Ingredience
Postup
- Vepřovou panenku očistíme, osolíme a necháme stranou. Špenát důkladně opláchneme a 3/4 listů ponoříme do vařící osolené vody. Jakmile změknou, přecedíme je a necháme dobře okapat. Nakonec listy opatrně osušíme v papírové utěrce a nakrájíme najemno.
- Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přendáme do velké mísy, zasypeme moukou, osolíme, přidáme vejce, změklé máslo, muškátový květ, špenát a rychle zpracujeme na těsto.
- V kastrolu přivedeme k varu asi 2 litry osolené vody. Těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme je na válečky o průměru asi 2 cm, nakrájíme na špalíčky a vyválíme na noky, které opatrně sesuneme do vařící se vody. Teplotu upravíme tak, aby se nočky nevařily příliš prudce. Po uvaření je vyndáme do mísy se studenou vodou a po zchladnutí je scedíme.
- Panenku opečeme zprudka na oleji, osušíme a přendáme na pekáček. V misce smícháme strouhanku, pokrájené bylinky, parmazán a máslo. Vzniklou hmotu rozválíme mezi dvěma potravinářskými fóliemi na tenký plát, přehneme ho přes panenku, fólii odstraníme a maso dáme do trouby předehřáté na 160°C, pečeme asi 20 minut a potom necháme panenku na teplém místě 10 minut dojít.
- V pánvi nahřejeme máslo, přidáme zbylé listy špenátu a jakmile změknou, přidáme noky a prohřejeme. Panenku nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme noky a podlijeme výpekem.