Čtenářský recept: Vestfálská roláda s podzimním ovocem

  16:47

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 4 - 6 porcí

  • 1 kg vepřového plecka nebo krkovice
  • 2 jablka
  • velká hrst sušených švestek
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl
  • 3 lžíce portského nebo jiného těžšího vína
  • voda
  • kuchyňský provázek

1. Plecko rozložíme a upravíme z něj dva pláty, nemusí být příliš pravidelné. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Jablka oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Asi polovinu jich rozložíme na maso a přidáme i polovinu švestek. Maso nepříliš pevně zamotáme provázkem, do volných míst ještě můžeme zastrkat další kousky ovoce. Použijeme-li krkovici, stačí ji vprostřed ze strany hluboce naříznout, naplnit a svázat. Bude-li masa menší kousek, můžeme přidat ovoce jen do pekáče.
Maso vložíme na pekáč, podlijeme na centimetr vodou a dáme péci do trouby, vyhřáté na 200 - 220 stupňů.
2. Asi po dvaceti minutách maso přelijeme výpekem, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a česnek, trochu portského, případně ještě podlijeme a pečeme dále při snížené teplotě. Občas přeléváme šťávou.
3. Když je maso skoro měkké a upečené (nevytéká po vpichu růžová, ale nahnědlá šťáva), přidáme zbylé ovoce. Ochutnáme, dosolíme a dáme dopéci. Celkově to trvá u půlkilových kusů masa hodinu až hodinu a půl. Pokud pečeme příliš prudce, nebude maso dost šťavnaté.
4. Upečené maso necháme chvilku odpočinout, odstraníme provázek a nakrájíme napříč. Na každou porci rozdělíme i několik kousků ovoce a přelijeme šťávou. Hodí se k němu šťouchané brambory, škubánky, žemlové knedlíky, svítek, noky.
Vhodným nápojem je červené víno i pivo.

Poznámka: Inspirací mi byla hlavně středověká kuchyně, o které jsem četla. Kombinovala všechny dostupné suroviny a nerozlišovala ještě sladké a slané pokrmy. Recept využívá tradiční domácí suroviny, přesto působí v tomto spojení moderně. Šťávu není třeba ničím zahušťovat ani k vepřovému přidávat další tuk či slaninu.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...