Kam o víkendu na dlabanec? Za burčákem, frgály, kávou i bio steaky

  0:45aktualizováno  0:45
Jestli si chcete následující podzimní víkendy zpestřit výlety okořeněné něčím k snědku, pak vám nabízíme několik tipů připravených ve spolupráci s rozcestníkem Gastronaut.cz. Kdo má rád bio, tomu se bude líbit třeba na sasovském statku, víno a burčák ochutnáte v pražských Kunraticích a na kávu vás zve moravská metropole Brno, kde o Týdnu kávy rozhodně nuda nebude.

Konec září se na mnoha místech nese ve znamení vína a burčáku. Zajeďte za ním třeba na Kunratickou tvrz v Praze. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Kunratické vinobraní

Slavnosti vína jsou právě teď v plném proudu a slavit se bude o víkendu i v Kunratické tvrzi v Praze. Program běží již od čtvrtka 27. září a potrvá až do sobotní půlnoci. Během této třídenní akce se bude burčák čepovat přímo z burčákomatu, odkud je nejčerstvější, a chybět nebude ani patřičné občerstvení jako například speciality na grilu a spousta druhů sýrů a salámů. V pátek odpoledne si nenechte ujít setkání s moravským vinařem, který vás zasvětí do tajů výroby vína a vysvětlí vám, jak správně víno degustovat. Nově nabyté znalosti pak můžete vyzkoušet v degustační soutěži a vyhrát tematické ceny (více zde).

Biozemědělský den na Sasově

Ilustrační foto

Září je měsíc biopotravin, a proto i poslední víkend tohoto měsíce bude patřit akcím věnovaným tomuto životnímu stylu. V Sasově u Jihlavy se nachází biofarma, která 28. září otevře brány veřejnosti, a vy se tak můžete podívat, jak takový život na farmě chodí. Uvidíte například venkovní ustájení čuníků pod stany i ve výbězích, skot na pastvinách, brambory a les konopí. Otrlí návštěvníci mohou zajít i do místních biojatek. Zajištěno bude rovněž občerstvení - bioburčák a víno, grilované sasovské klobásy a steaky z bio vepřového a hovězího masa. Vše čerstvé a přímo od zdroje (více zde).

Týden kávy v Brně

Ilustrační snímek

Oslavte stylově Mezinárodní den kávy, který připadá na 1. října. V Brně se bude při této příležitosti konat již druhý ročník Týdne kávy, který zajímavě zpestří vaši denní dávku kofeinu. Desítky vybraných brněnských kaváren připraví speciální kávové a gastronomické speciality, důležitou součástí akce je i kulturní program nabízející mimo jiné divadelní představení, koncerty nebo výstavy. Během celého týdne se můžete zároveň dozvědět více o příběhu kávy od jejího pěstování, přes pražení až po způsoby přípravy a následnou konzumaci. Týden kávy bude probíhat od 1. do 7. října (více zde).

Břevnovské posvícení

Břevnovský klášter

Posvícení je hlavně o jídle a pití a nejinak tomu bude i na dalším ročníku Břevnovského posvícení, které letos připadne na 4. až 7. října. V prostorách krásného areálu Břevnovského kláštera v Praze 6,se budete moci oddávat hodování od rána až do nočních hodin, připraveny budou totiž ty pravé posvícenské pochoutky - pečené husy a kachny, správně doplněné o knedlík a zelí. Grilovat se bude ledacos, dokonce i býk, a k tomu všemu si můžete dopřát například pivo nebo burčák. Čeká vás rovněž několikero hudebních vystoupení, dílničky pro děti a efektní ohňostroj (více zde).

Karlovský gastrofestival

Frgály s hruškovými povidly

To nejlepší nejen z valašské gastronomie najdete na Karlovském gastrofestivalu, jehož čtvrtý ročník proběhne od 5. do 7. října ve Velkých Karlovicích. Hlavním bodem bude letos opět Gastro tour s mezinárodním trhem, která nabídne 10 gastro zastávek po místních hospodách s možností ochutnávat nejrůznější speciality a krajové produkty. Dalším tahákem bude jednoznačně účast Maďarů, kteří sebou přivezou například pilobřicha, mangalicu, klobásky a zejména michelinskou hvězdičkou ověnčeného šéfkuchaře. Festival vyvrcholí v neděli tradiční soutěží o nejlepší valašský frgál, loni hodnotila porota rekordních 74 frgálů (více zde).

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Příběh Evy: Můj život je jeden průšvih za druhým, už nevím jak dál

Ilustrační snímek

Jsem odložené dítě, vychovali mě prarodiče. O babičku jsem se starala až do její smrti, ale z dědictví mě vyšoupla...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Kakaová bábovka s cuketou

Kakaová bábovka s cuketou

Cuketu můžete využít na mnoho způsobů. Pokud ji přidáte do moučníku, je vláčný a navíc zdravější.

RECEPT DNE: Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Eintopf s krůtím masem, dýní a čočkou

Výhodou oblíbeného eintopfu je, že vše dáte do jednoho hrnce a nemusíte špinit nádobí. Navíc toto jídlo skvěle chutná a...

VIDEO: Vyzkoušejte recept na tvarohové Míša řezy
VIDEO: Vyzkoušejte recept na tvarohové Míša řezy

Ideální letní dezert? Za naší redakci to jsou rozhodně míša řezy! A tak jsme si je upekli... a dokonce ve formě dortu a la míša řezy. Inspirujte se, úspěch u rodiny i přátel je zaručený.

Najdete na iDNES.cz