Vepřová pečeně

nehodnoceno

K této vepřové pečeni vám doporučujeme podávat šťouchané brambory.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    310 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1298 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    2,5 g

    3 %

    2 %

  • Vláknina

    1,0 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    46,1 g

    73 %

    68 %

  • Tuky

    12,8 g

    20 %

    18 %

  • nasycené

    3,8 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Tukovou vrstvu na mase nařežeme ostrým nožem šikmo po celé délce masa. Maso osolíme, opepříme, vetřeme kmín, prolisovaný česnek a pevně svážeme provázkem.
  2. Maso opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran dozlatova a pak dáme stranou. Na stejné pánvi nebo v kastrolu (takovém, který se dá dát do trouby) pak orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli spolu s bobkovým listem a tymiánem dozlatova, přidáme maso, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vodou.
  3. Po upečení maso vyndáme, šťávu vydusíme na sporáku, zaprášíme ji moukou a zalijeme zhruba 400 ml vody. Rozmícháme, provaříme, přidáme maso a necháme prohřát. Před podáváním maso rozkrájíme na plátky a můžeme podávat například se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou.
Autor:

Podobné recepty

Kuřecí roláda plněná špenátem

Co takhle připravit kuřecí maso tentokrát trochu jinak? Máme pro vás tip na slavnostní oběd nebo...

Řecký bramborový salát s fetou

Na Vánoce se nemusíte držet pouze tradičních receptů.

Lehký bramborový salát s koprem a červenou cibulí

Vyzkoušejte letos na Vánoce lehký bramborový salát podle našeho receptu.

Treska na italské zelenině

S naším receptem připravíte šťavnatou rybu s křehkou zeleninou.

Pečený losos s medem, smetanou a granátovým jablkem

Pokud neholdujete o Vánocích kaprovi, upečte si lososa.