Záhorácké závitky
Vepřové závitky se zelím a uzeným masem, to je dobrota, kterou si můžete připravit k obědu, ať se jedná o slavnostní příležitost, nebo doslova všední den.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
397 KCal
18 %
17 %
-
Energie
1659 KJ
18 %
17 %
-
Sacharidy
6,8 g
8 %
7 %
-
Vláknina
2,1 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
40,6 g
64 %
60 %
-
Tuky
22,3 g
34 %
32 %
-
nasycené
7,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Kýtu nakrájíme na čtyři plátky, které z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Uzené maso nakrájíme na kostičky, na lžíci sádla je opečeme dozlatova. Necháme vychladnout.
- Asi dvě třetiny zelí smícháme s kostičkami uzeného masa, osolíme a směs rozdělíme do středů masových plátků, zabalíme je a pomocí potravinového provázku vytvoříme závitky.
- Všechny závitky vyrovnáme vedle sebe do zapékací mísy, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Mezitím na lžíci sádla orestujeme najemno nakrájenou cibuli, vmícháme zelí, mírně podlijeme a vaříme doměkka. Hotové závitky vyjmeme z mísy a výpek přelijeme do pánve, přimícháme zbylé sádlo a mouku, dle chuti osolíme.
- Závitky podáváme se zelím, omáčkou a například se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou a petrželkou.