Vytáhněte znovu remosku. Připravíte v ní nákyp i rajskou

  11:08aktualizováno  11:08
Remoska je doslova poklad. Můžete v ní péct, smažit, dusit, zapékat, zavařovat... Zvládnete v ní připravit vše od grilovaného kolena přes šunkofleky až po polévku či bábovku. Někdo si v remosce troufne dokonce i na vánoční cukroví.

Rýžový nákyp s meruňkami. | foto: Isifa

Brambory s hermelínem

Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 150 g šunky
* olej podle potřeby
* strouhanka podle potřeby
* 200 ml smetany
* 1 vejce
* sůl
* pepř
* 1 hermelín

1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a nakrájíme na plátky. Šunku pokrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pak ji vyložíme po dně i po obvodu plátky brambor, na ně klademe proužky šunky, přidáme další vrstvu brambor, šunky a dokončíme vrstvou brambor.
3. V misce rozšleháme smetanu s vejcem, ochutíme solí a pepřem, přelijeme přes brambory a pečeme 30 minut.
4. Po půlhodině pečení poklademe povrch brambor plátky nakrájeného hermelínu a ještě pět minut zapečeme.

Stifado

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hovězího masa
* 100 ml červen. vína
* 2 lžíce červ. vinného octa
* 3 kuličky pepře
* 3 hřebíčky
* 3 kuličky nového koření
* 2 bobk. listy
* 1 celá skořice
* 3 stroužky česneku
* sůl, pepř
* 10 cibulek
* 3 lžíce oleje
* 1 plechovka loupaných rajčat

1. Hovězí maso nakrájíme na kostky a naložíme je do marinády z červeného vína, octa, kuliček pepře, hřebíčku, nového koření, bobkového listu, skořice, plátků česneku, soli a pepře. Necháme marinovat šest hodin nebo přes noc.
2. Cibulky oloupeme, maso vyjmeme z marinády.
3. V nádobě rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulky asi pět minut, vyjmeme je a na tuku osmahneme kostky masa. Přidáme cibulky, marinádu, nasekaná rajčata z plechovky a dolijeme vodou tak, aby bylo maso a cibulky zakryté. Přikryjeme víkem a pečeme asi hodinu a půl.

Černé fazole s chorizem

Příprava: 10 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 300 g choriza
* 1 cibule
* 1 zelená paprika
* 1 stonek řapíkatého celeru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 plechovky černých fazolí
* 2 lžíce rajčat. protlaku
* 200 ml zelen. vývaru
* chilli
* oregano
* tymián
* sůl, pepř

1. Chorizo nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriku rozpůlíme, odstraníme jádřinec a rozkrájíme. Stonek řapíkatého celeru oloupeme, podélně přepůlíme a pokrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vymažeme nádobu olejem, vsypeme cibuli, chorizo a papriku a necháme asi pět minut péct. Potom přidáme celer, česnek, slité fazole, rajčatový protlak, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření, nádobu zakryjeme a pečeme dalších 20–25 minut. Během nich směs občas promícháme, případně podlijeme.

Rýžový nákyp smeruňkami

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 lžíce tuku
* 4 lžíce strouhanky
* 2 vejce
* 100 g cukru krupice
* 4 lžíce rozinek
* 700 ml mléka
* špetka soli
* 120 g rýže
* 50 g másla
* vanilkový cukr
* 700 g kompotovaných nebo čerstvých meruněk
* čerstvá meduňka

1. Nádobu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a všleháme do něj část cukru. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme bobtnat.
2. Mléko osolíme a přivedeme k varu, vsypeme do něj přebranou a propláchnutou rýži, část másla a vaříme za stálého míchání doměkka.
3. Do částečně vychladlé kaše přimícháme zbylé máslo a cukr, vanilkový cukr, žloutky, rozinky a sníh. Kompot slijeme, čerstvé meruňky omyjeme a rozpůlíme, část jich odložíme na ozdobu.
4. Polovinu rýžové kaše vlijeme do nádoby, poklademe ovocem a přelijeme zbylou kaší. Rýžový nákyp pečeme asi 20 minut a podáváme s lístky meduňky a zbylými meruňkami.

Pomerančovo-makový koláč

Příprava: 25 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 citron
* 3 malé pomeranče
* 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíce másla
* 2 vejce
* 1 hrnek mléka
* 1 hrnek mletého máku
* 1 hrnek cukru
* 1/4 hrnku oleje
* sůl

1. Z poloviny citronu ostrouháme kůru. Pomeranče omyjeme a nakrájíme na kolečka. Odstraníme jádra.
2. Mouku prosijeme s kypřícím práškem. Nádobu vymažeme máslem.
3. Vejce ušleháme do pěny, přilijeme mléko, přidáme umletý mák, cukr, olej, citronovou kůru a mouku s práškem do pečiva.
4. Dno a boky nádoby vyložíme plátky pomeranče. Pomocí lžíce pak těsto naneseme na plátky, zarovnáme a pečeme 30 až 40 minut.

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Příprava: 20 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 500 g mletého masa
* 4 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* 6 lžic mléka
* 1 stroužek česneku
* majoránka
* sůl
* pepř
* 1 cibule
* 4 papriky
* 400 g rajčatové passaty
* bobkový list
* tymián
* 1 lžička cukru

1. Mleté maso promícháme se strouhankou, vejcem, mlékem, utřeným stroužkem česneku, majoránkou, solí a pepřem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Z omytých paprik odřízneme vršky, zbavíme je jádřince, vypláchneme a necháme okapat.
3. Nádobu vymažeme olejem. Papriky naplníme masovou směsí, přiklopíme vršky a vložíme je do nádoby. Všechny pak zasypeme cibulí, podlijeme vodou a necháme péct asi 20 minut. V průběhu je přeléváme šťávou, případně podlejeme. Po dvaceti minutách přidáme do nádoby rajčatovou passatu, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, trochu tymiánu, lžičku cukru a pečeme dalších 15 minut.

Autoři:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

RECEPT DNE: Těstoviny s avokádem a hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná skvěle podpoří vaši imunitu. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu s těstovinami a avokádem.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

Najdete na iDNES.cz