Zapékané plněné brambory

1 hodnocení

K zapékaným bramborům se skvěle hodí zakysaná smetana.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    339 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1419 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    24,9 g

    28 %

    25 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    15,0 g

    24 %

    22 %

  • Tuky

    19,2 g

    30 %

    27 %

  • nasycené

    7,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory pečlivě vydrhneme kartáčkem a vložíme do hrnce do studené osolené vody. Vaříme je asi 15-20 minut do poloměkka.
  2. Mezitím nakrájíme slaninu na drobné kostičky. Sýr nastrouháme. Oloupaný česnek usekáme najemno. Z jarní cibulky oddělíme bílou část a nasekáme ji také nadrobno.
  3. Vařené brambory rozkrojíme na poloviny a částečně vydlabeme dužinu. Smícháme ji s polovinou sýra, nasekaným česnekem a cibulkou. Podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Brambory potřeme olejem a naplníme připravenou směsí. Rozložíme je do zapékací mísy a posypeme kostičkami slaniny a tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 25 minut. Na posledních 5 minut posypeme povrch zbylým sýrem.
  5. Podáváme se zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou zelenou částí jarní cibulky.
Autor:

Podobné recepty

Vepřo-knedlo-zelo

Oblíbená česká klasika bude chutnat celé rodině.

Zapečené palačinky

Palačinky v kombinaci s malinovou zálivkou jsou úplně jiný level.

Vepřová roláda plněná žampiony, paprikou, pórkem

Uvařte rodině chutný nedělní oběd.

Polenta se sušenými rajčaty a volským okem

Rychlý a chutný oběd, který je navíc i výživný.

Zapečená ryba s pórkem

Nevíte, co si uvařit? Vemte si inspiraci z našeho receptu.