Čtenářský recept: Výborný ovocný chlebíček

  15:28aktualizováno  15:28

Výborný ovocný chlebíček | foto: Ilona Coufalová

  • 28 dkg hladké mouky
  • 24 dkg mletého cukru
  • 8 dkg tuku (nejlépe máslo)
  • 2 lžíce medu
  • 35 dkg dobrot (sekané ořechy, nasekaná hořká čokoláda, kandované ovoce, hrozinky, fíky, datle, sušené meruňky a švestky - zkrátka co kdo má rád)
  • 1 celé vejce (popř. dle velikosti vajec 2 kusy)

1. Nasekané a nakrájené dobroty dáme do mísy, přidáme mouku a cukr, promícháme. Dále přidáme změklý tuk, med a vejce a vše zpracujeme. Vyndáme na pomoučený vál a lehce znovu propracujeme, poté vytvoříme válec.

2. Válec nakrájíme na přibližně pět stejných dílů, z kterých vyválíme válečky na délku pečícího plechu. Tyto vložíme na pečícím papírem vyložený plech s odstupy nejméně v šíři válečku. Nyní válečky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby, pečeme při 150 stupních Celsia dozlatova. Válečky se při pečení mírně roztečou, je dobré je dlouhým nožem poupravit zpět do tvaru.

3. Po vyndání z trouby necháme zchladnout (budou tvrdé). Dáme do chladné místnosti a cca druhého dne nakrájíme na kousky např. dle obrázku.

Poznámka: Tento recept se v naší rodině dědí z generace na generaci a je velice oblíbený. Každá vánoční návstěva, která ochutná "náš" chlebíček zatouží i po receptu. A jeden tip na závěr. Krájení surovin i hotového chlebíčku je možné i u vašeho oblíbeného televizního seriálu.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Kuřecí paličky v jogurtové marinádě

Kuřecí paličky v jogurtové marinádě

Využijte jogurt při přípravě masa. Bude šťavnatější a získá nezaměnitelnou chuť.

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

Okurková polévka s jablkem a krevetami

O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní...

Maďarské lečo, rajská polévka či sýrový nákyp. Užijte si léto s rajčaty

Pravé maďarské lečo

Na zahrádkách dozrávají šťavnaté letní plody, které už svým názvem slibují rajské potěšení, tak je zkuste využít i...

OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu
OVĚŘENO: Mozek miminka ovlivní těhotenství a první hodina po porodu

Podle lékařky Markéty Kellner, která zkoumá lidský mozek, jsou těhotenství a první okamžiky po porodu zásadními v jeho fungování do budoucna. Co ovlivňují a jak?

Najdete na iDNES.cz