických a subtropických regionech Jižní Ameriky, na Jamajce a v rozsáhlých oblastech Asie. K nám se dováží většinou z Číny.

Cesta je ovšem dlouhá, takže se při jeho nákupu zaměřujte na to, jestli je kořen neporušený a pyšní se hedvábným leskem. Kromě toho by měl být pěkně pevný a na dotek hladký, neměl by se nechat jednoduše stisknout. Svraštělé exempláře ignorujte, často už bývají dřevnaté.

Vedle příjemné pálivé chuti a vůně má zázvor i skvělé léčivé účinky. Tato báječná hlíza vás v chladných dnech zahřeje, léčí, dodá exotický nádech vašim kuchyňským kreacím a pro zdraví je skutečným požehnáním.

Pomáhá při řešení různých zdravotních obtíží, podporuje trávení, žvýkání kousku zázvoru zažene nevolnost například při cestování, příznivě působí proti nadýmání a detoxikuje střeva. V zázvoru obsažený gingerol mírní zánětlivé reakce v ústní dutině a krku.

Při vstřebávání vzbuzuje zázvor v těle milou hřejivost, což je úlevné třeba při nachlazení. V organismu potlačuje množení virů i bakterií a povzbuzuje váš imunitní systém.

Právě teď, když začíná být venku nevlídno, dodá zázvor porci dobré nálady. Jeho štiplavost registruje mozek jako jistý typ bolesti. Aby tento podnět utišil, začne vylučovat hormony štěstí, které přinesou uvolnění a pocit pohody. Na to všechno postačí zázvorový čaj.

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

13. listopadu 2025

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.