Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

aktualizováno 
Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný samotnými politiky. V poslední době však u nás tato tradice skomírá, tak si ho připravte doma sami. Tato volba nikdy nezklame.

Maďarský guláš z vepřového masa | foto: Profimedia.cz

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby

Ingredience na 4 porce:

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou z trouby
  • 800 g předního hovězího masa (kližka, plec)
  • 3-4 cibule
  • 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • vývar na podlévání (nemusí být)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1-2 krajíce tvrdého chleba
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián

Pracovní postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo.
  2. V silnostěnném hrnci na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a chvíli restujeme. Zaprášíme mletou paprikou a přidáme protlak. Promícháme, trochu podlijeme vývarem nebo vodou a necháme probublávat.
  3. Na pánvi na troše oleje opečeme maso ze všech stran a přidáme ho do hrnce k cibulovému základu. Promícháme, podlijeme podle potřeby, osolíme a opepříme, zakryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 160 °C.
  4. Asi po půl hodině přidáme nastrouhaný starý chléb, promícháme a podle potřeby podlijeme. Přiklopíme a dusíme v troubě ještě asi hodinu nebo déle, až do změknutí masa. Ke konci dušení přidáme podrcený česnek a tymián.
  5. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s houskovými knedlíky.

Tip: Před podáváním můžete guláš ještě posypat nakrájenou cibulí a čerstvými bylinkami.

Maďarský guláš z vepřového masa

Ingredience na 4-6 porcí:

Maďarský guláš z vepřového masa
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (nemusí být)
  • 3 lžičky hladké mouky
  • vývar (nemusí být)
  • sůl a pepř
  • 4 rajčata
  • 2 kapie
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve větším hrnci se silným dnem rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme kostky masa a zprudka ze všech stran opečeme.
  3. Zaprášíme mletou paprikou, necháme rozvonět a pak přisypeme hladkou mouku. Promícháme a krátce opečeme (mouka se může trochu přichytit, ale to nevadí), podlijeme studenou vodou nebo studeným vývarem, důkladně odmícháme ode dna, osolíme, opepříme a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 45 minut, občas promícháme nebo podlijeme.
  4. Rajčata a kapie omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme je do hrnce s gulášem, přidáme nadrobno nakrájený česnek a dusíme ještě asi 20 minut do úplného změknutí masa. Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do guláše můžete přidat také nakrájenou pálivou papriku nebo do něj před podáváním rozmíchat dvě až tři lžíce smetany.

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský bramborový guláš s uzeninou
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 špekáčky nebo 2 telecí párky
  • 5-6 brambor
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • majoránka

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme je nadrobno. Špekáčky nebo párky nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy – jednu si dáme stranou a nastrouháme ji najemno.
  2. Na oleji orestujeme cibuli dosklovata, opečeme na ní kousky uzeniny a přidáme nakrájené brambory. Krátce opečeme a zasypeme mletou paprikou a kurkumou. Když se koření rozvoní, zalijeme vše trochou studené vody a promícháme.
  3. Česnek prolisujeme a přidáme do hrnce společně s nastrouhanou bramborou. Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme asi 20 minut. Nastrouhaná brambora se rozvaří a guláš krásně zahustí.
  4. Ke konci přidáme rozemnutou majoránku, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým chlebem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pití už jsem sama nedokázala zastavit, říká Michaela Duffková

Michaela Duffková

Když se před rokem Michaela Duffková rozhodla skoncovat se závislostí na alkoholu, v krvi měla více než dvě promile. Od...

V Česku sportují jen děti z bohatých rodin, ty z chudých tloustnou

Dnešní děti tancují u tyče. (ilustrační foto)

České děti prokazatelně tloustnou a jsou stále neohrabanější. Ukazuje se také, že pro mnoho z nich je sport čím dál...

Nikdy jsem džíny nepral, říká výkonný ředitel firmy, která je vyrábí

Džíny Levi's

Správně se starat o džíny podle expertů na denim prý umí málokdo. Kalhotám z tohoto odolného materiálu totiž nesvědčí,...

Nebojte se prošlých potravin, o rok déle vydrží mouka, hořčice i káva

Ilustrační snímek

Prošlé potraviny nevyhazujte. Můžete je klidně sníst i dlouho po datu, které ohraničuje jejich minimální trvanlivost....

Kvůli svému vzhledu nemám žádné přátele, říká živoucí Barbie

Tatiana Tuzová

Dvaatřicetiletá Tatiana původem z Ruska je posedlá panenkami Barbie. Aby vypadala jako ona, podstoupila několik...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Gratináda z mladé zeleniny

Gratináda z mladé zeleniny

Je jaro a zelenina na talíři má pro nás důležitý význam, protože nám doplní potřebné vitaminy a minerály, které nám po...

RECEPT DNE: Zeleninový vývar s kopřivovým svítkem

Zeleninový vývar s kopřivovým svítkem

Jaro je ideální doba na očistu. Pokud se nechcete neustále cpát masem, vyzkoušejte k večeři uvařit zdravý zeleninový...

Malé sladkosti pro oslavu velké noci. Upečte výslužku pro koledníky

Perníková vajíčka

Kromě klasického beránka a mazance se na Velikonoce hodí mít po ruce něco malého sladkého nejen pro kluky a chlapy, co...

Najdete na iDNES.cz