Zapečený králík
Ingredience:
- 1 králičí předek
- 1 menší cibule
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček černého pepře
- sůl a mletý černý pepř
- 1 mrkev
- 1/2 petržele
- 100 g celeru
- 300 g růžičkové kapusty
- 2 hrsti strouhanky
- 8 vajec
- 40 g másla
- tuk a strouhanka na vysypání formy
Pracovní postup:
- Králíka vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme na čtvrtky rozkrojenou cibuli, koření a osolíme. Uvaříme do poloměkka, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a krátce před dovařením masa i na čtvrtky nakrájené kapustičky.
- Vše scedíme a necháme vychladnout, vývar uchováme. Do mísy nasypeme strouhanku a přelijeme ji asi 4 naběračkami horkého vývaru. Maso i zeleninu pokrájíme a přidáme do mísy. Přimícháme rozšlehaná vejce, podle chuti přisolíme a opepříme.
- Formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme připravenou směsí. Povrch pokapeme zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 30 minut dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami a saláty.
Zapečené špagety s mletým masem
Ingredience:
- 1 balení špaget
- rostlinný olej na restování
- 1 cibule
- 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- 1 lžička oregana
- pár lístků bazalky
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 50 g nastrouhané goudy
Pracovní postup:
- Špagety uvaříme podle návodu a necháme je stranou. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme maso a opékáme ho dohněda. Přidáme plechovku krájených loupaných rajčat, prolisovaný stroužek česneku, směs osolíme, opepříme, vsypeme oregano a lístky bazalky.
- Vše promícháme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut. Poté vmícháme špagety a vše vložíme do zapékací mísy. Přelijeme smetanou a posypeme hustě sýrem.
- Špagety zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Zapečený květák se sýrem
Ingredience:
- 1 květák
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml mléka
- 200 ml smetany
- 100 g nivy
- 1 svazek pažitky
- sůl a bílý pepř
- 50 g strouhanky
- 50 g ementálu
- pažitka na posypání
Pracovní postup:
- Květák rozebereme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě cca 10 minut. Pak vodu slijeme a necháme květák okapat.
- Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme a přidáme hořčici. Pak zalijeme mlékem a smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi deset minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem. Dobře promícháme a odstavíme.
- Zapékací misku vymažeme tukem a přeložíme do ní povařený květák. Zalijeme připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a zapečeme dozlatova. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.
Zapečené těstoviny s růžičkovou kapustou
Ingredience:
- 300 g těstovin
- 400 g růžičkové kapusty
- 200 g kvalitní šunky
- tuk na vymazání formy
- 100 g nastrouhaného eidamu
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Těstoviny uvaříme podle návodu. Kapustu vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Pak ji ihned propláchneme studenou vodou. Dále nakrájíme šunku na kostičky a těstoviny dáme do tukem vymazané zapékací formy. Pak přidáme také kapustičky, šunku a vše promícháme.
- Do misky dáme sýr, vejce, mléko, sůl, pepř a vše důkladně prošleháme. Hotovou směs nalijeme na připravené těstoviny a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.