Pátek 3. prosince 2021, svátek má Svatoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. prosince 2021 Svatoslav

Vepřová kýta po hambursku

Hedvábná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou, křehoučké vepřové a knedlíky. To je oběd, který prostě nejde nemilovat.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 120 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    500 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2090 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    15,9 g

    18 %

    16 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    40,2 g

    64 %

    59 %

  • Tuky

    30,3 g

    47 %

    43 %

  • nasycené

    11,4 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Polovinu šunky a okurek nakrájíme na úzké dlouhé špalíčky. Vepřovou kýtu očistíme. Ostrým dlouhým nožem do ní uděláme hluboké zářezy a vyplníme je uzeninou a okurkou.
  2. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Vše krátce podusíme na oleji v kastrolu. Maso osolíme a vložíme do základu v kastrůlku. Přidáme koření, nadrobno pokrájenou slaninu, hořčici a na plátky pokrájený omytý citron.
  3. Vepřovou kýtu zastříkneme octem a podlijeme trochou vody. Přiklopíme ji a na mírném ohni necháme dusit. Průběžně ji otáčíme a dle potřeby podléváme další tekutinou.
  4. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Měkkou kýtu vyjmeme z kastrolu. Jíšku rozředíme trochou studené vody a šťávu se zeleninou jí zahustíme. Přilijeme mléko a omáčku asi 15 minut povaříme.
  5. Z omáčky vyjmeme koření a zjemníme ji smetanou. Propasírujeme ji přes husté síto a znovu přivedeme k varu. Dle potřeby dochutíme.
  6. Zbylou šunku s okurkami nakrájíme na malé kousky a vsypeme je do hotové omáčky. Vepřové maso nakrájíme na plátky. Na talíři je podlijeme omáčkou a doplníme houskovými knedlíky nebo těstovinami.
Autor:

Podobné recepty

Dhál z mungo fazolí

Ať už patříte mezi milovníky asijské kuchyně, nebo se s ní teprve oťukáváte, tento jednoduchý a...

Záhorácké závitky

Vepřové závitky se zelím a uzeným masem, to je dobrota, kterou si můžete připravit k obědu, ať se...

Kančí se šípkovou omáčkou

Se šípkovou, nebo se zelím? Ať už máte kančí kýtu rádi v jakékoli variantě, tento vyladěný recept...

Quiche s pórkem a žampiony

Perfektní večeře, kterou můžete konzumovat jak teplou, tak vychladlou. Pochutnejte si na slaném...

Bramborové taštičky s povidly

Tohle sladké jídlo z receptáře našich babiček milují děti i dospělí. Kombinace perníku a povidel je...

Zobrazit více