Doporučujeme

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě.

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě. | foto: Isifa

Z vlašských ořechů nebo mandlí. Které rohlíčky jsou nejlepší?

  • 22
Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Můžete je péct na mnoho způsobů, například s mandlemi, vlašskými ořechy, nebo i bez lepku.

Vanilkové rohlíčky bezlepkové

Příprava: 10 minut odležení 12 hodin pečení 8 - 10 minut

*

Pošlete recept na vánoční cukroví a vyhrajte!

350 g bezlepkové mouky
* 4 g xantanové gumy
* 100 g moučkového cukru
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 50 g strouhaných lískových oříšků
* 250 g másla
* 2 žloutky
* moučkový cukr
* vanilkový cukr

1. Mouku promícháme s xantanovou gumou, moučkovým cukrem, strouhanými mandlemi a lískovými oříšky. Přidáme změklé máslo a žloutky. Zpracujeme na těsto.
2. Z těsta vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinové folie a necháme v chladu přes noc odležet.
3. Váleček těsta podélně rozkrájíme na hranolky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky.
4. Válečky nakrájíme na 3 - 4 centimetrové kousky, vytvarujeme z nich rohlíčky.
5. Troubu předehřejeme na 180°, plech vyložíme pečícím papírem.
6. Rohlíčky přendáme na plech a pečeme 8 - 10 minut. Teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Náš tip:

Smíchejte 3 lžíce horké vody, lžičku skořice a 120 g moučkového cukru, utřete polevu, kterou rohlíčky potřete místo obalení v cukru.

Vanilkové rohlíčky ořechové

Příprava: 15 minut odležení 1 den pečení 10 minut

* 280 g hladké mouky
* 340 g cukru moučka
* 50 g strouhaných vlašských ořechů
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 2 žloutky
* 200 g másla
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 2 vanilkové cukry

1. Na vál do prosáté mouky přidáme 40 g moučkového cukru, nastrouhané ořechy a mandle, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru.
2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme z něj váleček a zabalené do folie jej necháme odpočinout v chladu nejméně 2 hodiny, lépe jeden den, aby se vůně a chutě rozležely.
3. Moučkový cukr a vanilkový cukr společně promícháme v míse.
4. Troubu předehřejeme na 180°, plech vyložíme pečícím papírem.
5. Těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme z něj rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8 - 10 minut, podle velikosti rohlíčků.
6. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Náš tip:

Rohlíčky, jeden jako druhý, získáte rozválením těsta a jeho vykrajováním. Vykrajované rohlíčky obalujte opatrně, jsou křehčí.

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě

Příprava: 15 minut odležení těsta 1 den pečení 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 200 g másla
* 150 g nastrouhaných loupaných mandlí
* 400 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* 2 vanilkové cukry
* 100 g hořké čokolády
* 80 g ztuženého tuku

1. Mouku prosijeme na vál, přidáme k ní pokrájené změklé máslo, strouhané mandle, 100 g moučkového cukru a 3 žloutky. Zpracované těsto ve tvaru válečku zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odležet.
2. Zbylý moučkový cukr promícháme s vanilkovým cukrem.
3. Troubu předehřejeme na 175°, plech vyložíme pečícím papírem.
4. Těsto rozkrájíme podélně na 4 stejné díly, ze kterých vyválíme na pomoučněném válu centimetr silné válečky. Z válečků postupně ukrajujeme a tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme podle tloušťky a velikosti 8 - 12 minut. Necháme je vychladnout.
5. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé rohlíčky namáčíme do polevy a necháme je na mřížce oschnout.

Náš tip:

Rohlíčky můžete také péct ve formičkách.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Recepty na pravé italské mandlové cukroví nebo cukroví pro hračičky - mandlové šišky, hříbky a kytičky, najdete v pondělním vydání magazínu ONA DNES.


  • Vybrali jsme pro Vás