Slaný bramborový koláč se žampiony a pórkem
Ingredience:
- 400 g brambor vařených ve slupce
- 100 g dětské krupičky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 1/2 lžičky soli
- Na náplň:
- 200 g žampionů
- 1 menší pórek
- 6 vajec
- 100 ml smetany na vaření
- 100 g strouhané goudy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mletý muškátový oříšek
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s dětskou krupičkou, vločkami a solí. Z vzniklého těsta vyválíme kulatý plát a přendáme ho do koláčové formy, kterou jsme předtím vyložili pečicím papírem. Dáme do chladničky.
- Žampiony a pórek nakrájíme. V míse prošleháme vejce, smetanu a sýr, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pórek a houby rozložíme na dno koláče a přelijeme je vaječnou směsí.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut dozlatova. Vajíčková směs musí pěkně ztuhnout. Vyjmeme z trouby, necháme několik minut stát a pak krájíme na porce a podáváme.