Velikonoční věnec

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

Ingredience

20 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    249 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1041 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    23,8 g

    27 %

    24 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    8,0 g

    13 %

    12 %

  • Tuky

    12,8 g

    20 %

    18 %

  • nasycené

    2,5 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí dáme do misky a smícháme s cukrem. Pak přidáme polovinu vlažného mléka a dvě lžíce hladké mouky. Vyšleháme hladký kvásek, který necháme na teplém místě nakynout.
  2. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme špetku soli, vejce, nastrouhanou citronovou kůru z poloviny citronu, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Vše propracujeme, a nakonec zapracujeme rozpuštěné vlažné máslo. Těsto necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
  3. Ořechy nastrouháme najemno, smícháme s cukrem a skořicovým cukrem. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak posypeme rovnoměrně náplní a těsto srolujeme do rolády.
  4. Kousek od konce rozkrojíme na polovinu, prameny překřížíme a stočíme do věnce. Věnec položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem, necháme 15 minut odpočinout a pak pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Autor:

Podobné recepty

Věnec z mletého masa plněný vejci

Tato jarní pochoutka je plná tradice a jemnosti.

Věnec ze šneků

Objevte tradici velikonočního věnce a jeho kouzlo.

Špenátový věnec s vařenými vejci

Lahodný špenátový koláč s křupavým těstem a jemnou náplní vás nadchne.

Jarní věnec

Přivítejte jaro se sladkým věncem plným ovoce.

Velikonoční kynutý věnec

Na Velikonoce na stole nesmí chybět kynutý věnec.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.