Ingredience
Postup
- Nejprve připravíme bešamel. Ve větší pánvi rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáme mouku a krátce ji osmahneme. Pak postupně přiléváme mléko a vše metličkou rozšleháme. Omáčku přivedeme za stálého míchání k varu a při mírné teplotě povaříme 10 minut, až získá jemnou a hustou konzistenci. Osolíme, opepříme a odstavíme.
- Kedlubny a brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které lehce osolíme. Sýr nastrouháme najemno. Šunku nakrájíme na kostičky.
- Dno zapékací misky pokryjeme tenkou vrstvou bešamelu, který posypeme strouhaným sýrem a nakrájenou šunkou. Pak položíme vrstvu kedluben a brambor, které opět potřeme bešamelem. Celý postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny přísady. Poslední vrstvu tvoří bešamel posypaný sýrem.
- Zapékáme v předehřáté troubě při 200 °C asi 35-40 minut dozlatova. Necháme mírně zchladnout, nakrájíme na kostky a podáváme ozdobené rajčátky a bylinkami.